Sushi pääosin hyvälaatuista pääkaupunkiseudun ravintoloissa ja myymälöissä
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät vuonna 2023 sushien mikrobiologista laatua.

Sushinäytteitä otettiin 59 ravintolasta ja 30 myymälästä, joissa itse valmistettuja susheja myytiin asiakkaille pakkaamattomina itsepalvelu- tai palvelumyynnistä. Näytteitä otettiin yhteensä 177, joista 118 ravintoloista ja 59 myymälöistä. Lisäksi otettiin 13 uusintanäytettä huonojen tulosten takia.
Näytteistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Kalaa ja äyriäisiä sisältävistä susheista tutkittiin myös Listeria monocytogenes. Lisäksi kaikista näytteistä tehtiin alustava aistinvarainen arvio ja selvitettiin happamuus (pH). Näytteenoton yhteydessä selvitettiin lisäksi muun muassa valmistusajankohtaan ja lämpötilahallintaan liittyviä asioita.
Sushinäytteistä 80,2 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 12,4 prosenttia välttäviä ja 7,4 prosenttia huonoja. Välttäviksi arvoitujen näytteiden katsotaan olevan vielä elintarvikkeeksi kelpaavia. Sushien alustavassa aistinvaraisessa arvioinnissa ei havaittu huomautettavaa.
Vuoden 2023 selvityksessä tulokset olivat hieman vuonna 2012 tehtyä selvitystä huonommat. Huonontuneiden näytetulosten pääasiallisena syynä oli suuri aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku.
Ruokamyrkytyksiä aiheuttava Bacillus cereus oli syynä vain yhteen huonoon näytetulokseen ja Staphylococcus aureus ei yhteenkään. Bacillus cereus -bakteerin määrä kuvaa muun muassa kasvisten pesun huolellisuutta ja jäähdytyksen onnistumista ja Staphylococcus aureuksen määrä käsihygienian laatua. Listeria monocytogenesta havaittiin kolmessa näytteessä, mutta havaitut määrät olivat alle 100 pmy (bakteerien lukumäärää kuvaavia, pesäkkeitä muodostavia yksiköitä) grammassa. Näin pienillä määrillä listerian aiheuttama sairastumisriski on pieni.
”Riskiryhmään kuuluvien, kuten raskaana olevien ja iäkkäiden, on kuitenkin hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa”, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.
Susheissa käytetään paljon kuumentamattomia raaka-aineita, mikä saattaa olla osittain syynä huonoihin näytetuloksiin. Raaka-aineiden hygieeninen käsittely ja säilytys sekä tuoreiden raaka-aineiden käyttö ovat tärkeitä sushien laadun varmistamisessa. Matalan lämpötilan ja pH-arvon tiedetään ehkäisevän mikrobien lisääntymistä elintarvikkeissa. Selvityksessä todettiinkin, että sushien laatu oli hieman parempi sushien lämpötilan ollessa enintään 12 celsiusastetta. Myös sushien happamimmilla, matalammilla pH-arvoilla saatiin hieman parempia tuloksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi Juppi
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Elintarviketurvallisuusyksikkö
Puh. 040 765 5609
terhi.juppi@hel.fi
Raisa Turtiainen
terveystarkastaja
Espoon kaupunki
Ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus
Espoon seudun ympäristöterveys
Puh. 040 6366 066
raisa.turtiainen@espoo.fi
Meeri Kumlin
terveystarkastaja
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus
Puh 040 314 4715
meeri.kumlin@tuusula.fi
Katri Paajanen
terveystarkastaja
Porvoon kaupunki, Ympäristöterveydenhuolto
Puh. 0400 424 723
katri.paajanen@porvoo.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 6.11.20256.11.2025 17:26:19 EET | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 6.11.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 20.11.2025
Beredningen av Helens kärnenergiprogram framskrider – Helsingfors undersöker tre alternativa platser för en anläggning6.11.2025 09:00:00 EET | Pressmeddelande
Energibolaget Helen och Helsingfors stad undersöker möjligheten att bygga ett kärnkraftverk i Helsingfors. Nu inleds en utredning som börjar med en undersökning av tre alternativa platser för kraftverket.
Helenin ydinenergiaohjelman valmistelu edennyt - Helsingissä tutkitaan kolmea vaihtoehtoista laitospaikkaa6.11.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Energiayhtiö Helen ja Helsingin kaupunki tutkivat mahdollisuutta ydinvoimalaitoksen rakentamiselle Helsinkiin. Nyt käynnistyy selvitys, jonka alkuvaiheessa tutkitaan kolmea vaihtoehtoista paikkaa voimalaitokselle.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 4.11.20254.11.2025 20:44:20 EET | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 4.11.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Skejtparken i Stagparken får mycket mer utrymme genom renovering4.11.2025 15:32:55 EET | Pressmeddelande
Renoveringen av Stagparken i Havsrastböle fortsätter med en renovering och utvidgning av skejtparken. Enligt planen ska skejtare och sparkcykelåkare kunna inta den förnyade parken i juni 2026.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme