Kustantamo S&S

50-vuotiaan kulttiyhtye Kasevan historia yksissä kansissa

Jaa

Hannu Linkolan Kaseva – Jykeen kiven lämpö kertoo omaehtoisesta ja tinkimättömästä yhtyeestä, jonka tuotanto on kuin kätketty aarre. Kirjassa kuvataan tamperelaisen rock-kulttuurin kehitys 1960-luvulta 1980-luvulle, 2000-luvun nostalgia-aalto ja Kasevan uusi tuleminen sellaisina kuin yhtye, läheiset ja aikalaiset sen muistavat. Yhtee juhlii 50-vuotista taivaltaan tänä keväänä. Kirja julkaistaan 8.2., samana päivänä kun Tampereen Vapriikissa avautuu Manserock-näyttely.

Tamperelainen Kaseva tunnetaan herkistä melodioistaan ja kauniista laulustemmoistaan. Yhtyettä on kutsuttu Suomen Beatlesiksi, mutta sen soundiin tiivistyy myös jotain täysin omaa. Kuka muu olisi voinut levyttää kappaleet kuten MariSyksyTyhjääPena tai Kun maailma elää? Bändi ei ole koskaan ollut muodikas, mutta sen musiikki on kestänyt aikaa.

Kaseva – Jykeen kiven lämpö - kirjassa Hannu Linkola kuvaa yhtyeen olemusta muun muassa näin: 

"Kaseva pysytteli kaukana 1970-luvun suomalaisista viihdemaailmasta, tähtitehtaana toimineesta päivänjulkisuudesta puhumattakaan. Yhtyeessä soitti viisi tavallista 'kamua': konelatoja, autopeltiseppä, sekatyömies ja kaksi kirjanpitäjää, joille musiikissa tärkeintä oli musiikki itse. Laulut tarjosivat esittäjilleen kanavan käsitellä tunteitaan ja kokemusmaailmaansa, mutta ne eivät muuttaneet peilikuvaa tai ympäröivää todellisuutta toisiksi. 

Arki tehtaiden rytmittämässä kaupungissa oli hieman nuhruista ja korutonta, ja siinä kasevalaiset olivat koko ajan kiinni. Siihen sisältyi paljon onnea ja sitä pääsi pakoon lähiseudun metsiin ja peltojen reunoille, mutta se myös suodattui musiikkiin pelkistyneimmässä muodossaan, parkkiintuneiden käsien läpi kulkeneina kauneusvirheinä."

Yhtyeen taivalta ja sen jäsenten elämänpolkuja ansiokkaasti kuvaava Kaseva – Jykeen kiven lämpö ilmestyy samana vuonna kun yhtye juhlii 50-vuotista uraansa. Kirjaa varten on haastateltu yli 40:ntä aikalaista ja tietenkin kaikkia yhtyeen elossa olevia jäseniä. 

Hannu Linkola on maantietelijä ja lahjakas musiikkitoimittaja, jonka omakohtainen kirja Kent-yhtyeestä (Du & jag Kent, S&S 2017) otettiin vastaan haltioituneesti. Musiikkia käsittelevien kirjojen lisäksi hän on käsikirjoittanut Suomen lähihistoriaa tarkastelleita radioesseitä. Linkola toimii Soundi-lehden avustajana.

Kasevasta ja kirjasta sanottua:

”Kaseva on aina varma sijoitus. Siitä ei oo ikinä kukaan valittanut, vaikka ihmiset on aina herkkiä valittamaan. Se tuntuu uppoavan ihan helposti kaikille.”
– Jake Nyman, toimittaja

”Onhan se aivan järisyttävän kunnioitettavaa, miten ne elivät sitä bändiä. (…) Niille se musiikki oli itseisarvoinen asia.”
– Mikko Alatalo, muusikko

”Se oli yksinkertaisesti niin äärettömän hyvä. Siinä oli kaikki hyvät pop-jutut, ja se sujui. (…) Kyllä se oli tosi raikas juttu, ja se tuntui jo silloin ajattomalta.”
– Dave Lindholm, muusikko

”Kirja on ihan Kasevan näköinen”
– Jouko Järvinen, Kasevan basisti

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjan kansi
Kirjan kansi
Lataa
Yksi ensimmäisistä promokuvista (1974). Vasemmalta: Mikko, Nipa, Tapsa ja Asko. (C) Valokuvaamo Raimo J. Niemi
Yksi ensimmäisistä promokuvista (1974). Vasemmalta: Mikko, Nipa, Tapsa ja Asko. (C) Valokuvaamo Raimo J. Niemi
Lataa
Kaseva harjoittelee Joken takkahuoneessa Meidän huoneessa -levyä varten tammikuussa 1982. Joken sylissä Jani. (c) Paula Järvinen
Kaseva harjoittelee Joken takkahuoneessa Meidän huoneessa -levyä varten tammikuussa 1982. Joken sylissä Jani. (c) Paula Järvinen
Lataa
Harjoitukset Kirjasteessa kesällä 1982: Jani, Jonna, Iinu, Jokke, Asko ja Mikko. (c) Paula Järvinen
Harjoitukset Kirjasteessa kesällä 1982: Jani, Jonna, Iinu, Jokke, Asko ja Mikko. (c) Paula Järvinen
Lataa
Keikalla Ounaspaviljongissa Rovaniemellä 27.8.2004. (c) Mikko Jokelan kotialbumi
Keikalla Ounaspaviljongissa Rovaniemellä 27.8.2004. (c) Mikko Jokelan kotialbumi
Lataa
Hannu Linkola. Kuva: Anna Autio
Hannu Linkola. Kuva: Anna Autio
Lataa

Kustantamo S&S

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
kustantamo.sets.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Argentiinalainen kirjallinen sensaatio Camila Sosa Villada Helsinki Litiin toukokuussa16.4.2024 14:15:12 EEST | Tiedote

Camila Sosa Villadan esikoisromaani Yöeläimiä (suom. Emmi Ketonen) kertoo hyljeksitystä transyhteisöstä, joka yhtenä yönä löytää hylätyn poikavauvan puistosta ja ottaa lapsen luokseen asumaan. Kirjan vastaanotto espanjankielisessä maailmassa on ollut sensaatiomainen, ja Sosa Villadan kirjallinen ura on saanut vauhdikkaan lähdön, kun kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20:lle kielialueelle. Kirjailija esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla lauantaina 25.5.2024.

Ukrainan sota: miten suomalainen reservinupseeri Ralf Sirén pärjäsi vapaaehtoisena ja miten sota muutti häntä?11.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudessa kirjassa Sotilas nro 13 toimittaja Marcus Lindqvist kertoo vuonna 2022 Ukrainassa sotineen suomalaisen reservinupseeri Ralf Sirénin ja hänen tovereidensa kokemuksista sodassa ja sen jälkeen. Sotaa kuvataan läheltä ja kaaoksen tunne on väistämätön. Sodan raakuus vaikutti Siréniin ja hän kärsii yhä posttraumaattisista oireista. Kukaan ei palaa sodasta muuttumattomana.

Reetta Aallon uusi romaani käy läpi suhdetta Venäjään ja väkivallan kulttuuriin27.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Venäjällä opiskeluaikoinaan asunut elokuvaohjaaja Reetta Aalto käsitteli ensimmäisessä romaanissaan suomalaisen päähenkilön suhdetta venäläiseen mieheen. Uudessa romaanissa liikutaan samassa mielenmaisemassa, mutta keskiössä on keski-ikäistynyt kertoja, joka joutuu kohtaamaan menneisyyden asenteet ja ihmissuhteet uudessa valossa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye