Korkeasaaren sateenkaariboa Pedro löytyi hyväkuntoisena
Puoli vuotta kateissa ollut Korkeasaaren brasiliansateenkaariboa Pedro on löytynyt. Käärme löytyi kerälle kiertyneenä Amazonia-talosta tarhansa viereisestä lattiakaivosta, joka pestään kerran viikossa. Hyväkuntoinen karkulainen on nyt trooppisten talojen takatiloissa lepäämässä seikkailunsa päätteeksi.

”Katsoin, että mitäs täällä kaivossa on, jotain oranssia. Sitten huusin ja juoksin hakemaan työkaverin paikalle. Koskaan en ole käärmeen näkemisestä ollut näin iloinen! Käärme nostettiin kaivon viileästä vedestä laatikkoon lämmittelemään”, kertoo eläintenhoitaja Sini Paldan riemukkaasta löytöhetkestä.
Käärme oli hieman laihtunut, mutta virkeä ja hyväkuntoinen, joten se on löytänyt ravintoa itselleen. Painoa sillä oli 1,75 kiloa. Eläinlääkäri kävi tarkistamassa Pedron ja antoi sille nesteytystä siltä varalta, että se on ollut pitkään ravinnotta. Viemärintuoksuinen karkulainen pääsi lämpimään kylpyyn, minkä aikana eläintenhoitajat valmistelivat sille takatiloihin väliaikaisen terraarion ja laittoivat kaksi pakastehiirtä sulamaan. Myöhemmin iltapäivällä Pedro söi sille annetut hiiret ja kaivautui terraarionsa karikkeeseen lepäämään.
Eläintenhoitajilla brasiliansateenkaariboa Pedro on ollut mielessä lähes päivittäin, vaikka 1,5-metrisen käärmeen katoamisesta on jo puoli vuotta. Pedro on 12-vuotias entinen lemmikki, joka muutti Amazonia-talon terraarioon toukokuussa 2023. Katoaminen huomattiin heinäkuun alussa ja tarhan viemäriä pidettiin todennäköisenä karkureittinä. Sateenkaariboa viihtyy hyvin vedessä ja voi viettää siellä pitkiä aikoja. Se liikkuu yöaikaan ja lepää päivisin, eikä hakeudu ihmisten luokse. Kuristajakäärmeenä se pyydystää ravintonsa kiertymällä saaliin ympärille ja tarvitsee aterian noin kuukauden välein.
Lattiakaivo, josta Pedro löytyi, on aivan sen entisen terraarion vieressä. Kaivo puhdistetaan kerran viikossa, joten käärme ei ole ollut siellä kauaa. Lattiakaivosta on kokoojaputken kautta pääsy eri puolille Amazonia-taloa. Talon ulkopuolelle etenemisen viemäreitä pitkin estää kokoojakaivo. Käärmeen etsinnän aikana talon viemäreitä kuvattiin sekä Korkeasaaren omalla kuvauskalustolla että LVI-alan ammattilaisten välineillä tuloksetta.
Käärme on liikkunut Amazonia-talossa myös viemäreiden ulkopuolella. Puolen vuoden säännöllisten etsintöjen aikana talosta löytyi kaksi todennäköisesti käärmeen jättämää jälkeä, mikä piti yllä toivoa Pedron löytymisestä hyvissä voimissa. Pedrolla tiedettiin olevan kaikki edellytykset pärjätä Amazonia-talossa, jossa on lämpöä, piilopaikkoja sekä luonnonvaraisia hiiriä ja myyriä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari LehmonenTiedottaja
viestintä, mediavierailujen ja haastatteluiden järjestäminen
Nina TronttiEläintenhoidon ja suojelun johtaja
Puh:+358 50 511 8118nina.trontti@korkeasaari.fiKuvat




Linkit
Korkeasaaren eläintarha
Korkeasaaren eläintarha on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajankohteista, jossa käy vuosittain lähes puoli miljoonaa eri ikäistä vierailijaa. Eläintarha on avoinna vuoden ympäri. Korkeasaaren tärkein tehtävä on luonnon monimuotoisuuden suojelu, ja jokainen vierailija tukee tätä työtä. Korkeasaaressa elää toista tuhatta eläintä, jotka edustavat noin 160 lajia. Eläintarhan yhteydessä toimiva Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola.
Korkeasaari suojelee luonnon monimuotoisuutta osana eläintarhojen ja suojelujärjestöjen verkostoa. Uhanalaisia lajeja suojellaan kasvattamalla geneettisesti mahdollisimman monimuotoisia kantoja lajien tulevaisuuden turvaamiseksi. Tarhakannan avulla voidaan tukea luonnon heikenneitä kantoja tai palauttaa luontoon sieltä hävitettyjä lajeja. Korkeasaaresta on palautettu luontoon mm. metsäpeuroja ja mongolianvillihevosia.
Eläintarhan toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon Korkeasaaren eläintarhan säätiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Korkeasaaren eläintarha
Suurenmoiset ötökät saapuvat Korkeasaareen6.5.2025 11:35:05 EEST | Tiedote
Heinäsirkat, hämähäkit, kimalaiset ja muut kiehtovat ötökät voi tavata tänä kesänä ennenäkemättömässä mittakaavassa Korkeasaaressa. Kesäkuun alussa avautuva Suurenmoiset ötökät -näyttely on nähtävillä eläintarhassa lokakuulle asti.
Korkeasaari aloittaa erittäin uhanalaisen kirvelilattakoin suojelun16.4.2025 13:34:15 EEST | Tiedote
Erittäin uhanalainen kirvelilattakoi on tänä vuonna noussut otsikoihin Helsingissä, sillä sen elinalue Lapinlahden puistossa vaatii erityistä huomiota. Korkeasaari lähtee mukaan kirvelilattakoin suojeluun yhteistyössä Helsingin Sataman kanssa tavoitteenaan turvata lajin elinmahdollisuudet Helsingissä. Varoja suojeluun kerätään Pääsiäissaari-tapahtumassa, jossa teemana on tänä vuonna lähiluonto.
Partakorppikotkien onnistunut lisääntyminen Korkeasaaressa edistää lajin suojelua8.4.2025 11:21:43 EEST | Tiedote
Korkeasaaren partakorppikotkien pesässä sirkuttaa kuukauden ikäinen poikanen. Vanhemmat ovat kokeneita, sillä tämä on niiden viides peräkkäinen onnistunut pesintä. Untuvikolle on luvassa tärkeä rooli lajinsa suojelussa ja paluussa Euroopan vuoristoalueille.
Korkeasaari käynnistää kaksi uutta elinympäristöjen suojeluhanketta3.3.2025 16:21:01 EET | Tiedote
Kaksi erittäin uhanalaista eläinlajia saa tukijakseen Korkeasaaren eläintarhan. Brasilian sademetsissä elävän kultatamariinin ja Kazakstanin aroille palautetun kulaanin suojeluhankkeissa keskeistä on elinympäristöjen ennallistaminen. Elinympäristöjen muuttuminen on maailmanlaajuisesti suurin eläinlajien uhanalaisuuden syy. Korkeasaari on aiemminkin panostanut elinympäristöihin, viimeisimpänä Madagaskarin metsien suojeluun.
Korkeasaaren karhut heräilivät lumileikkeihin20.2.2025 15:14:20 EET | Tiedote
Korkeasaaren karhut ovat heränneet ja kömpineet tänään pesästään ihmettelemään lunta. Karhut vetäytyivät talviunille viime syksynä loka-marraskuun vaihteessa ja saavat nyt unilta herättyään halutessaan ulkoilla päivittäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme