Uusi työvuorosuunnittelumalli tuo pitkien työvuorojen vastapainoksi pitkiä vapaita
Työntekijöiden mahdollisuus vaikuttaa työvuoroihinsa otti aimo harppauksen eteenpäin, kun sote-palveluja tuottava Rinnekodit siirtyi uuteen työvuorosuunnittelumalliin vuoden 2024 alussa. Sen tavoitteena on lisätä työhyvinvointia ja joustavuutta, karsia henkilöstökustannuksia sekä helpottaa työvuorosuunnittelua.

- Ehdottomasti jatkoon, on toiminut hyvin ja toivottavasti mallia voidaan toteuttaa jatkossakin.
- Erittäin hyvä systeemi ja saanut paljon positiivista palautetta.
- Ehdottomasti paras tapa tehdä töitä, hyödyllinen niin työntekijälle kuin asiakkaallekin.
Muun muassa tällaista palautetta annettiin Rinnekotien yksiköissä, joissa pilotoitiin vuonna 2023 niin sanottua 3+4-työvuorosuunnittelumallia. Yksinkertaistettuna mallissa työntekijät tekevät pääosin 12-tuntisia työpäiviä ja kokonaistyöaika säilyy ennallaan. Keskimäärin työpäiviä on viikossa kolme ja vapaapäiviä neljä.
Syksyllä 2022 aloitettu pilotointi päättyi vuoden vaihteessa. Koska palaute kokeilusta on ollut niin myönteistä, malli on päätetty ottaa osaksi normaalia toimintaa kaikissa Rinnekotien yksiköissä.
”Pilottiin osallistuneille tehdyssä kyselyssä 75 prosenttia vastaajista koki, että pidemmät työvuorot ovat lisänneet heidän työhyvinvointiaan paljon tai erittäin paljon. Vielä useampi koki, että heidän mahdollisuutensa yhdistää työtä ja muuta elämää on helpottunut”, kertoo henkilöstöasiantuntija Tero Kaartinen.
Lisää vapaita ja vähemmän kustannuksia
Aloite uudenlaiseen työaikamalliin tuli Sote ry:n pääluottamushenkilöltä Jarkko Koivistolta. Koiviston mukaan sosiaali- ja terveysalan työssä pitkiä työvuoroja ei tiettävästi ole kokeiltu aiemmin yhtä laajasti. Rinnekotien kokeiluun mallia otettiin poliisin valvonta- ja hälytystyöstä.
Koivisto on hyvillään, että malli on nyt tulossa yhä useamman työntekijän ulottuville.
”Tämä malli hyödyttää selvästi sekä työntekijää että työnantajaa. Työntekijä voi käytännössä lähes tuplata vapaapäiviensä määrän. Toisaalta päällekkäinen työaika ja sitä kautta henkilöstökustannukset laskevat, mikä ilahduttaa työnantajaa.”
Asiakkaatkin hyötyvät
Myös asiakkaat pitävät siitä, että sama työntekijä on paikalla sekä aamu- että iltatoimissa.
”Asiakkaiden menojen suunnittelu helpottuu ja päiviin tulee tiettyä selkeyttä ja kiireettömyyden tuntua, kun työntekijä voi rytmittää päivänsä itselleen sopivaksi, Jarkko Koivisto toteaa.
Samaa mieltä ollaan Rinnekodit Pikkurinteessä Espoossa. Pikkurinteen asiakkaat ovat erityistarpeisia lapsia, joilla on hoidollista osaamista vaativia sairauksia kehitysvammaisuuden lisäksi.
”On lasten edun mukaista ja myös perheiden kannalta mukavaa, että yksi työntekijä on aamulla ensimmäisenä vastassa ja illalla sanomassa hyvät yöt”, toteaa palveluyksikön johtaja Satu Suihkonen.
Esihenkilön näkökulmasta pitkien vuorojen vaikutus on ollut pelkästään positiivinen: työntekijöiden jaksaminen on parantunut, työhyvinvointi lisääntynyt ja sairauspoissaolot vähentyneet. Myös työvuorosuunnittelu on entistä helpompaa.
”Meillä kaikki halukkaat voivat tehdä pitkiä vuoroja, mutta ketään ei tähän pakoteta. Osa kesätyöntekijöistäkin halusi kokeilla tätä ja tykkäsi kovasti. On myös ihan sallittua kokeilla uutta mallia ja palata sitten halutessaan vanhaan. Vapaaehtoisuus on erittäin tärkeää, Suihkonen huomauttaa.
Lähihoitaja Kaisa Kauranne jännitti alussa, miten jaksaa töissä 12 tuntia putkeen, mutta ei vaihtaisi enää pois mistään hinnasta. Hän työskentelee nyt pääsääntöisesti klo 8-20.
”Jaksaminen ja palautuminen ovat parantuneet selvästi. Aikaisia aamuheräämisiä on aiempaa vähemmän ja töihin ei tarvitse ajaa kuin kaksi tai kolme kertaa viikossa entisen viiden kerran sijasta. Siinä säästää niin aikaa kuin rahaakin”.
Kauranne kokee, että työn ja perheen yhteensovittaminen on helpottunut uuden mallin myötä.
”Teini-ikäinen lapseni totesi, että ’äiti, sä olet nykyään aina kotona’. Ihan näin se ei ole, mutta esimerkiksi säännöllisten harrastusten sovittaminen arkeen on nyt entistä helpompaa.
Perustana vapaaehtoisuus
Hyvistä puolista huolimatta kaikille pitkät vuorot eivät sovi. Elämäntilanne voi olla sellainen, ettei päivän venyttäminen ole mahdollista, ja siksi mallin pitää perustua vapaaehtoisuuteen, Tero Kaartinen ja Jarkko Koivisto korostavat. Jotkut tehtävät puolestaan ovat sellaisia, että niissä on oltava paikalla viitenä päivänä viikossa, jolloin tällainen malli ei sovi.
”Myös tiedonkulkuun ja muihin työn järjestelyihin on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun päällekkäinen työ ja osa perinteisestä suullisesta raportoinnista jää pois. Tätä varten järjestämme aina esihenkilöille aloituspalaverin, jossa käydään läpi käytäntöjä”, Kaartinen kertoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna KaajaViestintä- ja markkinointipäällikköRinnekodit
Puh:050 325 2072susanna.kaaja@rinnekodit.fiTietoja julkaisijasta
Rinnekodit on kaupungistuvan Suomen erityispalvelujen tuottaja. Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Rinnekodit on myös merkityksellinen työpaikka noin 2 900:lle sote-alan ammattilaiselle, jotka tekevät työtä ammattitaidolla ja sydän mukana. Rinnekodit on osa Diakonissalaitoksen yleishyödyllistä säätiökonsernia. Rinnekodit – Elämän poluilla. Lue lisää: www.rinnekodit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rinnekodit
Rinnekodit Raitti tuo lisää päihdepalveluja Tampereen ydinkeskustaan14.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Avopäihdekuntoutusta tarjoava Rinnekodit Raitti käynnisti toimintansa Hämeenkadulla Tampereen rautatieaseman kupeessa huhtikuun alussa. Palvelu on suunnattu Pirkanmaan alueella asuville henkilöille, joilla on päihderiippuvuus.
Uusi Rinnekodit Merikajo tarjoaa koteja asunnottomille Oulussa7.4.2025 05:00:00 EEST | Tiedote
Rinnekotien tarjoamat Asunto ensin -palvelut laajenevat huhtikuun alussa, kun Rinnekodit Merikajo avaa ovensa Oulussa. Yksikkö tarjoaa alkuvaiheessa kodin 15 asunnottomalle, myöhemmin toiminta laajenee mahdollisesti myös tuettuun asumiseen.
Työvuorossa-podcast: Sote-ala on edelläkävijä monimuotoisuudessa20.2.2025 09:41:17 EET | Tiedote
Monet yritykset ja toimialat vasta heräilevät monimuotoisuusteemoihin, mutta sote-alalla se on ollut arkipäivää jo kauan muun muassa asiakaskunnan monimuotoisuudesta ja työvoimapulasta johtuen. Työvuorossa-podcastissa yrittäjä, stand up -koomikko Ali Jahangiri ja Rinnekotien johtaja Mari Rautiainen keskustelevat työelämän monimuotoisuudesta ja sen johtamisesta sekä kertovat esimerkkejä, miten monimuotoisuutta voidaan johtaa ja kehittää edelleen.
Uusi podcast rakentaa kestävämpää työelämää27.1.2025 09:31:20 EET | Tiedote
Millaisen työelämän jätämme tuleville sukupolville? ”Nykyisin odotukset ovat työpaikoilla todella kovat, koko ajan pitäisi kyetä kehitykseen ja muutokseen. Tätä kautta määrittelemme ison joukon ihmisiä työelämän ulkopuolelle”, sanovat Työvuorossa-podcastissa asiantuntija Maiju Lehto ja toimitusjohtaja Leo Stranius. Työvuorossa on Rinnekotien tuottama uusi podcast, jossa rakennetaan kestävämpää työelämää. Podcastin juontaa toimittaja Susani Mahadura.
Silkkaa sotea -kampanja murtaa sote-alan myyttejä31.10.2024 10:35:29 EET | Tiedote
Tänään torstaina 31. lokakuuta käynnistyvän Silkkaa sotea –kampanjan tavoitteena on murtaa sote-alaan liitettyjä myyttejä. Kampanjalle on selvä tarve ja tilaus, kuten Rinnekotien teettämä tuore media-analyysi osoittaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme