Suomen Punainen Risti SPR

Kehitysjournalismin palkinto Jenny Matikaiselle, Benjamin Suomelalle ja Jouni Koposelle Yle Ulkolinja -dokumentista ”Mekong – kun kalat katosivat”

Jaa

Lähelle päästävä dokumentti valottaa pienen yhteisön sinnikästä selviytymistaitoa.

Vuoden 2023 Kehitysjournalismin palkinnon saavat Jenny Matikainen, Benjamin Suomela ja Jouni Koponen dokumentistaan ”Mekong – kun kalat katosivat” (Yle Ulkolinja).

Dokumentissa kerrotaan, kuinka Kiina, Laos ja Kambodža rakentavat Mekong-joelle patoja kiihtyvällä tahdilla. Sähköyhtiöt saavat voittoja, mutta ekosysteemi ja paikalliset yhteisöt joutuvat taistelemaan selviytymisestä.

– Tämä on visuaalinen ja lähelle päästävä reportaasidokumentti, raati perustelee päätöstään.

– Kambodžalaisten kyläläisten arki yhdistyy tutkijoiden näkökulmaan ja tilanteeseen, jossa ikiaikainen kalastuselinkeino järkkyy Mekong-joen patoamisten ja ekosysteemin hajoamisen seurauksena. Dokumentti onnistuu valottamaan pienen yhteisön sinnikästä selviytymistaistelua ja ihmisten toiveita erinomaisesti.

Palkintosumma on 3000 euroa.

Kunniamaininnat Pasi Toivoselle, Tommi Niemiselle ja Saara Mansikkamäelle

Raati jakoi myös kaksi kunniamainintaa. Ensimmäisen saavat Tommi Nieminen ja Saara Mansikkamäki laajasta Helsingin Sanomien artikkelistaan "Suuren pelin puuttuva pala”.

– Laaja juttu Kazakstanista ei odota lukijalta, että tämä tietäisi alueesta valmiiksi paljoakaan. Jutussa on vetoa ja nerokkaasti rakennettuja tasoja. Kun juttu tehdään näin hyvin, siinä on imua, joka pakottaa lukemaan eteenpäin, raati kehuu.

– On hauskaa, että jutussa nauretaan suomalaisille siitä, että täällä tunnetaan vain sketsihahmo Borat, brittikoomikon vitsi ikään kuin käännetään päälaelleen.

Kunniamaininnan saa myös Pasi Toivonen Ylen jutustaan ”Nyege Nyege, pakko tanssia!

Ugandalaisesta metallimusiikin festivaalista kertova reportaasi oli raadin mielestä hienon erilainen juttu kehittyvistä maista.

– Juttu tuo raikkaan tuulahduksen muuten aika vakavaan uutisvirtaan. Jutun vahva läsnäolo kertoo siitä, että tekijä on ollut alueella pitkään. Jutussa tutustuu afrikkalaiseen metallimusiikkiin, josta moni ei varmasti tiennyt, ja matkan varrella tulee monia yllätyksiä. Visuaalinen kerronta tukee tekstiä upeasti.

Vuosittainen palkinto

Kehitysjournalismin palkinto jaettiin nyt neljännen kerran.

Voittajan valitsi itsenäinen raati. Jenny Matikainen toimi myös raadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin. Muut raadin jäsenet olivat Hannu Kivimäki, Päivi Nikkilä, Katriina Pajari ja Matti Ylönen.

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Suomen Journalistiliitto ovat perustaneet Kehitysjournalismin palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Lisätiedot

Viestinnän asiantuntija Esa Salminen, Vikes, esa.salminen@vikes.fi, p. 050 464 9532

Kansainvälisen viestinnän tuottaja Sini Anttila, Suomen Punainen Risti, sini.anttila@punainenristi.fi, p. 040 194 2974

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.


Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning går till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen för att de skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Röda Korset ger utmärkelsen Humanitär handräckning till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen, som skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin, för att de öppnade en viktig debatt och gav en gripande beskrivning av de ungdomar och barn som hamnat utom räckhåll för många tjänster och stöter på många problem.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekemisestä7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Punainen Risti myöntää tunnustuksen Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekijöille Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle tärkeästä keskustelunavauksesta ja koskettavasta kuvauksesta nuorista ja lapsista, jotka ovat jääneet monien palveluiden saavuttamattomiin ja kohtaavat monia ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye