Kolmivuotinen Sense of Belonging -yhteishanke tukee sateenkaarinuorten hyvinvointia ja työllistymistä
THL:n Kouluterveyskyselyn (2021) mukaan sateenkaarinuoret voivat keskimääräistä huonommin kuin muut nuoret. Pahoinvointi voi myös johtaa syrjäytymiseen työelämästä. Diakonissalaitoksen Vamoksen, Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen (SMOK) ja Helsinki Pride -yhteisön Sense of Belonging -hanke tarttuu tähän ongelmaan.

Sense of Belonging -hanke edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien 16-29-vuotiaiden nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta vahvistamalla nuorten omia voimavaroja ja tukemalla työelämää sekä toisen asteen oppilaitoksia monimuotoisuutta paremmin huomioiviksi. Hanke haluaa lisätä nuorten hyvinvointia kokonaisuudessaan, johon myös kannattelevat perhesuhteet kuuluvat.
Tiedetään, että yksi työelämästä syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa. Parantamalla sateenkaarinuorten asemaa ja hyvinvointia työelämässä, voidaan yhteiskuntaan vaikuttaa laajemmin, muun muassa työllisyysastetta nostaen. THL:n Kouluterveyskyselyn (2023) mukaan yläkoulussa ja toisella asteella sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kyselyyn vastanneita oli 5 % ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia 15 %, joten hankkeen tuloksilla on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus.
Sense of Belonging -hanke tuo esille sateenkaarinuorten äänen, lisää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia, sekä vaikuttaa yhteiskunnan syrjiviin rakenteisiin ja toimintatapoihin. Hankkeessa kehitetään yhteistyössä nuorten kanssa toimintamuotoja, jotka tukevat heidän hyvinvointiaan, toimintakykyään ja osallisuuttaan, erityisesti työelämässä ja oppilaitoksissa.
Hanketta toteutetaan pääkaupunkiseudulla vuosina 2023–2026. Diakonissalaitoksen Vamos vastaa yksilö- ja ryhmävalmennusten toteuttamisesta sateenkaarinuorille. Ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö Setan ylläpitämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus (SMOK) kehittää ja tuottaa vertaistuellista toimintaa sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten läheisille. Helsinki Pride -yhteisö mallintaa koulutuksellista materiaalia nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille ja nuoria työllistäville työnantajille.
“Vamoksen valmennuksessa nuorella on lupa olla oma itsensä. Hänellä on mahdollisuus turvallisessa ympäristössä vahvistaa itseluottamusta ja oman identiteettinsä näkemistä arvokkaana voimavarana”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Karoliina Sipilä Diakonissalaitoksen Vamoksesta.
SMOKin vastuualueella on sukupuoltaan pohtivien ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien läheisille suunnattujen palveluiden kehittäminen. Keväällä käynnistyy uutta vertaistoimintaa Helsingissä ja verkossa.
“Kun nuoren taustalla on läheisten tuki, on hänellä resursseja haaveilla valoisasta ja onnellisesta tulevaisuudesta”, perhetyön suunnittelija Sari Hälinen painottaa.
Samanaikaisesti hankkeessa lisätään nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten sekä työnantajien tietoa ja osaamista, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten tarpeet osattaisiin paremmin huomioida.
"Hankkeessa tuetaan toisen asteen oppilaitoksia esimerkiksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädännön toteuttamisessa ja yrityksiä muun muassa EU:n yritysvastuudirektiivin toimeenpanossa. Painopiste molemmissa on konkreettisissa toimenpiteissä”, tarkentaa Helsinki Pride -yhteisön koulutussuunnittelija Touko Niinimäki.
Hankkeen tuloksia arvioidaan reaaliaikaisesti, kun sateenkaarinuoret kertovat omista kokemuksistaan yhteistyöyrityksissä järjestettävistä työkokeiluista. Hankkeen aikana kerätty tieto ja hyväksi todetut käytännöt tulevat myös julkisesti jakoon hankkeen päättyessä elokuussa 2026.
Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Karoliina Sipilä, projektipäällikkö, Diakonissalaitoksen Vamos, karoliina.sipila@hdl.fi, +358 50 578 1308
Sari Hälinen, perhetyön suunnittelija, Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, sari.halinen@seta.fi, +358 50 369 9307
Touko Niinimäki, koulutussuunnittelija, Helsinki Pride -yhteisö, touko@pride.fi, +358 44 759 8318
Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
Kuvat






Linkit
Diakonissalaitos tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 200 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Annareetta Vaara Rinnekotien uudeksi liiketoimintajohtajaksi6.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos on nimittänyt sote-palveluja tuottavan Rinnekodit Oy:n uudeksi liiketoimintajohtajaksi (TtM, EMBA) Annareetta Vaaran. Hän aloittaa tehtävässään 4.8.2025. Vaara on aikaisemmin työskennellyt eri sote-palvelujen tuottajilla, viimeisimpänä Attendo Oy:ssä.
Nuorisotyöttömyys huutaa ratkaisuja! – 10 vuotta täyttävä Vamos Turku tuo nuorille toivoa ja polkuja työelämään5.5.2025 16:49:02 EEST | Kutsu
Tuhannet turkulaisnuoret ovat saaneet suunnan ja toivoa elämäänsä Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun tuella. Turussa Vamos on ollut nuorten vierellä jo kymmenen vuoden ajan – silloin, kun suunta on ollut hukassa, usko itseensä heikko tai elämäntilanne muuten haastava. Tervetuloa juhlistamaan tätä yhteistä matkaa!
Diakonissalaitoksen toimintakertomus – Vuosi 2024 oli vaikuttavan kasvun vuosi28.4.2025 10:17:54 EEST | Tiedote
Vuosi 2024 oli Diakonissalaitokselle poikkeuksellinen kasvun vuosi. Samalla se oli kuluneen strategiakauden viimeinen vuosi. Työ Diakonissalaitoksella kiteytyi neljään painopisteeseen: Rohkea vaikuttaja, valtakunnallinen toimija, yhtenäinen Diakonissalaitos ja tulevaisuuden työyhteisö.
Diakonissalaitos laajentaa tukea sodassa traumatisoituneille suomalaisille ja heidän läheisilleen16.4.2025 08:41:22 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos tarjoaa nyt henkilökohtaista tukea ja palveluohjausta myös suomalaisille sodassa traumatisoituneille ja heidän läheisilleen, hyödyntäen vuosikymmenten kokemusta sodassa traumatisoituneiden kuntoutuksesta.
Muistutus: Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202528.3.2025 13:12:45 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme