
Mistä on hyvä verensokeri tehty? Kirja hiilihydraateista ja lounaan jälkeisestä saamattomuudesta
Miksi lounasruoka väsyttää? Miksi en saa painoa kuriin? Onko verensokerini kunnossa? Monille tuttuja kysymyksiä avaa ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia uudessa kirjassaan Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä.

”Kirjan tarkoituksena on herättää oivalluksia oman kehon sokeriaineenvaihdunnasta ja hiilihydraattiherkkyydestä”, kirjoittaa Saarnia. Hän on alkanut kutsua hiilariherkiksi ihmisiä, jotka kärsivät verensokerin keskimääräistä voimakkaammasta vaihtelusta aterian jälkeen.
Keholla on keinonsa verensokerin tasoittamiseen. Keskeisin on haiman tuottama insuliini, mutta myös muut hormonit, entsyymit ja oma suolistomikrobisto säätelevät kehon sokeriaineenvaihduntaa. Hiilariherkällä ihmisellä sokeritason vaihtelut ovat siis tavallista suurempia ja hänen kehonsa reagoi vaihteluihin muita herkemmin. Keho on siis eräänlaisessa yliviritystilassa.
Hiilariherkkyys ei ole harvinaista, sillä jopa 25 prosenttia suomalaisista kärsii siitä. Oireet ovat moninaisia: väsymystä, syömisongelmia, painonhallintahaasteita, jatkuvaa näläntunnetta, pahimmillaan vapinaa ja tajuttomuutta. Kirjassa käydään läpi verensokeriin vaikuttavat tekijät ja pohditaan paitsi hyvän ruuan rakennetta, myös verensokerijarruja ja vähähiilihydraattisen ruokavalion mahdollisuutta. Tavoitteena on saada lukija ymmärtämään hiilariherkkyyttään ja ohjata ateriakoostumusten muokkaamiseen, se kun voi tuottaa merkittävää hyötyä vointiin, terveyteen ja painonhallintaan.
Saarnia käy tarkasti läpi niin ravintolan lounaslistaa kuin eväsruokien ja välipalojen koostumuksia ja ehdottaa niihin hiilariherkälle suotuisia muokkauksia. Lähes poikkeuksetta lounaiden ongelma on vähäinen kuitu- ja proteiinipitoisuus, mutta toisaalta annosten parantaminen on usein yksinkertaista. Saarnian yleissuositus on itse kokkaaminen: siten voi parhaiten tietää ruokien koostumukseen, mikä ravintolassa on usein vaikeaa. Kokkausta varten kirjan loppuosassa onkin kokonainen luku hiilariherkän elimistölle sopivia ruoka- ja herkkureseptejä.
Pirjo Saarnia on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri ja voittanut vuonna 2022 Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjailijapalkinnon. Saarnialta on aiemmin ilmestynyt monia ravintokirjoja, muun muassa teos Kevyemmin (2023).
Pirjo Saarnia, Hiilariherkkyys. Tietoa ja reseptejä. Kirjapaja 2024. 160 s. Kansi Anna Makkonen. ISBN 978-952-354-887-9. Kl 59.34.
Lisätietoja ja haastattelut: Pirjo Saarnia| info@ravintomaailma.fi
Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja, Publiva Oy
Jan Södersved: Lintuharrastus avaa maailmoja ja vähentää stressiä5.11.2025 08:49:00 EET | Tiedote
Osaatko erottaa peipon ja pajulinnun laulun toisistaan? Tiesitkö, että ne ovat kaksi runsainta lintulajiamme ja muodostavat kolmanneksen Suomen lintukannasta?
Reijo Laatikainen: Oikeanlainen ravinto auttaa ehkäisemään muistisairauksia28.10.2025 09:08:00 EET | Tiedote
Mitä yhteistä on muistilla, A-vitamiinilla ja beetakaroteenilla? Kannattaako aivoistaan huolehtivan ihmisen käyttää pehmeitä rasvoja ja miksi? Onko ruokailutottumuksilla ylipäätään väliä muistisairauksien ehkäisemisessä?
Uudistettu Lasten oma vuosikirja nyt entistä laajempana ja kiinnostavampana20.8.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Tiesitkö, että teddykarhuilla on oma juhlapäivänsä? Tai että vappuun kuuluvat ilmapallot keksittiin jo kauan ennen vappua? Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat helatorstai, kekri tai id-al-fitr?
Gospellegendan ja kirjailija-runoilijan taiteilijaliitto avautuu rosossaan ja kauneudessaan23.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Heimo Hatakan kirjoittama Luomiskertomus – Jaakko Löytyn ja Kaija Pispan elämä on taiteilijaliiton kaunistelematon tarina. Työtä tehdään yhdessä ja rinnakkain, mutta samalla kumpikin kamppailee toistuvasti tilasta, ajasta ja mahdollisuuksista keskittyä omaan luovaan työhön.
Kirjapajan ja Publivan syksy 2025: Mielenravintoa, luontoelämyksiä ja jännitystä18.3.2025 08:07:00 EET | Tiedote
Syksyn 2025 kirjavalikoimamme tarjoaa jokaiselle jotakin: tietoa aivojen hyvinvoinnista, inspiraatiota luonnon tarkkailuun, jännitystä rikosromaanien ystäville ja herkkyyttä kaunokirjallisuuden parissa. Lisäksi tarjoamme käytännöllisiä työkaluja arjen rauhoittumiseen.

