Valvira

Adoptiolautakunta seuraa kansainvälisten adoptioiden tilannetta

Jaa

Kansainvälisissä adoptioissa on tullut ilmi epäselvyyksiä, joiden vuoksi Norjan ja Tanskan viranomaiset tekevät lisäselvityksiä. Norjassa adoptiotoimintaa valvova keskusviranomainen on suositellut kansainvälisen adoptiotoiminnan keskeyttämistä selvitysten ajaksi ja siellä odotetaan vastuuministeriön päätöstä asiasta. Tanskassa maan ainoa adoptiojärjestö Danish International Adoption on päättänyt itse lakkauttaa toimintansa maan adoptiokeskusviranomaisen valvontatoimien seurauksena. Taustalla ovat epäilyt, ettei adoptioita ole hoidettu kaikilta osin hyvien käytäntöjen mukaisesti joko lapsia luovuttavissa maissa tai vastaanottavan maan palvelunannossa.

Lapsi leikkii puupalikoilla.

Norjan ja Tanskan selvitysten kohteet ja viranomaisten huolet kohdistuvat maihin, joiden kanssa myös Suomella on adoptioyhteistyötä. Suomen adoptiolautakunta tarkastelee ja arvioi valvonnallisten toimenpiteiden tarvetta ja tekee yhteistyötä kansainvälisten adoptiokeskusviranomaisten ja Suomen adoptiopalvelunantajien kanssa. Tällä hetkellä tilanteella ei ole vaikutusta Suomen keskeneräisiin kansainvälisiin adoptioprosesseihin.

Suomen adoptiolautakunnan tietoon ei ole tullut laittomuusepäilyjä Suomeen toteutuneissa kansainvälisissä adoptioissa, mutta asiaa seurataan tarkasti. Adoptiolautakunta ei hyväksy minkäänlaisia väärinkäytöksiä ja lainvastaisuuksia adoptioprosesseissa. ”Pidämme välttämättömänä ajantasaisen tilannekuvan ylläpitämistä ja tiedon jakamista viranomaisten kesken adoptioiden valvontatyössä. Seuraamme Suomessa tarkoin muissa maissa tehtäviä selvityksiä”, sanoo adoptiolautakunnan puheenjohtaja Irene Pärssinen-Hentula.

Lapsen etu keskiössä

Suomen adoptiolautakunta pitää tärkeänä, että adoptioprosessit toteutetaan eettisesti ja säädösten mukaisesti, jotta kaikkein tärkein eli lapsen etu adoptioissa toteutuu.

Adoptiolautakunta toimii Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran yhteydessä itsenäisenä viranomaisena. Adoptiolautakunta on tiiviisti yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ja tuottaa ajantasaista tilannekuvatietoa sekä tuottaa tietoa kansallisen selvityksen tueksi, mikäli selvitystoimet aloitetaan myös Suomessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Valvira
PL 43
00521 Helsinki

www.valvira.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemusruuhkan purku jatkuu29.2.2024 15:25:43 EET | Tiedote

Sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia uuteen Soteri-rekisteriin tulee edelleen runsaasti ja niiden käsittely kestää pitkään. Hakemuksia on saatu ratkaistua yhteensä yli 600, mutta jonossa olevien määrä on kasvanut entisestään. Tällä hetkellä käsittelyä odottaa noin 2950 hakemusta. Valviran ja aluehallintovirastojen yhteinen palveluntuottajarekisteri Soteri on ollut käytössä nyt kaksi kuukautta.

Yksityisten sote-palveluntuottajien rekisteröintihakemuksia on jonossa noin 2000 – käsittely pahasti ruuhkautunut31.1.2024 08:39:40 EET | Tiedote

Yksityiset sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajat joutuvat nyt odottamaan tavallista pidempään ennen kuin pääsevät aloittamaan toimintansa. Lain mukaan yksityiset palveluntuottajat eivät saa aloittaa toimintaansa ennen kuin palveluntuottaja ja sen palveluyksiköt on rekisteröity Valviran ylläpitämään, uuteen Soteri-rekisteriin. Tällä hetkellä rekisteröintihakemusten käsittely on valitettavasti pahasti ruuhkautunut Valvirassa ja aluehallintovirastoissa. Yksittäisen rekisteröintihakemuksen käsittely voi enimmillään kestää jopa useita kuukausia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye