Kansalaistieteestä innostavaa tekemistä oppitunneille ja aineistoa tutkijoille
Suomen ympäristökeskuksen (Syke) luotsaamissa hankkeissa osallistetaan lapsia ja nuoria tutkimusaineiston keräämiseen. Tavoitteena on luoda valtakunnallinen kansalaistiedeverkosto, jonka avulla kerätään havaintoja meren ja vesistöjen rannoilta. Erityisesti pienen roskan esiintymisestä kaivataan lisää tietoa. Lisäksi kansalaisten muovitarinoita kerätään muovin käyttöä arjessa selvittävään tutkimukseen.

Kansalaishavainnot ja -tarinat täydentävät tutkijoiden keräämää tietoa
Tutkimukseen perustuva päätöksenteko vaatii taustalleen tietoa ympäristön tilasta ja ihmisten käyttäytymisestä. Koska tutkijat eivät ehdi kaikkialle, kansalaisten avulla tietoa saadaan runsaammin ja kattavammin ympäri Suomen.
“Omakohtainen osallistuminen tiedon keräämiseen lisää oppilaiden ymmärrystä tieteen teosta ja tiedon käyttömahdollisuuksista. Sitä voi tehdä niin peruskoulun kuin lukionkin kaikilla luokilla, ja ottaa käyttöön myös kerhoissa ja luontokouluissa", kertoo tutkija Anna-Riina Mustonen Suomen ympäristökeskuksesta.
Valmiit materiaalit ohjeistavat roskaisuuden ja vedenlaadun havainnointiin
Syken tutkijat ovat laatineet ohjeet havaintojen tekemiseen ja niiden raportointiin, sekä koonneet lisätehtäviä aihepiiristä rikastuttamaan opetusta. Havainnoitavia asioita ovat rantojen roskaisuus, rantahiekan seassa olevat pienet, alle 2,5 cm kokoiset roskat, sekä veden lämpötila, pH, sinilevä ja näkösyvyys.

Kansalaishavainnointia kehitettiin edellisvuonna yhteistyössä Suomen Partiolaisten ja Tampereen yliopiston kanssa, ja seuraavaksi tavoitteena on saada koulut mukaan toimintaan.
“Tietomme erityisesti rantahiekan pienistä roskista sekä sisävesien roskaisuudesta ovat vielä puutteelliset. Havaintojen avulla pystymme koostamaan ensimmäisen kansallisen arvion sisävesien roskaisuudesta”, Mustonen kertoo.
Onkin siis olennaista raportoida tekemänsä havainnot, jotta niitä voidaan hyödyntää. Raportointi tehdään helpolla verkkosovelluksella, jota voi käyttää kätevästi älypuhelimella.
Lapset ovat motivoituneita kansalaistutkijoita
Materiaalien kehittämisen rinnalla Tampereen yliopiston tutkijat keräävät tutkimusaineistoa, jonka tarkoituksena on tutkia lasten ja nuorten ympäristökansalaisuuden kokemuksia kansalaistieteeseen osallistumisen yhteydessä. Tutkijat ovat haastatelleet 10–14-vuotiaita partiolaisia sekä aikuisia partiojohtajia. Partiolaiset ovatkin suhtautuneet kansalaistieteeseen innostuneesti.
“Lasten kertomuksissa korostuu tutkimisen ja löytämisen riemu: tuntuu hyvältä, kun tekee havainnon tai löytää vaikkapa muovinsirun hiekasta. Tutkiminen on siis innostavaa sinänsä. Aikuiset partiojohtajat taas pitävät erityisen tärkeänä sitä, että havainnot menevät yhteiseen käyttöön: samalla kun touhutaan luonnossa, voidaan olla avuksi ammattitutkijoille”, kertoo tutkija Essi Aarnio-Linnanvuori Tampereen yliopistosta.
Tarinoiden avulla tutkitaan muovin merkitystä arjessa
Tutkimusaineistoa voi tuottaa myös havainnoimalla muovin käyttöä kotona. Oppilaat pääsevät valmiin materiaalin avulla tutkimaan muovia omassa arjessaan ja purkamaan havaintojaan ryhmätyöskentelyn keinoin. Orientoitumisen jälkeen muovin kestävään käyttöön syvennytään kirjoittamalla tarina. Syken vetämän PlastLIFE-hankkeen tutkijat keräävät muovitarinoita selvittääkseen millainen muovin rooli on lasten ja nuorten arjessa ja miten muovin käyttöä voisi muuttaa ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan.
Tervetuloa osastollemme Educa-messuille 26.–27.1.
Suomen ympäristökeskuksen ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat tavattavissa Educa-messuilla 26.–27.1. Syken messuosastolla 6m30.
Suomen ympäristökeskuksen, Suomen Partiolaisten ja Tampereen yliopiston SPARKA-hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö. Muovien kestävään kiertotalouteen tähtäävän PlastLIFE-hankkeen rahoituksesta vastaa EU:n LIFE-ohjelma. Syken koordinoimassa hankkeessa on mukana 17 suomalaista organisaatiota.

Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Riina Mustonentutkija
Puh:029 525 2137etunimi.sukunimi@syke.fiMaiju Lehtiniemitutkimusprofessori
Puh:0295 251 356etunimi.sukunimi@syke.fiJohanna Kaunistoviestintäasiantuntija
Puh:029 525 2297etunimi.sukunimi@syke.fiMediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Kuvat



Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.
Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Utredning: Havsvindkraft ska styras utanför de känsligaste fågelområdena7.7.2025 16:16:22 EEST | Pressmeddelande
För att skydda fåglarna bör havsvindkraftverk byggas helt utanför de mest riskfyllda områdena, rekommenderar en utredning publicerad av Finlands miljöcentral. I analysen som beretts av en omfattande expertgrupp sammanställs känsliga fågelområden i Finlands havsområde och presenteras rekommendationer som stöd för planeringen av havsvindkraft.
Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer7.7.2025 09:02:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar: I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer.
Kaupunkiympäristöjä suunniteltava nykyistä paremmin ikääntyneille7.7.2025 09:01:00 EEST | Tiedote
Suomen ympäristökeskus ja MAL-verkosto tiedottavat: Ikääntyneiden asukkaiden osuus kasvaa nopeasti suomalaisilla kaupunkiseuduilla ja kunnissa. Rakennetun ympäristön pitkäjänteisellä suunnittelulla ja hyvällä ylläpidolla voidaan vaikuttaa merkittävästi ikääntyneiden ihmisten hyvinvointiin ja arjen sujuvuuteen. Suomen ympäristökeskus (Syke) ja valtakunnallinen kuntien sparraus- ja kehittäjäverkosto MAL ovat tutkineet kaupunkiympäristöä ikääntyneiden näkökulmasta ja tuottaneet sen parantamiseksi uutta tietoa, suosituksia ja apukeinoja. Ne ovat koottuina juuri valmistuneeseen ”Kestävästi ikäystävällinen kaupunki” -julkaisuun sekä erillisiin toimintasuosituksiksiin.
Selvitys: Merituulivoima ohjattava herkimpien lintualueiden ulkopuolelle4.7.2025 08:57:54 EEST | Tiedote
Merituulivoimalat tulisi rakentaa lintujen suojelemiseksi kokonaan riskialtteimpien alueiden ulkopuolelle, suosittaa Suomen ympäristökeskuksen julkaisema selvitys. Laajan asiantuntijajoukon valmistelema raportti kokoaa yhteen Suomen merialueen herkät lintualueet ja esittää suosituksia merituulivoiman suunnittelun tueksi.
Antalet observationer av cyanobakterier har ökat något i insjöar, längs kusten och i öppna havsområden i Finska viken3.7.2025 13:07:32 EEST | Pressmeddelande
Situationen med cyanobakterier i insjöar utvecklas på ett sätt som är typiskt för högsommaren, medan det vid kustområden har observerats något färre alger än vanligt. I östra Finska viken har cyanobakterier dock observerats både vid kusten och på öppet hav. De kraftiga vindarna i slutet av veckan blandar om vattnet och gör det svårare att observera algerna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme