KOVA ry

KOVA: Vain viidennes kohtuuhintaisista asuntotoimijoista kokee nykyisen korjausrakentamisen määrän laskevan kiinteistöjen korjausvelkaa

Jaa

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry selvitti kohtuuhintaisten asuntotoimijoiden korjausrakentamisen määriä loppuvuodesta 2023. Kyselyyn vastanneista KOVAn jäsenistä noin 40 % koki nykyisen korjaustoiminnan riittävän vain nykyisen teknisen kunnon ylläpitämiseen kiinteistökannassa. Vastaavasti kolmannes vastanneista piti nykyistä korjaustoimintaa riittämättömänä todellinen korjaustarve ja tekninen kunto huomioiden. Vain viidennes vastaajista koki nykyisen korjaustoiminnan laskevan korjausvelkaa ja parantavan kiinteistökannan teknistä kuntoa.

- Kyselyn tulokset ovat huolestuttavia, vaikkakin kohtuuhintaisten asuntotoimijoiden keskimääräinen korjaustoiminta luultavasti vastaakin kansallista tasoa – parannettavaa olisi koko kiinteistöalalla. Viime vuosien kustannuspaineet ovat siirtäneet useita tarpeellisia korjauksia, mutta säästämiseen korjauksia siirtämällä meillä ei ole enää varaa. Korjauksien lykkääminen kasvattaa tulevia korjauskustannuksia esimerkiksi julkisivuihin liittyvissä rakennusosissa. Samalla lainapääomaa tarvitaan enemmän ja vaikutukset vuokriin kasvavat entisestään. Jos kiinteistöjen kunnosta huolehdittaisiin paremmin, lisäisi se myös niistä elinkaaren aikana saatavaa käyttöarvoa. Näin kiinteistön kunto säilyisi tasaisempana, KOVAn tekninen johtaja Sami Ylenius toteaa.

Korjataanko rakennuksia riittävästi?

Kysyttäessä korjauksien riittävyydestä turvallisen ja terveellisen asumisen takaamiseksi sekä omistajan intressistä rakennetun omaisuuden arvon säilyttämiseksi vain hieman yli 60 % arvioi tekevänsä riittävästi korjauksia. Vastaajille tärkein tavoite oli säilyttää kiinteistöomaisuuden arvo ja huolehtia perustasoisesta terveellisestä ja turvallisesta asumisesta. Noin kolmanneksella tärkein tavoite oli kehittää kiinteistöomaisuuttaan ja nostaa asuntojen varustelutasoa nykyistä paremmaksi. Suurimmat syyt riittämättömiksi arvioituihin korjauksiin olivat ensisijaisesti tulorahoituksen ja kassavarojen puute sekä esteet kasvattaa vuosittaista lainamäärää korjaushankkeiden toteuttamiseksi.

- Rahoitukseen liittyvien ongelmien lisäksi korjausten määrään vaikuttaa myös alueen yleinen vuokrataso. Omakustannusperiaatteen mukaisesti korjaukset vaikuttavat myös vuokratasoihin, ja joillain alueilla kohtuuhintaisten toimijoiden vuokratasot eivät markkinatilanteen vuoksi kestä nostamista. Oma lukunsa ovat myös tarpeettomiksi käymässä olevat asuinkiinteistöt, jotka eivät vastaa nykytarvetta esimerkiksi sijaintinsa puolesta. Väestöltään vähenevillä alueilla joudutaankin pohtimaan, että mihin korjaamisen resurssit suunnataan, koska rahat eivät yksinkertaisesti riitä kaikkeen korjaamiseen. Jotta kohtuuhintainen asuminen säilyisi myös jatkossa nimensä mukaisena, tulisi ARA-toimijoille kohdentaa lisää korjausavustuksia. Myös korkotuettua peruskorjauslainoitusta tulisi kehittää nykyistä joustavammaksi, Ylenius jatkaa.

Taustaa kiinteistöjen teknisestä korjausvelasta

Kiinteistöjen tekninen korjausvelka on tämän vuosituhannen aikana noin kolminkertaistunut, ollen tällä hetkellä hälyttävästi jo lähes 80 miljardia. Myös asumisen tarpeet ovat murroksessa ja väestönmuutokset muuttavat kiinteistöjen käyttötarpeita – toisen alueen kasvu on jostain muualta pois, jos väestö ei kasva. Tämän hetken trendit kuten energiatehokkuus, päästöjen vähentäminen, kiertotalous ja materiaalien tehokas käyttö eivät valitettavasti näy tekoina kovinkaan laajasti.

Rakennuksissa kuluu Suomessa merkittävä osa kaikesta käytetystä energiasta, ja rakennuksien aiheuttamat päästöt ovatkin merkittävä osa Suomen kokonaispäästöistä. Suomen omat tavoitteet sekä EU:n suunnitelmat päästöjen ja energiankäytön vähentämiseksi vaativat suunnanmuutosta tilanteeseen. Kyse on myös asumisterveellisyydestä ja viihtyvyydestä sekä ennen kaikkea rakennusten elinkaariviisaasta käyttämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on yleishyödyllisten ja omakustannusperusteella toimivien vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimialajärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvonta-, palvelu- ja yhteistyöjärjestönä. KOVAn jäsenet omistavat pääasiassa joko normaaleja vuokra-asuntoja tai asumisoikeusasuntoja. Osa KOVAn jäsenistä omistaa myös erityisryhmien vuokra-asuntoja, kuten palvelu-, opiskelija- ja nuorisoasuntoja.

KOVAlla on 128 jäsenyhteisöä. Niiden pysyvässä omistuksessa on yhteensä lähes 320 000 vuokra- ja asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin 500 000 henkilöä. KOVAn jäsenet toimivat yli 120 kunnassa. KOVAn jäsenet omistavat yli 80 prosenttia rajoituksenalaisista normaaleista ARA-vuokra-asunnoista, noin 70 prosenttia kaikista rajoituksenalaista ARA-vuokra-asunnoista Suomessa ja noin 85 prosenttia asumisoikeusasunnoista Suomessa. KOVAn jäsenet aloittavat vuonna 2023 yhteensä lähes 6 000 kohtuuhintaisen vuokra- ja asumisoikeusasunnon rakennuttamisen.

KOVA edustaa pitkäjänteisiä, pysyviä ja turvallisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajia ja vuokranantajia. KOVA kehittää vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöjen toimintaedellytyksiä tekemällä vuokratalo- ja asumisoikeusyhteisöille Suomen parasta edunvalvontaa. KOVAn jäsenyhteisöt ylläpitävät asuntomarkkinoilla kilpailua, erityisesti hintakilpailua. KOVAn jäsenistö toimii siten, että pienituloisillakin ihmisillä on varaa laadukkaaseen ja kohtuuhintaiseen asumiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KOVA ry

KOVA: Kohtuuhintaisen asumisen ensimmäinen toimialakatsaus julkaistu20.5.2025 04:30:00 EEST | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry on julkaissut kohtuuhintaisen asumisen toimialakatsauksen. Toimialakatsaus on ensimmäinen lajissaan. Se tarkastelee kohtuuhintaista asumista laajasti monista eri näkökulmista. Esimerkkejä käsiteltävistä aihealueista ovat väestönkasvu, asuntokuntarakenne ja -jakauma, vuokramarkkinat, asuntotuotanto ja -kanta, asumisen tuet sekä rahoitusmarkkinat ja rakennussektori. Toimialakatsaukseen pääsee tutustumaan vapaasti osoitteessa https://www.kovary.fi/tietoa-toimialasta/.

Kommentti: Yksiöiden osuus rakennetuista asunnoista on noussut merkittävästi – miten tämä on yhteydessä rakennusalan nykytilaan?15.5.2025 04:35:00 EEST | Tiedote

Yksiöiden osuus rakennetuista asunnoista kasvoi huomattavasti suurissa kaupungeissa vuosien 2010 ja 2022 välillä ja erityisen voimakkaasti vuodesta 2017 vuoteen 2022. Yksiöiden rakentamisen yleistyminen johtui eritoten vapaarahoitteisten yksiöiden rakentamisen yleistymisestä, sillä valtion tukemissa asunnoissa yksiöiden osuus ei mainitulla ajanjaksolla juuri muuttunut. Tulos selviää AlueAvain-tutkimusryhmän tuoreesta julkaisusta, joka taas perustuu mikrotason rekisteriaineistoihin (https://alueavain.fi/yksiobuumi-osa-1-kuinka-paljon-ja-minkakokoisia-yksioita-on-rakennettu/).

KOVAn jäsenet käynnistävät tänä vuonna 4 700 asunnon rakentamisen8.5.2025 04:30:00 EEST | Tiedote

Kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeustalojen omistajat - KOVA ry:n jäsenyhteisöt käynnistävät tänä vuonna 4 700 uuden kohtuuhintaisen asunnon rakentamisen. Näistä 2 600 on normaaleja valtion tukemia vuokra-asuntoja, 300 erityisryhmien vuokra-asuntoja ja 1 800 asumisoikeusasuntoja. Luvut pohjautuvat KOVAn kevään 2025 tilastokyselyyn, jossa kartoitettiin muun muassa jäsenyhteisöjen tulevia investointeja.

KOVA: Asuntojen lyhytvuokraus tulee rajoittaa 30 päivään vuodessa6.5.2025 01:00:00 EEST | Tiedote

Rakentamislakiin ehdotetaan uusia säännöksiä rakennusten käyttöä koskevien sääntöjen täsmentämiseksi sekä nopeasti yleistyneen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Uusissa säännöksissä asumisena pidettäisiin jatkuvaa asumista, ja asuinrakennusta ja sen huoneistoja olisi näin ollen käytettävä jatkuvaan asumiseen eikä esimerkiksi majoitustoimintaan tai toimistotilana. Säännöksessä pidettäisiin asumisena myös asunnon luovuttamista alle neljän viikon jaksoissa enintään 90 päivänä kalenterivuodessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye