Hammaslääkärin vastaanotto on kaikkien tarvitsema sote-palvelu
Suomalainen suun terveydenhuolto on jokaisen tarvitsema peruspalvelu, jota noin kaksi miljoonaa suomalaista aikuista käyttää joka vuosi. Tulevien vuosien avainkysymys on, miten tarvittavat palvelut saadaan turvattua ihmisille läpi elämän.
– Suun ja hampaiden tulehdukset ovat väestössä hyvin yleisiä. Suun krooniset infektiot ovat yhteydessä myös moniin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja syöpiin. Suun terveydenhuolto on osa monien sairauksien hoitoketjua, painottaa Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa. Hammaslääkärien asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö täyttää tänä vuonna 100 vuotta.
Hammaslääkäreitä on tällä hetkellä työelämässä noin 4500, kun mukaan lasketaan myös työtä tekevät eläkeikäiset.
– Hammaslääkäreistä 51 prosenttia työskentelee päätoimessa hyvinvointialueiden terveyskeskuksissa ja 39 prosenttia yksityisellä sektorilla. Loput työskentelevät esimerkiksi sairaaloissa, YTHS:llä, yliopistoissa, valtiolla ja järjestöissä. Sivutöitä tehdään useimmiten yksityisellä sektorilla, sanoo Virtomaa.
Erikoishammaslääkäreitä on ammattikunnasta noin 15 prosenttia. He työskentelevät pääasiassa erikoissairaanhoidossa, perusterveydenhuollossa, yliopistoissa ja yksityissektorilla.
– Erikoishammaslääkäritasoiseen hoitoon pääsyssä on suuria alueellisia eroja. Monin paikoin erikoishammaslääkärimäärät ovat riittämättömät, Virtomaa kertoo.
Suun terveydenhuollossa julkinen ja yksityinen täydentävät toisiaan
Aikuisväestöstä noin miljoona käy hoidossa terveyskeskuksissa ja noin miljoona yksityisvastaanotoilla. Lisäksi alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria hoidetaan julkisella sektorilla.
– Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Terveyskeskusten resursseja ei alun perin ole mitoitettu koko väestön hoitoon, vaan aikuispotilaista noin puolet hoidetaan terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Siksi myös Kela-korvauksilla on ollut hammashoidossa erityisen iso merkitys, Virtomaa taustoittaa.
Hyvinvointialueet ovat päättäneet 2023 lähtien, miten asukkaiden suunterveyspalvelut järjestetään. Alueet voivat tuottaa palveluita itse tai hankkia niitä yksityisiltä tuottajilta.
– Avainkysymys on, miten tarvittavat palvelut saadaan turvattua kaikkialla Suomessa. Alueilla tarvitaan sekä uusia ratkaisuja, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä että lisää resursseja. Hyvä suunterveys on osa kansanterveyttä, ennaltaehkäisyä ja syrjäytymisen torjuntaa, muistuttaa Virtomaa.
Moniammatillista tiimityötä
Hammaslääkärikoulutuksen aloittaa nyt noin 195 uutta opiskelijaa vuosittain. Hammaslääketiedettä voi opiskella neljässä yliopistossa: Helsingissä, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa (Itä-Suomen yliopisto).
Hammaslääkärien koulutusmääriä ei ole Hammaslääkäriliiton mukaan tarve lisätä, sillä valmistuvien määrät kääntyvät nousuun jo 2020-luvun lopulla. Lukumäärän perusteella hammaslääkäreitä pitäisi olla riittävästi. Alan ikärakenne painottuu toisaalta ruuhkavuosia eläviin alle 40-vuotiaisiin ja toisaalta yli 60-vuotiaisiin. Hammaslääkäreistä on naisia noin 70 prosenttia ja keski-ikä on 47,5 vuotta.
Suun terveydenhuollossa palvelut tuotetaan moniammatillisesti tiimityönä. Hammaslääkäri ja hammashoitaja työskentelevät työparina.
– Erikoishammaslääkärit, hammaslääkärit, suuhygienistit ja hammashoitajat ovat osa potilaan hoitoketjua, ja kaikilla on siinä omat tehtävänsä, Virtomaa kertoo.
Hyvä suun terveys koostuu yksilön vastuusta ja suunsa huolellisesta omahoitamisesta, säännöllisistä tutkimuksista ja sairauksien ennaltaehkäisystä. Kun suun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua. Suomen Hammaslääkäriliitto täyttää 100-vuotta vuonna 2024. https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Suun terveydenhuollossa uuden Kela-korvausmallin tulee kannustaa hoidon jatkuvuuteen17.9.2024 10:07:12 EEST | Tiedote
Uuden Kela-korvausmallin pohjaksi Hammaslääkäriliito ehdottaa mallia, joka kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä hoidon jatkuvuuteen. Tavoitteena on myös lisätä hoidon saatavuutta ja turvata entistä suuremmalle osalle väestöä mahdollisuus hakeutua yksityiseen suun terveydenhuoltoon.
Uuden Kela-korvausmallin tulee turvata potilaille vaikuttavat suun terveydenhuollon palvelut19.6.2024 12:40:36 EEST | Tiedote
Uutta Kela-korvausmallia tulee Hammaslääkäriliiton mukaan kehittää niin, että se kannustaa vaikuttavaan, säännölliseen ja ennalta ehkäisevään hoitoon sekä edistää suunterveyttä ja vähentää hoidon tarvetta. Mallin tulee parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa julkisen puolen hoitojonoja. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi hammaslääkärin tulee jatkossakin päättää potilaan hammaslääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta.
Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveydestä eurovaalitavoitteissa6.5.2024 14:13:27 EEST | Tiedote
Hampaiden reikiintyminen on saatava kuriin, epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointia on rajoitettava ja on vähennettävä runsaasti sokeria sisältävien tuotteiden kulutusta, painottaa Suomen Hammaslääkäriliitto eurovaalitavoitteissaan.
Avaa suu -kampanja kannustaa nuoria aikuisia huolehtimaan suunterveydestä18.3.2024 12:38:48 EET | Tiedote
Nuorten aikuisten suunterveyteen vaikuttavat elämänvaiheen monet muutokset, kuten itsenäistyminen ja muutto omaan kotiin, varusmiespalvelu, opiskelijaelämä ja perheen perustaminen. Hammaslääkäriliiton Avaa suu -kampanja kannustaa erityisesti nuoria aikuisia pitämään huolta suunterveydestä. Kevään kampanja-aika on 18.–31.3. Suunterveyspäivää vietetään vuosittain 20. maaliskuuta.
Hammaslääkärin työn voimavarat suojaavat muutoksessa, mutta julkisen sektorin kehitys huolestuttaa9.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote
Hammaslääkärien työhyvinvointi on säilynyt varsin vakaana terveydenhuollon suuressa muutoksessa, mutta julkisella puolella työskentelevät kokevat työkuormituksen suuremmaksi ja vaikutusmahdollisuudet pienemmiksi kuin yksityisellä puolella toimivat, kertoo Hammaslääkärien työhyvinvointitutkimus 2023.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme