Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Kaupunkibussien, rekka-autojen sähköistämisestä neuvottelutulos EU:ssa

Jaa

-Olen varsin tyytyväinen, sillä ilmastotavoitteet pysyvät kunnianhimoisina eli komission alkuperäisen esityksen mukaisina.”, Miapetra Kumpula-Natri toteaa. Kumpula-Natri valmisteli parlamentin kantaan teollisuus- ja energiavaliokunnan raportöörinä lausunnon ympäristövaliokunnalle.

-Työssäni halusin korostaa tasapainoa: päästöjä on leikattava ja EU:n teollisuuden on pysyttävä ajassa mukana. Emme voi jäädä tilanteeseen, jossa  jälleen kerran EU jäisi vain uuden tekniikan ostajan asemaan,” Kumpula-Natri jatkaa. 

Vuodesta 2030 lähtien uusien raskaiden ajoneuvojen päästöjä vähennetään 45 prosenttia, vuodesta 2035 lähtien 70 prosenttia ja vuodesta 2040 lähtien 90 prosenttia verrattuna vuoden 2019 päästöjen tasoon. Lisäksi lakipakettia laajennettiin alkuperäisestä koskemaan mm jäteautoja alkaen vuodesta 2035. Joissain kaupungeissa näitä vaatimuksia jo on. Tästä on iloa erityisesti kaupunki-ilman puhtaudelle ja melun vähenemiselle”, Kumpula-Natri jatkaa.

Parlamentin esitykseen saatiin myös mukaan Suomelle tärkeä poikkeus kaikkein raskaimpien ajoneuvoyhdistelmien käytöstä. Tätäkin Kumpula-Natri edisti teollisuusvaliokunnan kautta.

Uusille kaupunkibusseille asetettiin 100 prosentin nollapäästötavoite vuodesta 2035 alkaen ja 90 prosentin välitavoite vuodesta 2030 alkaen pienin poikkeusmahdillisuuksin. 

Komission tulee tehdä väliarvio vuoteen 2027 mennessä, ennen tiukkoja tavoitevuosia. Siinä on arvioitava menetelmä uusien raskaiden ajoneuvojen koko elinkaaren hiilidioksidipäästöjen arvioimiseksi selvityksellä hiilikorjauskertoimesta ja sen roolista siirtymävaiheessa kohti nollapäästöistä raskasta liikennettä. Parlamentin esittämä, mahdollinen hiilikorjauskerroin, mahdollistaisi esimerkiksi biopolttoaineiden käytön raskaassa liikenteessä. Tämä edellisen hallituksen tavoite ei edennyt syksyllä neuvostossa, mutta parlamentin kautta myös biopolttoaineet ja esim vety ja muut CO2 neutraalit polttoaineet saisivat mahdollisuuden!

Seuraavaksi trilogin neuvottelutulos tulee hyväksyä jäsenmaiden toimesta neuvostossa sekä Euroopan parlamentissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Kumpula-Natri: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi valmiiksi - lopputuloksessa korostuu oikeudenmukaisuus13.3.2024 10:50:41 EET | Tiedote

Suomessa paljon viime kesänä uutisoitu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tiistaina. Direktiivin sisältö on muuttunut paljon alkuperäisestä, sillä nyt yksittäiselle asunnolle ei aseteta suoraa velvoitetta siirtyä energialuokasta toiseen tiettyyn päivämäärään mennessä. Jäsenmaat päättävät itse keinoista, joilla energiatehokkuustavoitteeseen, 16 prosentin vähentämiseen rakennuskannan energiankulutuksesta päästään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye