Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Tyksissä on aloitettu lupaava uudentyyppinen CAR-T-hoito syöpäpotilaille

Jaa

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) hematologian kantasolusiirtoyksikössä on aloitettu uusi, edistyksellinen syövän hoitomuoto: CAR-T-hoito (Chimeric Antigen Receptor T-cell). CAR-T-hoidossa potilaan omat solut muokataan tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsolut.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten.

CAR-T-hoito tarjoaa mahdollisuuden pysyvään paranemiseen sellaisissa syöpäsairauksissa, joissa tavanomainen solusalpaajahoito on osoittautunut tehottomaksi.

– CAR-T-solut ovat potilaan omia lymfosyyttivalkosoluja, jotka kerätään potilaan verestä ja lähetetään Euroopassa sijaitseviin laboratorioihin, joissa solut geeniteknologisesti muokataan viemällä niihin virusvektorivälitteisesti uusi T-solureseptori. Laboratoriossa solujen määrää lisätään stimuloimalla niiden kasvua ja jakaantumista, jonka jälkeen valmis solutuote lähetetään takaisin Tyksiin, ylilääkäri ja kantasolusiirto-ohjelman johtaja Maija Itälä-Remes sanoo.

CAR-T-solutuote eli potilaan omat, muokatut T-solut annetaan suonensisäisesti potilaalle, jolloin ne kykenevät tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsolut. Kertahoidolla päästään usein hyvään hoitotulokseen.

– Tällä hetkellä hoidamme Tyksin hematologian kantasolusiirtoyksikössä B-solulymfoomia ja B-soluista akuuttia lymfaattista leukemiaa kaupallisin CAR-T-valmistein, Itälä-Remes sanoo.

Ensimmäiset kaksi potilasta on hoidettu marraskuussa 2023 ja kolmas tammikuussa 2024.

Tunteikas tarina takana

CAR-T-hoito aloitettiin USA:ssa ja siihen liittyy hyvin tunteisiin vetoava tarina. Emily Whitehead oli ensimmäinen lapsipotilas, joka sai CAR-T-hoidon vuonna 2012. Hän oli 7-vuotias tyttö, joka sairasti akuuttia leukemiaa. Mitkään hoidot eivät tehonneet ja lopulta tyttö kotiutettiin sairaalasta kotiin, jotta hän voisi kuolla rauhallisesti läheisten ympäröimänä. Vanhemmat eivät kuitenkaan antaneet periksi vaan soittivat ympäri USA:ta eri tutkimusyksiköihin ja etsivät epätoivoisesti löytyisikö jotain kliinistä lääketutkimusta, uutta lääkettä, joka ei ole vielä markkinoilla ja joka voisi pelastaa tytön hengen.

Philadelphiassa oli tutkimusyksikkö, joka oli aloittamassa CAR-T-lääketutkimusta. Tutkimusyksikkö sai nopeutetusti tutkimusluvat kuntoon ja Emily saatiin rekrytoitua ensimmäisenä potilaana CAR-T-tutkimukseen. CAR-T-hoito voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita ja ensin näyttikin siltä, että Emily kuolee. Tutkijat sinnikkäästi etsivät keinoa hallita komplikaatiota ja löysivätkin komplikaatioon täsmälääkkeen ja Emily lähti paranemaan vauhdilla ja on edelleen elossa ja täysin terve. Emilylle perustettiin säätiö, joka lahjoittaa rahaa syöpätutkimukselle.

– Nykyään CAR-T-hoidon komplikaatioita osataan jo hoitaa paljon paremmin ja kuolleisuus hoitoon on jopa pienempi kuin kantasolusiirroissa, Tyksin CAR-T-hoidon vastuulääkäri, kliinisen hematologian ja sisätautien erikoislääkäri Juha Ranti sanoo.

Ei sovi kaikille

Hoidon mahdollisuudet arvioidaan yksilöllisesti.

– Tällä hetkellä CAR-T-hoito on mahdollinen osalle B-soluista non-Hodginin lymfoomaa sairastavista potilaista, joiden hoito ei ole reagoinut suotuisasti tavanomaiseen sytostaattihoitoon ja B-soluista akuuttia lymfaattista leukemiaa sairastaville potilaille, joiden leukemia on uusiutunut vieraan luovuttajan kantasolusiirron jälkeen, Ranti kertoo.

Valmiin solutuotteen tukkumyyntihinnat ovat tiedossa ja näkyvät esimerkiksi Terveysportissa. Tällä hetkellä kaupallisesti saatavilla olevilla valmisteilla hinta on noin 350 000 euroa per potilas.

– Kaupallisilla toimittajilla on kuitenkin erikseen sairaaloiden kanssa tehdyt sopimushinnat, jotka ovat salaisia. Hoitoon liittyvät muut kustannukset vaihtelevat jonkin verran riippuen siitä, liittyykö hoitoon komplikaatioita, arvioitu vähintään 12 000 euroa hoitoa kohden, Maija Itälä-Remes sanoo.

Pitkä prosessi

Vakavien haittavaikutusten takia hoitavassa sairaalassa pitää olla tehohoitopaikka CAR-T-potilaalle ja Tyksissäkin tehohoito on ollut mukana CAR-T-hoidon valmisteluissa.

CAR-T-hoidon aloituksen valmistelut Tyksissä veivät lähes kaksi vuotta.

– CAR-T-valmisteet ovat kaupallisten lääkefirmojen tuotteita ja jotta yksikkö saa luvan aloittaa hoidon, vaatii se ulkoisen auditoinnin läpäisemistä ja vaatimukset ovat tiukat, Ranti sanoo.

Kullakin toimijalla on oma auditointiprosessinsa. Tyksissä on ollut kolme ulkoista auditointia CAR-T-hoidon aloittamiseen liittyen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye