Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Suomalaiset suhtautuvat kielteisesti Kiinaan – Yhdysvallat nähdään länsimaisten arvojen puolustajana

Jaa

Selvä enemmistö suomalaista suhtautuu kielteisesti Kiinaan ja Venäjään. Kaksi kolmasosaa katsoo, että Suomen pitäisi vähentää nopeasti taloudellisia siteitä Kiinaan, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, syksy 2023.

Tärkeimmät havainnot

  • Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti länsimaihin, mutta selvä enemmistö (72 %) suhtautuu kielteisesti Kiinaan ja Venäjään (94 %). 
  • Peräti kaksi kolmesta (65 %) katsoo, että Suomen pitäisi nopeasti vähentää taloudellisia siteitään Kiinaan. 
  • Kolme neljäsosaa (74 %) pitää Yhdysvaltoja ongelmistaan huolimatta länsimaisten arvojen keskeisenä puolustajana maailmassa ja Suomellekin tärkeänä kumppanina. 
  • Seitsemän kymmenestä (69 %) pitää Yhdysvaltoja arvaamattomana liittolaisena, koska siellä Donald Trumpin kaltaiset henkilöt voivat nousta presidentiksi.

Valtaosa suomalaisista suhtautuu kielteisesti Kiinaan (72 %) ja Venäjään (94 %) selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta, jossa suomalaisilta kysyttiin mielipiteitä ja näkemyksiä Yhdysvalloista, Kiinasta sekä kahdeksasta muusta merkittävästä maailmanpolitiikassa toimivasta valtiosta. 

Kaksi kolmasosaa suomalaisista (65 %) näkee, että Suomen pitäisi nopeasti vähentää taloudellisia siteitä Kiinaan, joka yhdeksännen (11 %) ollessa eri mieltä väittämän kanssa.

null

Suomalaiset kuvailevat Kiinaa liki yksimielisesti (88 %) keskusjohtoiseksi diktatuuriksi ja 60 prosenttia suomalaisista katsoo maan olevan "laajentumishaluinen suurvalta".

Suomalaiset katsovat ystävien löytyvän demokraattisista länsimaista. Kyselyn kymmenestä maasta suhtautuminen Japaniin (76 %), Saksaan (74 %) ja Isoon-Britanniaan (73 %) on kaikkein myönteisintä Ranskan (65 %) ja Yhdysvaltojen (64 %) seuratessa lähellä perässä.  

Niin sanotun globaalin etelän maista Intiaan ja Brasiliaan suomalaiset suhtautuvat epäileväisesti, mutta ei yhtä kielteisesti kuin Kiinaan ja Venäjään. Suomalaiset suhtautuvat myös kielteisesti (77 %) tuoreeseen Nato-liittolaiseen Turkkiin. Tuloksen taustalla lienee maan hitaus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinneissa.

Suomalaiset näkevät Yhdysvallat läntisen maailman turvana 

Suhtautuminen Yhdysvaltoihin länsimaisten arvojen puolustajana on säilynyt korkeissa lukemissa, joihin ne kohosivat keväällä 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Kolme neljäsosaa (74 %) suomalaisista pitää Yhdysvaltoja ongelmistaan huolimatta länsimaisten arvojen keskeisenä puolustajana maailmassa ja Suomellekin tärkeänä kumppanina. Syksyllä 2020 tätä mieltä oli vain 39 prosenttia suomalaisista.  

"Suomalaiset tarkastelevat maailmaa nyt selvän länsimielisestä näkökulmasta: ystävät löytyvät länsimaista ja muista kehittyneistä demokratioista, mutta suhtautuminen Venäjään ja Kiinaan on voimakkaan kielteistä", toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

null

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 045 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 15.–27.9.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Ilkka Haavisto: Hyvät, pahat ja rumat: Näin suomalaiset ajattelevat Yhdysvalloista, Venäjästä ja Kiinasta -EVA Analyysi tiistaina 16.1. kello 6 osoitteessa www.eva.fi

Asiaa käsittelevän jutun saa julkaista saman aamun painetuissa uutislehdissä.

Lisätiedot: tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai 050 331 3823

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Mikko Laaksomikko.laakso@eva.fi tai 050 383 9432

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye