Fingrid Oyj

Kantaverkkoyhtiöiden ensimmäinen visio Itämeren merisähköverkoista julkaistu

Jaa

Eurooppalaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestö ENTSO-E on julkaissut ensimmäiset visiot merisähköverkkojen kehittymisestä vuoteen 2050 asti. Itämeren merituulipotentiaali on valtava. Itämeren meriverkkosuunnitelmassa suurin osa merituulivoimasta liitettäisiin säteittäisillä siirtoyhteyksillä mantereelle, mutta mallinnukset osoittivat myös alustavasti tarpeita merisähköverkoille, jotka yhdistävät sähkömarkkina-alueita ja merituulivoiman tuotantoa.

ENTSO-E kehitti menetelmän meriverkkosuunnitelmien (ONDP, Offshore Network Development Plan) tekemiseen sähkömarkkina-alueita ja merituulivoimaa yhdistävien hybridiyhteyksien kannattavuuden mallintamisen tarpeisiin. Mallinnuksessa ei ole huomioitu mantereen sähköverkon vahvistustarpeita, jotka ovat huomattavia merituulivoimaa liitettäessä. Vuodesta 2026 alkaen meriverkkosuunnitelmat yhdistetäänkin joka toinen vuosi tehtäviin sähköverkon eurooppalaisiin kymmenvuotissuunnitelmiin (TYNDP, Ten Years Network Development Plan).

”Meriverkot edellyttävät kansainvälistä verkkosuunnittelua. Maa- ja meriverkot tulee suunnitella yhtenä kokonaisuutena, jotta verkon vahvistustarpeista saadaan kattava kuva”, johtaja Jussi Jyrinsalo Fingridistä toteaa.  

Itämeri on yksi viidestä meriverkkojen suunnittelualueesta. Meriverkkosuunnitelmat pohjautuvat valtioiden alustaviin merituulivoimatavoitteisiin, joiden mukaisesti Itämeren merituulivoimatuotanto olisi 70 gigawattia vuoteen 2050 mennessä. Itämeren meriverkkosuunnitelma koostuu alkuvaiheessa pääosin suoraan merituulivoimaa liittävistä siirtoyhteyksistä. 2030-luvun lopulla hybridiyhteyksien osuus kasvaa, mutta edelleen suurin osa merituulivoimatuotannosta liitetään suoraan kotimarkkinalle. Suomen osalta suunnitelmaan muodostui 2040-luvulle neljä hybridiyhteyttä, jotka yhdistivät Selkämeren ja Ahvenanmaan eteläpuolen merituulivoiman tuotantoalueita Keski-Ruotsiin ja Viroon. 

Eri markkina-alueita ja merituulivoiman tuotantokeskittymiä yhdistävät hybridiyhteydet vaativat toteutuakseen myös sähköverkkoteknologian kehittymistä. Mallinnustulokset ovat vahvasti riippuvaisia teknologian kehitysoletuksista sekä kustannuskehityksestä. Itämerellä vuoteen 2050 mennessä 70 gigawatin merituulivoiman liittämiseksi vaadittavien investointien arvioitiin olevan 80 – 90 miljardia euroa.  Summa sisältää sekä säteittäiset että hybridi-merikaapeliyhteydet, mutta ei mantereen puolen sähköverkkojen vahvistustarpeita, joiden arvioidaan olevan myös huomattavia. Yhtenä ratkaistavana jatkoteemana on merisähköverkkojen monikansalliset kustannustenjakoperiaatteet. 

Meriverkkosuunnitelmaraportteihin sekä visualisointityökaluun voi tutustua tarkemmin ENTSO-E:n sivuilla >. 

Lisätietoja: 

Johtaja Jussi Jyrinsalo, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5289 
Strategisen verkkosuunnittelun päällikkö Mikko Heikkilä, Fingrid Oyj, puh. 030 395 5113
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi 

Tietoja julkaisijasta

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Fingrid välittää. Varmasti. 
www.fingrid.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj

Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa30.6.2025 16:19:59 EEST | Tiedote

Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.

Uusi ehdollinen liittymissopimusmalli tukemaan suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja24.6.2025 15:11:42 EEST | Tiedote

Fingrid on ottanut käyttöön perinteisen liittymissopimuksen rinnalle ehdollisen liittymissopimuksen. Uuden mallin tavoitteena on tukea ja helpottaa suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja, ja se koskee alkuun vähintään 250 megawatin suuruisia laajoja, luvitukseltaan pitkäkestoisia kulutushankkeita. Mallia on tarkoitus kehittää kattamaan jatkossa myös suuret tuotantohankkeet.

Uusiutuvan energian hankkeita pidetään tärkeinä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi24.6.2025 09:05:00 EEST | Tiedote

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vihreään siirtymään ja sitä tukeviin uusiutuvan energian hankkeisiin, mutta kolmannes ei ole valmis hyväksymään merkittäviä muutoksia omassa arjessaan niiden edistämiseksi. Mitä paremmin vihreä siirtymä ymmärretään, sitä tärkeämpänä sitä pidetään. Suhtautuminen vihreän siirtymän hankkeisiin on kriittisempää, kun niitä suunnitellaan lähelle omaa elinympäristöä. Tulokset käyvät esille Fingridin teettämästä kuluttajatutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye