Skills Finland ry

Över 1900 yrkesstuderande tävlar i Mästare2024-semifinalerna

Dela

I FM-tävlingarna i yrkesskicklighet, Mästare, tävlar unga yrkesstuderande om att bli finska mästare i sina yrken. I slutet av januari ordnas ett antal olika semifinaler runt om i landet. Från semifinalerna går de bästa vidare till den stora finalen som ordnas i Kuopio i maj.

Semifinal i målning och tapetsering
Mästare2023 semifinal i målning och tapetsering

Mästare2024-semifinalerna ordnas mellan 29.1-2.2.2024 och lockar 1903 tävlande till över 40 olika tävlingsorter runt om i Finland. Från semifinalerna går de åtta bästa i varje gren vidare till Mästare-finalen, som ordnas i Kuopio mellan den 20-23.5.2024. I finalen i Kuopio deltar omkring 500 studerande i 50 olika tävlingsgrenar och yrkesdemonstrationer inom byggbranschen, restaurangbranschen, bil- och transportteknik, industri, tjänster samt informationsteknologi och kommunikation. Bland dessa finns också MästarePLUS-grenarna, där studerande med särskilda behov tävlar om FM-mästerskapet i sina branscher. Även finalen i grundskolans färdighetstävling, Mästare9, kommer att hållas under evenemanget.

– Jag är väldigt stolt över att vi fick rekordmånga tävlande i Mästare-semifinalerna, säger tävlingsledare för Mästare2024 Petteri Makkonen.

Välkommen att följa med semifinalerna

Representanter för media är varmt välkomna att följa med semifinalerna. Eventuella intervjuer kan bokas med grenens semifinalkoordinator på förhand.

Läs mer https://taitaja2024.fi/sv/grenar/ 

Mästare2024 i Kuopio

Evenemanget Mästare2024 i Kuopio går av stapeln på Savon ammattiopisto, Savilahden kampus, och i Kuopio hallen. Andra evenemangsplatser inkluderar Ylä-Savon ammattiopisto i Kiuruvesi och Peltosalmi, samt Etelä-Savon ammattiopisto i St. Michel. Det öppna och kostnadsfria evenemanget är Finlands största årliga evenemang för yrkesutbildningen.

Savon ammattiopisto ansvarar tillsammans med olika samarbetspartners för arrangemanget av Mästare2024. Bakom tävlingarna står Skills Finland ry, vars mål är att öka intresset och attraktionskraften för yrkesutbildningen. Skills Finland sänder också det finska landslaget på internationella yrkesskicklighetstävlingar.

Ett av de centrala teman för evenemanget är hållbar framtid och målsättningen är att stärka betydelsen av yrkeskunnighet i det finländska samhället. Slogan och hashtag för Mästare2024-evenemanget är #StoltProfessionell

Nyckelord

Kontakter

Mästare2024-evenemang arrangeras i Kuopio 20.-23.5.2024. Evenemanget samlar ihop landets toppförmågor för att tävla om finska mästerskapet. Evenemanget ordnas i Kuopio-hallen och på Savilahti campus vid Savon ammattiopisto och det är avgiftsfritt för allmänheten.

I FM-tävlingens final i yrkesskicklighet tävlar ungefär 350 studerande från olika yrkesområden. I semifinalerna deltog 1903 tävlare. Finalister tävlar i 49 grenar. Fem av grenarna är MästarePLUS-grenar som är avsedda för studerande i behov av särskilt stöd. I samband med Mästare2024- evenemang tävlar man i finalen i Mästare9-tävlingen för högstadieelever.

Huvudansvarig arrangör för evenemanget är Savon ammattiopisto. Evenemangets bakgrundsorganisation är Skills Finland rf som främjar yrkesutbildningens kvalitet och dragningskraft genom tävlings- och träningsverksamhet. Tillsammans med sina samarbetspartner ordnar organisationen årligen yrkesutbildningens storevenemang Mästare och skickar Finlands officiella yrkeslandslag till internationella yrkesskicklighetstävlingar.

Följ Skills Finland ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skills Finland ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye