Readme.fi

Vuoden retkikirja - Opas ympärivuotiseen retkeilyyn

Jaa

Lähde luontoon vuoden jokaisena viikkona!

Maamme monipuolinen luonto on avoinna ympäri vuoden. Eräopas Olli Järvenkylä vie sinut tarinoillaan retkelle Suomen upeaan luontoon vuoden jokaisena viikkona.

Retkelle lähiluontoon, kansallispuistoon tai vaellukselle erämaahan kannattaa lähteä muulloinkin kuin aurinkoisena kesäpäivänä. Luonto näyttää ja tuntuu erilaiselta syksyn harmaudessa, talven pakkasessa ja kevään puhjetessa.

Kansi_high res.
Kansi_high res.

Eri puolille maata, etelärannikolta Lappiin tehdyillä retkillä koet vuodenaikojen vaihtelun ja pääset fiilistelemään retkitunnelmia upeiden kuvien kera helteellä, pakkasella, tuiskussa ja sateella. Vuoden retkikirja sisältää 52 eri retkikohteen perustiedot, karttalinkit ja vinkit. Jokaisen retkikohteen esittelyn yhteydessä saat vinkkejä retkiruokakokkailuun.

- Suomessa on loputtomasti upeita retkikohteita. Kirjaan valikoituneet puolensataa kohdetta ovat sellaisia, joissa olen henkilökohtaisesti retkeillyt viime vuosien aikana. Vanhimmat mukaan päässeet retkitarinat ovat viiden vuoden, viimeisimmät muutaman kuukauden takaa, Olli Järvenkylä kertoo.

- Tavoitteena oli koota kansien väliin maantieteellisesti mahdollisimman laaja retkikohdevalikoima yhdistettynä eri vuodenaikoihin. Paljon mielenkiintoisia kohteita jäi esittelemättä ja tarinoita kertomatta. Suurin osa retkistä on tehty kirjan viikkonumeron ilmoittamana ajankohtana tai ainakin samana vuodenaikana, Järvenkylä avaa kirjan tekoa.

Kirjassa liikutaan luonnossa ympäri vuoden muun muassa kävellen, pyöräillen, meloen, luistellen, hiihtäen ja lumikenkien avulla. Perinteisten retkeilymuotojen mukana on myös muutama harvinaisempi, kuten resiinaretki ja laamavaellus.

- Minulle luontevimmat tavat liikkua luonnossa ovat patikonti ja pyöräily. Hiihtäminen ei ole minulle kaikista mieluisin liikkumistapa, mutta onneksi talviseen luontoon pääsee nykyään monella mullakin tapaa, esimerkiksi lumikengillä ja potkukelkalla.

Järvenkylä peukuttaa myös suosituimpien kansallispuistojen ja hiihtokeskusten yhteyteen perustettuja talvisia monikäyttöreittejä, joille mahtuvat niin hiihtäjät, kävelijät kuin pyöräilijät. - Mitä useammalla tavalla pääsemme nauttimaan luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta, sen parempi, Olli Järvenkylä toteaa tyytyväisenä.

Vuoden retkeilykirjan retkiruokaresepteissä ja vinkeissä pääpaino ei ole kuivatussa vaellusruuassa, vaan etukäteen tehdyissä retkieväissä tai nuotiolla ja reitkikeittimellä valmistettavissa sapuskoissa. - Retki on usein suorastaan juhlaa ja jonkinlaista pakoa arjesta. Siksi onkin lupa herkutella ja kokeilla jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, hän kannustaa.

Retkikohteiden esittelyn ohessa olevan QR-koodin avulla voit avata puhelimeen tai tablettiin retkikohteen kartan ja tutkia sitä samalla kun luet kirjaa.

Vuoden retkikirja tarjoaa retkitarinoiden ja kohdetietojen lisäksi eri retkeilymuotojen kattavat varustelistat muutaman tunnin päiväretkeltä viikkojen vaelluksille. Muokkaa niistä itsellesi sopiva ja lähde retkelle. Vuoden jokaisena viikkona!

Kuvaaja on Olli Järvenkylä, ellei kuvan tiedostonimessä ole toisin mainittu.

Olli Järvenkylä on suomalainen eräopas, seikkailija, retkeilevä toimittaja ja tietokirjailija. Järvenkylän nimesivät Sajanpäivänäijäksi Tuiskukurun autiotuvalla marraskuussa 2016 kohdatut Lapin paliskunnan poromiehet. “Siekö se oot se sajanpäivänäijä?”

Järvenkylä retkeilee ympäri vuoden ja on erikoistunut pitkäkestoisiin luontoretkiin:

  • 100 päivää kansallispuistossa (2016)
  • 100 päivää Saimaalla (2017)
  • 40 päivää Urho Kekkosen kansallispuistossa (2023)

Kirjailijalta on ilmestynyt aikaisemmin seuraavat Readme.fi kustantamat kirjat:

  • Reppuretki kansallispuistoon, 431 s., Readme.fi 2022
  • Suuri retkeilyvinkkikirja, 464 s., Readme.fi 2023

Kirja on ilmestynyt tammikuussa 2024.

Kirjan kustantaja: Readme.fi

Haastattelupyynnöt:

Olli Järvenkylä

p. 050 589 8985

e. olli@reppuretki.fi

reppuretki.fi

Arvostelukappaleet:  jussi.kiilamo@readme.fi puh. 044 356 9937

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Readme.fi
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 400

http://www.readme.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Readme.fi

Fatima Witickin ja Varpu Tavin Treenaa Fatiman kanssa -kirja julkaistaan 12.4.20249.4.2024 10:02:51 EEST | Tiedote

Tämän ajan laajimmin levinnyt "elintasosairaus " on liikkumattomuus - ja sen seurauksena syntyneet lymfakierron ongelmat, faskioiden kireys sekä vagushermon häiriöt. Näiden kolmen kokonaisvaltaisen järjestelmän vaikutus kehoon on hyvin moninainen, ja ne aiheuttavat fyysistä huonovointisuutta isossa osassa ihmisiä. Hyvä uutinen on se, että ne ovat pitkälti ennaltaehkäistäviä ja itsehoidettavia vaivoja.

Kutsu: Kalle Virtapohjan Tuntematon Paavo Nurmi -kirjan julkistustilaisuuteen torstaina 11.4.2024 klo 15.00 Arkkitehtuurimuseossa, Kasarmikatu 24, Helsinki.28.3.2024 09:55:16 EET | Kutsu

Helsinki on rakennettu Suomen pääkaupungiksi, mutta yllättäen kaupungin rakentajat ovat jääneet lähes tuntemattomiksi, kun kaupungin tai Suomen historiaa on kirjoitettu. Nyt julkaistavassa uutuuskirjassa on päähenkilönä yksi näistä tuntemattomista rakentajista, Paavo Johannes Nurmi. Hän oli kansainvälisesti juhlittu urheilusankari, 9-kertainen olympiavoittaja, joka asettui elämään tavallista elämää muutettuaan Turusta Helsinkiin ja ryhdyttyään grynderirakentajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye