Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri neuvottelee mikromuovisaasteen estämistä koskevaa lainsäädäntöä

Jaa

Ympäristölle haitallisten mikromuovien leviämiseen on välttämätöntä puuttua lainsäädännöllä. Mikromuovit ovat paitsi haitallisia ympäristölle, myös kulkeutuvat ihmiskehoon. Yksi suurimmista tahattomista mikromuovin aiheuttajista ovat muoviteollisuuden käyttämät muovipelletit. Niitä  päätyy ympäristöön suurimmaksi osaksi virheellisen käsittelyn johdosta, esimerkiksi kuljetuksessa tai tuotannossa.

-EU:ssa pääsi vuonna 2019 ympäristöön 52  – 184 000 tonnia muovipellettejä. Ne eivät hajoa eikä niitä voida poistaa luonnosta. Sen sijaan ne kerääntyvät eläimiin, sekä ihmisiin ruoan kautta. Siksi pidän lainsäädännön etenemistä todella tärkeänä” europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) toteaa. 

Kumpula-Natri toimii tällä hetkellä parlamentin teollisuusvaliokunnassa muovipellettien hävikin estämiseen tähtäävän lainsäädännön varjoraportoijana. Muovipelletit nousivat akuutisti esiin, kun Pohjois-Espanjan ja Portugalin vesillä tapahtui viime viikolla onnettomuus, jonka johdosta rahtilaivasta putosi miljoonia muovipellettejä mereen aiheuttaen vakavaa ympäristövahinkoa.  Parlamentti keskusteli aiheesta täysistunnossa torstaina.

Tulevan lainsäädännön avulla on tarkoitus varmistaa, että kaikki muovipellettejä EU:ssa käsittelevät toimijat toteuttavat tarvittavat varotoimenpiteet ja noudattavat huolellisuutta. Kyseessä on merkittävä uudistus, sillä sen  odotetaan vähentävän pellettien joutumista luontoon jopa 74 prosenttia. EU:n laajuinen lainsäädäntö varmistaa, että kaikkia eurooppalaisia toimijoita kohdellaan tasapuolisesti. 

Tuleva lainsäädäntö tulee vähentämään erityisesti vesistöihin kohdistuvia ympäristöhaittoja.  Suomen ja Itämeren kannalta uudistus on erittäin tervetullut. Tällä hetkellä emme edes ole kartoittaneet muovipellettien käsittelyä Suomessa. Ympäristöhaittoja on vähennettävä, mikäli haluamme että luontomme ja vesistömme pysyvät terveinä tulevaisuudessakin. Kyse on paitsi ympäristön-, myös ihmisten terveyden suojelusta,” Kumpula-Natri päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta24.4.2024 16:45:38 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye