Yhä useampi työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvä on yli 60-vuotias
Ilmariseen vuonna 2023 tulleiden työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi kolme prosenttia edellisvuodesta. Eniten kasvoivat yli 60-vuotiaiden hakemusmäärät, 12 prosenttia edellisvuodesta. Yleisimmäksi työkyvyttömyyseläkkeen syyksi nousivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
Uusia työkyvyttömyyseläkehakemuksia tuli Ilmariseen vuoden 2023 aikana vajaat 12 000, mikä oli kolme prosenttia edellisvuotta enemmän.
Syyt työkyvyttömyyden taustalla ovat vahvasti yhteydessä ikään. Alle 55-vuotiailla yleisin syy olivat mielenterveyden häiriöt ja yli 55-vuotiailla puolestaan tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
Eniten kasvua yli 60-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkehakemuksissa
Eläkeiän nousu on lisännyt yli 60-vuotiaiden työllisyysastetta ja myöhentänyt eläkkeelle jäämistä selvästi. Sen myötä yli 60-vuotiaita on myös työelämässä enemmän.
– Osalla työkyky ei riitä vanhuuseläkkeelle asti ja työura päättyy työkyvyttömyyseläkkeeseen. Riski päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle on suuri erityisesti fyysisesti kuormittavissa ammateissa, joissa työkyvyttömyys on muutenkin yleisempää, Ilmarisen työkykyjohtaja Kristiina Halonen sanoo.
Ilmariseen vuonna 2023 tulleiden yli 60-vuotiaiden uusien työkyvyttömyyseläkehakemusten määrä kasvoi 12 prosenttia edellisvuodesta. Heistä myönteisen eläkepäätöksen sai noin 83 prosenttia.
– Positiivista on, että osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus on viime vuosina kasvanut jatkuvasti. Viime vuonna noin neljännes kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnettiin osatyökyvyttömyyseläkkeinä, näistä suurin osa tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi. Osatyökyvyttömyyseläke antaa mahdollisuuden jatkaa työskentelyä työkyvyn heikkenemisestä huolimatta. Sen rinnalla tehty työ kartuttaa myös lisää eläkettä.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet nousivat uusien työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmäksi syyksi
Vuonna 2023 eniten Ilmariseen tuli mielenterveysperusteisia työkyvyttömyyseläkehakemuksia. Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin kuitenkin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.
– Ilmiön taustalla ovat yli 60-vuotiaiden kasvaneet hakemusmäärät ja niiden perusteella myönnetyt eläkkeet, mutta myös mielenterveysperusteisten hakemusten korkea, lähes 50 prosentin hylkäystaso, Halonen sanoo.
Aikaisempina vuosina 2019–2022 mielenterveyden häiriöt olivat suurin diagnoosiryhmä Ilmarisessa myönnetyissä työkyvyttömyyseläkkeissä. Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen on ollut jo pitkään masennus.
– Erityisesti nuorten mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet huolestuttavasti viime vuosina. Mielenterveyssyiden vuoksi eläköidytään keskimäärin nuorempana, ja myös paluu työelämään on muihin sairausryhmiin verrattuna haasteellisempaa, Halonen kuvailee.
Ammatillisen kuntoutuksen hakemusmäärät edelleen laskusuunnassa
Uusia ammatillisen kuntoutuksen hakemuksia tuli Ilmariseen noin 2 700, mikä oli 10 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Hakijoista 47 prosenttia sai myönteisen kuntoutuspäätöksen. Useimmiten myönteinen päätös annettiin tuki- ja liikuntaelinsairauden perusteella. Ammatillisen kuntoutuksen läpikäyneistä 80 prosenttia palasi takaisin työmarkkinoille.
Kielteisten päätösten osuus kuntoutuspäätöksistä on noussut kaikissa suurimmissa sairausryhmissä viime vuosina.
– Ammatillista kuntoutusta haetaan usein melko lievillä mielenterveyden häiriöillä, joihin ei liity todennäköistä työkyvyttömyyden uhkaa lähivuosina. Kielteisen päätöksen perusteena on usein myös hoidon puuttuminen, sen riittämättömyys tai se, että hoito on vasta alkamassa tai selvästi kesken. Ammatillinen kuntoutus ei voi paikata puutteellista tai keskeneräistä hoitoa, Halonen toteaa.
Työuria pidemmiksi työkykyä edistämällä
Työurien ennenaikainen katkeaminen laskee suomalaisen keskimääräistä eläkeikää ja aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain miljardien kustannukset.
– Jokainen ennaltaehkäisty työkyvyttömyyseläke on paitsi inhimillisesti tärkeää, myös vahvistaa työllisyyttä ja säästää yhteisiä varojamme. Mitä varhaisemmassa vaiheessa työkyvyn haasteisiin puututaan, sitä todennäköisemmin ihminen voi jatkaa työkykyisenä eläkeikään asti.
Tiivis yhteistyö työpaikan, työterveyshuollon ja eläkeyhtiön välillä on avainasemassa.
– Kun vanhuuseläkeiän alaraja nousee edelleen, on entistä tärkeämpää panostaa yli kuusikymppisten työkykyyn sekä tukea heidän työssä jaksamistaan. Tutkimusten mukaan itse koettu työkyky on keskeisin työssä jatkamiseen vaikuttava tekijä, Halonen sanoo.
Yhteyshenkilöt
Kristiina Halonentyökykyjohtaja
Puh:050 380 3868kristiina.halonen@ilmarinen.fiTietoja julkaisijasta
Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 58 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen
Ilmarisen toimitusjohtajaksi Mikko Mursula23.6.2025 12:30:26 EEST | Tiedote
Ilmarisen hallitus on nimittänyt Ilmarisen uudeksi toimitusjohtajaksi KTM Mikko Mursulan. Mursula on toiminut aiemmin Ilmarisen sijoitusjohtajana ja toimitusjohtajan sijaisena.
Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu edelleen, näkymä on heikko16.6.2025 10:15:03 EEST | Tiedote
Työntekijämäärä väheni toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,0 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä majoitus- ja ravitsemisala. Maantieteellisesti tarkasteltuna työntekijämäärät laskivat kaikilla alueilla Suomessa.
Tutkimus: Kuormitus ei pudota nuoria työelämästä – ongelmana työhön kiinnittyminen11.6.2025 09:04:36 EEST | Tiedote
Huolen aihe ei ole niinkään se, että nuorten hyvin alkaneet työurat katkeaisivat liialliseen kuormitukseen. Sen sijaan työkyvyttömyyseläkettä hakevat nuoret, jotka eivät ole vielä työelämään päässeetkään. Työkyvyn ja motivaation osalta nuoret ovat varsin kahtiajakautunut ikäryhmä. Tiedot selviävät Ilmarisen juuri julkaistusta tutkimuksesta.
Tutkimus: Yhä harvempi eläkeläinen haluaisi tehdä töitä4.6.2025 10:41:21 EEST | Tiedote
Aiempaa harvempi eläkeläinen haluaisi tehdä töitä. Eläkesuunnitelmista tulisi keskustella työpaikoilla nykyistä avoimemmin ja aikaisemmin. Näin myös heille, jotka yhä haluaisivat työskennellä osittain, voitaisiin luoda mahdollisuuksia jatkaa töissä. Tiedot selviävät Ilmarisen kyselytutkimuksesta.
Kutsu kesätoimittajille: Saanko koskaan eläkettä? – tervetuloa Ilmarisen aamiaistilaisuuteen 6.6.20253.6.2025 09:03:49 EEST | Tiedote
Karkaako eläkeikä, saanko koskaan eläkettä? Miksi mielenterveyssyyt vievät yhä nuorempia pois työelämästä? Kesätoimittaja, tule tapamaan Ilmarisen väkeä ja päivitä tietosi eläkkeistä, työkyvystä sekä työurista perjantaina 6.6.2025. Luvassa on myös ideoita juttuaiheiksi. Vielä ehdit ilmoittautua !
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme