VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Vaalikausien yli ulottuvien hankkeiden tuloksellinen valmistelu vaatii selkeät ja pysyvät tavoitteet

Jaa

Laajat hallinnon uudistukset edellyttävät usein pitkäjänteistä valmistelua. Hallitusten vaihtumisesta voi aiheutua valmisteluun epäjatkuvuutta, jota selkeillä tavoitteilla ja hyvällä hankehallinnalla voidaan ehkäistä.

Getty Images

Vaali- ja hallitus­kaudet ylittävillä hankkeilla, ohjelmilla ja uudistuksilla tulisi olla selkeät, johdonmukaiset ja pysyvät tavoitteet. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi tavoitteita sekä valmistelun onnistumisen muita edellytyksiä neljässä esimerkkihankkeessa:

  • sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus,
  • sosiaaliturvauudistus,
  • Puolustusvoimien strategiset suorituskykyhankkeet (HX ja Laivue 2020) sekä
  • digitalisaatiokehitys ja tekoälyn hyödyntäminen kansallisesti.

Sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen että sosiaaliturvauudistuksen perustavoitteet säilyivät samoina hallituskausien vaihtuessa. Valmistelussa pyrittiin myös hyödyntämään edellisillä hallituskausilla muodostettua tietoa. Sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen valmistelussa syntyi epäjatkuvuutta siitä, että hallitusten keinot perustavoitteiden saavuttamiseksi vaihtelivat. Sosiaaliturvauudistusta valmistelleen parlamentaarisen komitean työtä vaikeutti hallitusohjelmassa uudistukselle asetetun tavoitteen laajuus.

Puolustusvoimien strategisilla suorituskykyhankkeilla on ollut pitkäjänteiset ja johdonmukaiset, puolustusselontekoihin perustuvat tavoitteet. Myös puolustusministeriöön perustettu ohjelmatoimisto tuki hankeorganisaation työskentelyä.

Digitalisaation edistäminen on teemana sisältynyt hallitusohjelmiin vaalikaudesta toiseen. Kehittämisen taustalla ei kuitenkaan ole ollut yhtenäistä strategiaa eikä kehittämistä ole koordinoitu poikkihallinnollisesti. Tunnistettuihin puutteisiin pyritään jatkossa vastaamaan erityisesti ministeriöiden välisen digitoimiston ja Suomen kansallisen digikompassin avulla. 

Ennen merkittävien hankkeiden tai ohjelmien valmistelun aloittamista tulisi huolehtia valmistelutyön hyvästä organisoinnista, riittävistä resursseista sekä tehokkaasta päätöksenteosta.

Tutustu julkaisuun: ​​​​​​​​​Vaalikaudet ylittävien hankkeiden ja uudistusten valmistelu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan osoittamiin kohteisiin tuloksellisesti lakeja ja sääntöjä noudattaen. Lisäksi VTV tukee toiminnallaan läpinäkyvää päätöksentekoa ja demokratiaa.

VTV tarkastaa valtion taloudenhoidon laillisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä valvoo finanssipolitiikkaa, puolue- ja vaalirahoitusta ja avoimuusrekisterin käyttöä. VTV on ylin riippumaton tarkastusviranomainen. Se toimii eduskunnan yhteydessä, ja sen asema ja tehtävät on säädetty perustuslaissa.

VTV.fi

Statens revisionsverk säkerställer att statens tillgångar används i enlighet med riksdagens beslut, effektivt och med efterlevnad av lagar och regler. Med sin verksamhet stödjer revisionsverket dessutom ett transparent be-slutsfattande och demokrati.

Revisionsverket granskar lagligheten och ändamålsenligheten i skötseln av statsfinanserna, övervakar finanspo-litiken och användningen av öppenhetsregistret samt utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Revis-ionsverket är den högsta oberoende revisionsmyndigheten. Revisionsverket fungerar i anslutning till riksdagen och dess ställning och uppgifter föreskrivs i grundlagen.

VTV.fi/sv

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye