Kirjapaja, Publiva Oy

Mistä on hyvä verensokeri tehty? Kirja hiilihydraateista ja lounaan jälkeisestä saamattomuudesta

Jaa

Miksi lounasruoka väsyttää? Miksi en saa painoa kuriin? Onko verensokerini kunnossa? Monille tuttuja kysymyksiä avaa ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia uudessa kirjassaan Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.
Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.

”Kirjan tarkoituksena on herättää oivalluksia oman kehon sokeriaineenvaihdunnasta ja hiilihydraattiherkkyydestä”, kirjoittaa Saarnia. Hän on alkanut kutsua hiilariherkiksi ihmisiä, jotka kärsivät verensokerin keskimääräistä voimakkaammasta vaihtelusta aterian jälkeen.

Keholla on keinonsa verensokerin tasoittamiseen. Keskeisin on haiman tuottama insuliini, mutta myös muut hormonit, entsyymit ja oma suolistomikrobisto säätelevät kehon sokeriaineenvaihduntaa. Hiilariherkällä ihmisellä sokeritason vaihtelut ovat siis tavallista suurempia ja hänen kehonsa reagoi vaihteluihin muita herkemmin. Keho on siis eräänlaisessa yliviritystilassa.

Hiilariherkkyys ei ole harvinaista, sillä jopa 25 prosenttia suomalaisista kärsii siitä. Oireet ovat moninaisia: väsymystä, syömisongelmia, painonhallintahaasteita, jatkuvaa näläntunnetta, pahimmillaan vapinaa ja tajuttomuutta. Kirjassa käydään läpi verensokeriin vaikuttavat tekijät ja pohditaan paitsi hyvän ruuan rakennetta, myös verensokerijarruja ja vähähiilihydraattisen ruokavalion mahdollisuutta. Tavoitteena on saada lukija ymmärtämään hiilariherkkyyttään ja ohjata ateriakoostumusten muokkaamiseen, se kun voi tuottaa merkittävää hyötyä vointiin, terveyteen ja painonhallintaan.

Saarnia käy tarkasti läpi niin ravintolan lounaslistaa kuin eväsruokien ja välipalojen koostumuksia ja ehdottaa niihin hiilariherkälle suotuisia muokkauksia. Lähes poikkeuksetta lounaiden ongelma on vähäinen kuitu- ja proteiinipitoisuus, mutta toisaalta annosten parantaminen on usein yksinkertaista. Saarnian yleissuositus on itse kokkaaminen: siten voi parhaiten tietää ruokien koostumukseen, mikä ravintolassa on usein vaikeaa. Kokkausta varten kirjan loppuosassa onkin kokonainen luku hiilariherkän elimistölle sopivia ruoka- ja herkkureseptejä.

Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri ja voittanut vuonna 2022 Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjailijapalkinnon. Saarnialta on aiemmin ilmestynyt monia ravintokirjoja, muun muassa teos Kevyemmin (2023).

Pirjo Saarnia, Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä. Kirjapaja 2024. 160 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-887-9. Kl 59.34.

Lisätietoja ja haastattelut: Pirjo Saarnia| info@ravintomaailma.fi

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Teemu Töyrylä.
Lataa
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja, Publiva Oy

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye