Kirjapaja

”Tyttö ansaitsee tulla näkyväksi juuri sellaisena, kuin hän on”

Jaa

Nykyajan tytöt sisäistävät samat normit kuin heidän esiäitinsä sata vuotta sitten, vaikka tyttöjen elinympäristö on muuttunut valtavasti. Näin kiteyttää lastenpsykiatri ja psykoterapeutti Riikka Riihonen kirjassaan Täysillä tyttö – Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää. Riihonen toteaa, että nyt on korkea aika kyseenalaistaa ja päivittää tyttöjen kasvatukseen ja tyttöyteen liittyviä uskomuksia.

Riikka Riihonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti.
Riikka Riihonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti.

Kirjoittajan mukaan sukupuolittavat kasvatuskäytännöt ovat, erikoista kyllä, totta vielä 2020-luvulla: pojille ei vieläkään sallita kovin laajaa tunneilmaisua, mutta toisaalta väkivaltaista käytöstä enemmän kuin tytöiltä. Tyttöjä rajoittaa kulttuurinen normi hillityn käytöksen ja sääntöjen noudattamisen ihanteesta. Huolestuttavaa on, etteivät kasvattajat usein tunnista näitä uskomuksia ja arvoja. ”Onko tytöillä ja pojilla riittävästi liikkumavaraa ottaa identiteettinsä ja sukupuolensa haltuun sellaisena, kuin he sen itse kokevat? Saako raisu ja villi tyttö edelleenkään olla raisu ja villi”, Riihonen kysyy.

Kirjaa ei ole kirjoitettu kasvaville tytöille vaan nimenomaan tyttöjen kasvattajille, koska juuri he tarvitsevat tietoa ja tukea siihen, kuinka antaa tyttöjen kasvaa ja kehittyä omanlaisikseen. Kirja antaakin aikuisille mahdollisuuden tarkastella omia uskomuksiaan ja ajattelutapojaan sekä auttaa tyttöjä rakentamaan itselleen tasapainoista minäkuvaa ja hyvää itsetuntoa.

Kirjassa käydään läpi eri mielenterveyteen liittyviä teemoja, joiden kirjoittaja on työssään todennut koskettavan erityisesti tyttöjä ja tytöksi identifioituvia. Mukana ovat niin itsetunto, rohkeus, (yli)kiltteys, masennus, ahdistus, kehosuhde, seksuaalisuus kuin neuroepätyypillisyyskin. Teemoja käsitellään osana yhteiskunnallisia ja kulttuurisia asenteita ja uskomuksia sekä tarkastellaan niitä sukupolvien ketjussa. ”Mielenterveys ei synny tyhjiössä, vaan linkittyy kaikkeen ympärillä olevaan.”

Täysillä tyttö -kirjassa on tieto-osuuden lisäksi erilaisia keskustelu- ja ajatteluharjoituksia. Niiden tarkoituksena on auttaa kasvattajaa ja nuorta parempaan vuorovaikutukseen ja tiedostamiseen. Erityisesti niissä korostuu tunnetason yhteys vanhemman ja tytön välillä. Tyttöjä kun tuupitaan Riihosen mukaan liian varhain emotionaaliseen itsenäisyyteen, mikä onkin yksi tytöksi kasvun suurimmista ongelmista. Siksi hyvä keskusteluyhteys vanhemman kanssa sekä tunteiden kuuntelu ja tunneasioissa tukeminen ovat kullanarvoisia apuja vahvaksi tytöksi ja naiseksi kasvamisen matkalla. ”Tyttö ansaitsee tulla näkyväksi juuri sellaisena kuin hän on.”

Riikka Riihonen on lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja lasten ja nuorten kognitiivinen psykoterapeutti. Hän on aiemmin työskennellyt mm. neuvola- ja koululääkärinä. 

Riikka Riihonen, Täysillä tyttö – Miten tukea itsetuntoa ja muita asioita, joita tytön vanhemman on hyvä tietää! Kirjapaja 2024. 280 s. Kansi Sanna-Reeta Meilahti.  KL 38.1/14.61. ISBN 978-952-354-526-7. Ilmestyy tammikuussa 2024.

 

Lisätietoja ja haastattelut: Riikka Riihonen | lastenpsykiatri.riihonen@gmail.com

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Inka Ikonen: Kertomus turvattoman lapsen kasvusta turvalliseksi vanhemmaksi24.4.2024 07:58:00 EEST | Tiedote

”Lapsen syntymä aloitti minun matkani oman itseni syntysijoille.” Inka Ikosen uusi kirja Sinussa näen minut on intiimi ja avoin kertomus niistä kokemuksista ja tunteista, joita lapsen syntymä voi vanhemmassa nostaa esiin. Äidiksi tuleminen pakotti Ikosen käymään perusteellisesti läpi elettyä elämäänsä ja tekemään pitkän, paikoin kivuliaan matkan omaan itseen. Lapsesta tuli peili, jota vasten oma elämä asettui katsottavaksi. Kirjoittaja käy läpi paitsi uuden tilanteen esiin nostamia vaikeita tunteita ja muistoja, myös eri tapoja, joilla hän on niitä työstänyt. Yksi keskeinen viesti onkin tunteiden näkyväksi tekeminen ja niiden rohkea kohtaaminen. Kirja itsessään on kaikessa omakohtaisuudessaan jo esimerkki tästä. Tunteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, painottaa kirjailija.

Salla-Maarit Volanen: Hyvä elämä on opittavissa oleva taito9.4.2024 08:07:00 EEST | Tiedote

Elinympäristömme on täynnä eri suunnista tulevia, välitöntä huomiota vaativia ärsykkeitä. Kun ihmisen huomiota revitään samanaikaisesti useaan suuntaan, seuraa lyhytjänteistä ja poukkoilevaa suorittamista, joka ennen pitkää johtaa ahdistukseen ja asioiden mielekkyyden katoamiseen. ”Tehokas tapa rauhoittaa poukkoileva mieli ja lakata suorittamasta elämää on keskittyä tietoisesti siihen, mitä tässä hetkessä oikeasti tapahtuu – eli olla läsnä tilanteessa” toteaa tietokirjailija ja läsnäolotutkimuksen pioneeri Salla-Maarit Volanen. Volasen esikoiskirja Huomio hetkeen - Levollisen läsnäolon taito näyttää, mitä hyötyä läsnäolosta voi olla itselle, toisille, ja laajemmin yhteiskunnalle. ”Kun opimme elämään tietoisemmin, opimme myös toimimaan tietoisemmin ”, Volanen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye