Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Koronarokotteita on annettu enemmän kuin viime talvena – syksyllä tai talvella koronan sairastanut ei tarvitse tehosteannosta

Jaa

Syksyllä 2023 alkanut koronarokotuskierros on edistynyt hyvinvointialueilla hyvin. Syystalven tehosteannoksia on annettu yhteensä jo yli 905 000 annosta, mikä on enemmän kuin vuosi sitten. Määrä voi olla todellisuudessa vielä suurempi tiedonsiirtoon liittyvien viiveiden vuoksi. 

Koko väestöstä noin 16 prosenttia on saanut koronatehosteannoksen. 65–79-vuotiaista tehosteannoksen on saanut yli 54 prosenttia ja 80 vuotta täyttäneistä 60 prosenttia. 

“Rokottaminen päästiin aloittamaan hieman myöhemmin kuin syksyllä 2022, mutta jo marraskuun puolivälin jälkeen saavutettiin viime vuotta vastaavat rokotuskattavuudet. Vuodenvaihteessa koronarokotteen kattavuus oli jo vuodentakaista korkeampi”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio

Monilla hyvinvointialueilla 80 vuotta täyttäneiden rokotuskattavuus on yli 10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime kaudella. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla kattavuus on lähes 20 prosenttiyksikköä korkeampi. 

”Edellisestä tehosterokotuksesta on tänä syksynä kulunut pidempi aika kuin vuosi sitten. Se ja alkusyksyn epidemia-aalto voivat osaltaan selittää, miksi kiinnostus koronarokotuksia kohtaan on ollut suurempaa”, sanoo Kontio. 

Vaikka rokotuksia on otettu hyvin, niitä jää myös käyttämättä. Rokotteita varataan riittävästi myös sellaiseen tilanteeseen, jossa taudinkuva tai taudinaiheuttaja muuttuu ja riskiryhmien koko tästä syystä kasvaa. Tänä syksynä muutoksia ei ole ollut. 

Koronatartunta vahvistaa suojaa vähintään yhtä hyvin kuin rokote 

THL suosittelee koronarokotteen tehosteannosta 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille. 

Koronarokotukset jatkuvat hyvinvointialueilla edelleen. Rokotteina käytetään varianttiräätälöityjä Comirnaty- ja Nuvaxovid XBB1.5-valmisteita. 

Jos tehosteannosten kohderyhmään kuuluva ei vielä ole saanut rokotusta, rokotukseen voi hakeutua omalla hyvinvointialueella. Jos tietää sairastaneensa koronataudin tai saaneensa tartunnan syksyn tai talven 2023–2024 aikana tehosteannosta ei tarvitse.  

“Koronavirustartunta voimistaa suojaa vakavaa tautia vastaan vähintään yhtä hyvin kuin rokote. Rokottamisesta ei ole odotettavissa lisäsuojaa tartunnan jälkeen”, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin

Epidemia on laantumassa, mutta virusta on yhä liikkeellä 

Syksyn koronaepidemia on laantumassa Suomessa, mutta virusta kiertää jatkuvasti väestössä. Talven merkittävimmät virusmuunnokset ovat XBB alalinja EG.5 sekä BA.2.86 alalinja JN.1. Käytössä olevien rokotteiden antama suoja näitä virusmuunnoksia vastaan on sama kuin aiempia XBB-viruslinjan muunnoksia vastaan.  

THL seuraa koronatilanteen kehittymistä Suomessa ja maailmalla. Maailman terveysjärjestö WHO:n asiantuntijaelin totesi joulukuussa, että toistaiseksi ei ole syytä tehdä muutoksia käytössä olevien koronarokotteiden koostumukseen. Nykyiset rokotteet antavat hyvän suojan tällä hetkellä kiertävien virusten aiheuttamaa vakavaa koronatautia vastaan. 

Lisätiedot 

Koronan tehosterokotukset syystalvella 2023 (THL)   

Koronarokotusten kausirokotuskattavuus (THL) 

Koronarokotusten kausirokotuskattavuus karttana (THL) 

Neljäs koronarokoteannos ja koronavirustartunnat tuottivat vasta-aineita myös voimakkaasti immuunipuutteisilla (THL:n tiedote 21.12.2023) 
  
Mia Kontio (rokotuskattavuus) 
johtava asiantuntija 
THL 
p. 029 524 8365 
etunimi.sukunimi@thl.fi  

Hanna Nohynek (rokotukset) 
ylilääkäri 
THL 
p. 029 524 8246 
etunimi.sukunimi@thl.fi  

Merit Melin 
tutkimuspäällikkö 
THL 
p. 029 524 8903 
etunimi.sukunimi@thl.fi  

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 22/202522.5.2025 15:07:32 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 22.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset Pe 23.5. Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE:n informaatiohyvinvointia selvittäneen väestökyselyn tulokset julkaistaan. Lisätiedot: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 28.5. Turvakotitilastot 2024: Turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaita enemmän kuin koskaan. Lisätiedot: soile.koskela(at)thl.fi, puh. 029 524 7058 Blogit 27.5. Hukkaako sosiaalihuolto mahdollisen asiakkaansa? Kirjoittaja: Hanni Joronen Lisätietoa: Katso myös ajankoh

Pirkkalassa koulussa väkivallanteko - materiaaleja tilanteen käsittelyn tueksi20.5.2025 13:04:46 EEST | Tiedote

Pirkanmaalla Pirkkalassa on tapahtunut koulussa väkivallanteko. Mediatietojen mukaan koulun oppilas on haavoittanut teräaseella kolmea muuta oppilasta. Tapahtuma on järkyttävä ja saattaa aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta myös laajemmin sekä lapsissa että aikuisissa. THL ei kommentoi tapauksen tutkintaa, mutta laitoksen asiantuntijat ovat median käytettävissä yleisesti aiheeseen liittyen: Taina Laajasalo (lasten väkivaltaan liittyvät kysymykset) tutkimusprofessori, psykologi p. 029 524 7777 taina.laajasalo(at)th.fi Outi Linnaranta (mielenterveyteen ja henkiseen tukeen liittyvät kysymykset) ylilääkäri p. 029 524 7517 outi.linnaranta(at).fi Materiaaleja tilanteen käsittelyn ja jaksamisen tueksi: Olemme aiemmin julkaisseet materiaalia kouluampumisen käsittelyn tueksi lähiaikuisille, ammattilaisille ja medialle. Materiaalia voi hyödyntää myös muiden äkillisten kriisitilanteiden käsittelyssä lasten ja nuorten kanssa. Avuksi kouluampumisesta puhumiseen Ohjeita kouluampumisen käsittelyyn ammattil

Väestön hyvinvoinnin uusi seurantamittaristo huomioi taloudelliset, sosiaaliset ja ekologiset näkökulmat20.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut mittariston, jonka avulla voidaan seurata laaja-alaisesti väestön hyvinvointia ja sen kehitystä taloudellisesta, sosiaalisesta ja ekologisesta näkökulmasta. Hyvinvointia on tähän asti tarkasteltu päätöksenteossa ennen kaikkea talouskasvua ja tätä kautta elintason kehitystä kuvaavalla bruttokansantuotteella (BKT), jolloin muut hyvinvoinnin näkökulmat jäävät huomiotta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye