Det ständigt ökade hjälpbehovet överbelastade MIELI Kristelefon i fjol

Jaa

År 2023 gjordes igen ett rekordantal kontaktförsök till MIELI rf:s Kristelefon linjer. Uppringningarna var över 16 000 fler än år 2022. Den mest frekventa orsaken till samtalen var psykiskt illamående, men i fjol ökade samtalen där uppringaren var orolig för en närståendes självdestruktivitet.

Organisationen för psykisk hälsa MIELI rf:s Kristelefon på finska blev i fjol uppringd totalt 416 484 gånger. Man hade kapacitet att svara på endast var femte uppringning.

Antalet hjälpbehövande har under pandemiåren och Rysslands anfallskrig hela tiden ökat. År 2019 var uppringningarna för första gången över 200 000, år 2021 var de 300 000 och redan följande år 2022 över 400 000. Den psykiska belastningen av många olika faktorer märks i den hela tiden ökande mängden uppringningar.

När uppringaren inte får hjälp på annat håll ringer hen upp Kristelefonen igen.

”Behovet av samtalshjälp har förblivit högt. Trots att Kristelefon och MIELI Krischat (på finska) är avsedda att fungera som en engångshjälp är det många som har sökt hjälp hos oss flera gånger, till exempel medan de väntar på att inleda en vårdrelation inom den offentliga vården eller när krisen blir långvarig. Det är lätt att söka hjälp på nytt från ett bekant och lättillgängligt ställe”, säger Susanna Winter, MIELI rf:s chef för krisfunktionernas telefon- och internetverksamhet.

Den svenskspråkiga linjen är öppen 20 timmar i veckan medan den finska Kristelefonen har öppet 24/7.

”Under 2023 märkte vi tydligt en ökning av samtal innanför våra öppettider samt att de självdestruktiva samtalen ökade. Många av våra ringare är första gångens ringare med en del återkommande ringare”, säger Camilla Björk koordinator för svenskspråkiga linjen.

Också antalet kontaktförsök till den finskspråkiga tjänsten MIELI Krischat (f.d. Solmussa-chat) ökade rekordartat år 2023. Olustkänslor och särskilt ångest var den främsta orsaken till att man tog kontakt, både när det gäller kristelefonen och krischatten. Den näst största orsaken var relationsproblem, till exempel i samband med att en parrelation tog slut.

Ringarna söker hjälp också till närstående

Det har förts en livlig debatt i medier och i samhället om hur svårt det är att få hjälp. Många har varit oroliga över närståendes mående, och det märktes också i Kristelefontjänsten. I fjol mottog Kristelefonen över 4600 samtal som berörde oro för närstående. Det handlade oftast om föräldrars oro för ett vuxet barn. År 2023 ökade också antalet samtal där uppringaren var orolig för en närståendes självdestruktivitet.

Enligt Winter är lättillgängliga tjänster, som Kristelefonen, en central del av det system som arbetar med att förebygga självmord.

”I Kristelefonen diskuteras självdestruktivitet i genomsnitt 16 gånger per dygn. Vanligen är resultatet av samtalen gott också i akuta situationer”, säger Winter.

Det behövs mera frivilligarbetare

Vid sidan av professionell personal har det alltid funnits en betydande grupp utbildade frivilligarbetare i MIELI rf:s Kristelefon och Krischatten (på finska). År 2023 besvarades över 40 procent av samtalen av frivilligarbetare För att vi ska kunna hantera det ökande hjälpbehovet behöver vi mera frivilligarbetare.

”Det är givande att ha jour i Kristelefonen och Krischatten (på finska), men det är också ett krävande frivilligarbete. Därför ser vi till att alla jourhavande är lämpade för uppgiften, och vi ger dem god utbildning och bra stöd. Vi utvecklar och utökar utbildningen av jourhavande för att så många intresserade som möjligt ska kunna bidra med sin insats”, säger Winter.

”Vi har idag frivilligarbetare på svenska runtom i Finland trots att den koordineras från Österbotten. En stor drivande faktor kan vara att man själv upplevt hur viktigt det var att få hjälp på det egna modersmålet, säger Björk.

MIELI rf:s Kristelefon tillhandahåller samtalshjälp till krisdrabbade, i förtroende och anonymt. Kristelefonen svarar dygnet runt på nummer 09 2525 0111. Förutom på finska svarar Kristelefonen på fyra andra språk: svenska, engelska, ukrainska och ryska. Tiderna när man får svar på de andra språken finns på adressen mieli.fi.

Den finskspråkiga MIELI Krischat är öppen på nätet måndag-onsdag kl. 15-19 och torsdag kl. 15-21.

Yhteyshenkilöt

Ytterligare information:
www.mieli.fi/kriisipuhelin

Susanna Winter
Chef för krisarbetet, telefon och internet
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi

Camilla Björk
Koordinator för MIELI Kristelefon på svenska
camilla.bjork@mielipohjanmaa.fi

Viivi Virtanen
Kommunikationsexpert
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kehysriihen päätökset romuttavat järjestöjen auttamistyön17.4.2024 18:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisen terveyden ja hyvinvoinnin yksi tukijalka, järjestöjen ennaltaehkäisevä työ ja matalan kynnyksen auttaminen, on vakavasti uhattuna. Kehysriihen päätös leikata jopa kolmannes sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuksista tarkoittaa useiden toimintojen lakkauttamista eli useiden avun tarpeessa olevien ryhmien tuen loppumista. Myös MIELI ry:n kyky vahvistaa mielenterveyttä ja tarjota kriisiapua tulee päätöksen myötä heikkenemään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye