Flow Festival

Flow Festivalin aiheuttama luonnonvarojen kulutus ja päästöt pienenivät entisestään vuonna 2023

Jaa

Flow on saanut vuoden 2023 festivaalin hiili- ja materiaalijalanjälkilaskennan päätökseen. Laskenta osoittaa, että niin festivaalin päästöjä mittaava hiilijalanjälki kuin luonnonvarojen kulutusta mittaava materiaalijalanjälki pienenivät vuoteen 2022 verrattuna muun muassa tuotannollisten ratkaisujen, vegaaniruoan määrän kasvun sekä artistien vähentyneiden lentokilometrien ansiosta. 

Flow Festival / Petri Anttila
Flow Festival / Petri Anttila

Flow Festival aloitti vuonna 2021 yhteistyössä kestävän tulevaisuuden asiantuntijayritys D-Matin kanssa festivaalin ympäristövaikutuksia laajasti tarkastelevan Flow Impacts -tutkimushankkeen, jonka tarkoituksena on ollut selvittää entistä tarkemmin koko festivaali-ekosysteemin vaikutusta ympäristölle sekä kehittää uusia työvälineitä kohti yhä ympäristövastuullisempaa festivaalituotantoa. Tutkimushankkeessa luodulla laskentatyökalulla toteutettiin hiili- ja materiaalijalanjälkilaskenta vuosien 2022 ja 2023 Flow Festivaleista. Vuoden 2023 laskenta on nyt valmistunut.

Vuoden 2023 festivaalin hiilijalanjälki oli 1995 t CO₂e tehden festivaalin hiilijalanjäljestä 765 t CO₂e pienemmän kuin edellisvuonna. Festivaalin luonnonvarojen kulutusta mittaava materiaalijalanjälki puolestaan oli 7141 t, mikä tekee materiaalijalanjäljestä 639 t pienemmän kuin vuonna 2022. Yksittäisen kävijän hiilijalanjälki oli 21,0 kg CO₂e (2022: 31,0 kg CO₂e) ja materiaalijalanjälki 74,4 kg (2022: 86,0 kg) per festivaalipäivä. Yksittäisen kävijän hiilijalanjälki vastaa noin 60:tä ja materiaalijalanjälki noin 150:tä ajokilometriä polttomoottoriautolla. 

Vuoden 2022 laskennasta saatua tietoa kyettiin hyödyntämään 2023 festivaalituotannossa uusilla tuotannollisilla ratkaisuilla. Näin ollen festivaalin kokonaiskulutus ja -päästöt pienenivät, vaikka laskennassa pystyttiin hyödyntämään tarkempaa dataa kuin edellisvuonna, ja esimerkiksi festivaalialueen pinta-ala oli vuotta 2022 suurempi. Tämä osoittaa, että tiedon lisäämisellä ja tuotannon huolellisella ympäristösuunnittelulla on todellista merkitystä festivaalin negatiivisten ympäristövaikutusten suitsimisessa. 

Kulutus ja päästöt kuriin kestävämmillä ratkaisuilla

Flow Festivalin hiili- ja materiaalijalanjälkien laskenta on toteutettu jaottelemalla festivaalin tuotanto yhdeksään osa-alueeseen. Päästöjen sekä kulutuksen osalta suurimmat osa-alueet ovat kävijät, logistiikka sekä ruoka ja juoma. 

Kävijöiden osa-alueeseen lukeutuu festivaalikävijöiden matkustaminen sekä majoittuminen festivaalin aikana. Vaikka yli 90 % Flow Festivalin yleisöstä saapuu tapahtumaan kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä ja yli 80 % saapuu festivaalille pääkaupunkiseudulta, on kävijöiden osa-alue siitä huolimatta yli 60 % tapahtuman kokonaispäästöistä ja -kulutuksesta. Festivaalin saavutettava ja keskeinen sijainti hyvine kulkuyhteyksineen on siis olennainen tapahtuman päästöjen ja kulutuksen hillitsemiseksi. 

Ruoan ja juoman osalta niin hiili- kuin materiaalijalanjälki pienenivät, vaikka myytyjen ruoka-annosten määrä oli edellisvuotta suurempi. Flow luopui jo vuonna 2022 punaisen lihasta ja siipikarjasta ruokavalikoimassaan ja siitä lähtien jalanjäljissä on nähty roimaa laskua ruoan osalta. Vuoden 2023 lasku jalanjäljissä selittyy vegaanisten annosten edelleen jatkuneella suhteellisella kasvulla, kun jo 50 % Flow’ssa myydyistä ruoka-annoksista oli vegaanisia. 

Logistiikan osalta hiilijalanjälkeä saatiin laskettua dramaattisesti edellisvuoteen verrattuna, mikä selittyy artistien vähentyneillä lentokilometreillä. Logistiikan osa-alueen materiaalijalanjälki puolestaan nousi vuodesta 2022, mutta tämä selittynee laskennassa käytetyllä tarkemmalla ja suuremmalla lähtödatalla edellisvuoteen verrattuna. 

Vuoden 2022 laskennasta kävi ilmi, että festivaalialueen maanmuokkauksesta aiheutunut kulutus oli odottamattoman suuri osa tapahtuman kokonaiskulutusta. Vuoden 2023 festivaalilla maanmuokkauksesta aiheutuvaa kulutusta onnistuttiin tuotannollisilla ratkaisuilla vähentämään edellisvuoteen verrattuna jopa lähes 75%. Lisäksi tapahtuman oman merchandisen tuotantoa vähennettiin systemaattisesti aiemmasta, minkä ansiosta tästä osa-alueesta aiheutuneet päästöt vähenivät yli puolella. Myös tapahtuman suurin lava Main Stage vaihdettiin kevytrakenteisempaan ja materiaalijalanjäljeltään pienempään lavaan. Kevyemmän lavan rahdista aiheutui myös pienemmät päästöt. 

Flow lyhentää luontovelkaansa lahjoituksella Luonnonperintösäätiölle

Flow Festivaalin tavoitteena on löytää edelleen uusia ratkaisuja tapahtumien järjestämiseen nykyistä kestävämmällä tavalla. Flow Impacts -tutkimushankkeessa luotu luonnonvarojen budjetointi- ja laskentatyökalu mahdollistaa päätösten ympäristövaikutusten huomioimisen paremmin jo tapahtumien suunnitteluvaiheessa. Työkalua jatkokehitetään parhaillaan yhteistyössä Tietoevryn kanssa.

Tapahtumia on kuitenkin mahdotonta järjestää luonnonvaroja kuluttamatta ja päästöjä aiheuttamatta. Siksi Flow Festival lyhentää aiheuttamaansa luontovelkaa tekemällä Luonnonperintösäätiölle lahjoituksen, jonka kokonaissumma perustuu vuoden 2023 festivaalista tehtyihin jalanjälkilaskelmiin. Lahjoituksella suojellaan yhteensä 5,3 hehtaaria suomalaista ikimetsää. Suomalaisen ikimetsän suojelu auttaa taistelemaan niin ilmastokriisiä kuin luontokatoa vastaan. 

Tutustu tarkemmin Flow Festival 2023 hiili- ja materiaalijalanjälkilaskentaan täällä

Tutustu Flow Festivalin Sustainable Flow -vastuullisuusohjelmaan: https://www.flowfestival.com/flow-festival/sustainable-flow/

Flow Festival 2024 järjestetään Helsingin Suvilahdessa 9.–11.8.2024. Yhteensä Flow Festivalilla esiintyy lähes 150 artistia. Julkistetut esiintyjät ovat Fred again.., Pulp, The Smile, PJ Harvey, Jessie Ware, Denzel Curry, Kenya Grace, Overmono, Body & Soul: Danny Krivit, Joe Claussell & François K, Herrensauna, ibe, Arppa & Sunnuntain Seireenit, Antti Autio 4, Verneri Pohjola: Monkey Mind, Joalin ja Tinyhawk & Bizzarro.

Tutustu koko ohjelmaan Flow Festivalin nettisivulla: https://www.flowfestival.com/artists/

Flow Festival 2024 yhteistyökumppaneita ovat Lanson, Polestar, Vaasan, Tietoevry, Helsingin kaupunki ja Helsingin Sanomat.

Liput:
https://www.flowfestival.com/liput/
3 päivän lippu: 239 €
3 päivän Gold-lippu: 339 €
Hinnat voimassa toistaiseksi. Lipun hinta sisältää palvelumaksun.

Lehdistökuvat: https://www.flowfestival.com/flow-festival/media/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Flow Festival / Petri Anttila
Flow Festival / Petri Anttila
Lataa

Linkit

Flow Festival

Flow Festival järjestetään Helsingin Suvilahdessa 9.–11.8.2024!

Vuonna 2004 perustettu Flow Festival on kasvanut 4000 hengen intiimistä klubitapahtumasta yli 90 000 vieraan kansainvälisesti arvostetuksi musiikki- ja kaupunkifestivaaliksi. Legendaarisilla VR:n makasiineilla ensimmäisen kerran järjestetty Flow kotiutui vuonna 2007 Suvilahden vanhalle voimala-alueelle Helsingissä. Kahdenkymmenen toimintavuotensa kuluessa Flow on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Euroopan ainutlaatuisimmista festivaalikokemuksista.

Flow esittelee 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi ainutlaatuisen kansainvälisen ja laadukkaan ohjelmiston, joka koostuu popin ja indien kirkkaimmista tähdistä, DJ- ja klubimusiikin ykkösnimistä sekä monipuolisesta taideohjelmasta. Flow tunnetaan lisäksi ensiluokkaisesta ravintolavalikoimastaan, laajasta vastuullisuusohjelmastaan sekä Suvilahden ainutlaatuisesta festivaalialueesta. 

Yhteensä Flow’ssa nähdään noin 150 artistia kymmenellä venuella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Flow Festival

Halsey, Janelle Monáe, AURORA, Vince Staples ja monia muita lisätty Flow Festivalin ohjelmaan23.4.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Flow Festivalin ohjelma on täydentynyt uusilla huippuesiintyjillä. Festivaalilla nähdään muun muassa maailman kuunnelluimpiin artisteihin lukeutuva Halsey, visionäärinen soul- ja R&B-taiteilija Janelle Monáe, omintakeinen norjalainen pop-tähti AURORA, monitahoinen rap-artisti Vince Staples sekä joukko kotimaisia tähtiä. Denzel Curry puolestaan peruu tulevan Euroopan-kiertueensa ja näin ollen myös Flow-keikkansa.

Maailman parhaat DJ:t tanssittavat Flow Festivalin Heineken Backyardilla3.4.2024 11:00:10 EEST | Tiedote

Flow Festivalin vaikuttava DJ- ja klubimusiikin kokoelma täydentyy, kun festivaali julkaisee valloittavasta tunnelmastaan tutun Backyardin esiintyjät. Tänä vuonna venue toteutetaan yhdessä festivaalin pääyhteistyökumppani Heinekenin kanssa. Flow Festivalin vehreä takapiha tarjoaa moninaisen kokoelman mukaansatempaavaa musiikkia, kun lavalle astuvat muun muassa Body & Soul: Danny Krivit, Joe Clausell & François K, Blck Mamba, livwutang, Nala Brown, Desiree, Bayetë, Esa b2b Suze Ijó, Norsicaa ja monia muita.

Flow Festivalin Balloon 360° -lavan ohjelma on julki27.3.2024 11:12:12 EET | Tiedote

Balloon 360° -lava on Flow Festivalin ainutlaatuinen maamerkki, joka on tunnettu musiikillisesti monipuolisesta ja kansainvälisestä ohjelmastaan. Tänä vuonna lumoavalla Balloonilla nähdään ajankohtainen joukko kiinnostavia musiikintekijöitä ympäri maailman, kun lavalla kuullaan musiikkia muun muassa Brasiliasta, Pakistanista, Indonesiasta, Palestiinasta ja Kongon demokraattisesta tasavallasta. Balloonilla esiintyvät brasilialaisen musiikin elävä legenda Marcos Valle, Grammy-palkittu pakistanilainen laulaja ja säveltäjä Arooj Aftab, vaihtoehtoisen soulin ja R&B:n kiinnostavin tähti serpentwithfeet, palestiinalainen elektronista musiikkia ja Lähi-idän perinteistä dabkea yhdistelevän shamstep-genren sanansaattaja 47SOUL, tämän hetken kuumin soul-yhtye Thee Sacred Souls ja monet muut.

Flow Festival julkistaa uusia esiintyjiä ja festivaalin päiväkohtaisen ohjelman7.2.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Flow’n 20-vuotisjuhlan ohjelmisto on saanut täydennystä, kun elokuussa Suvilahteen saapuvat vastikään Lontoon O2-areenan hetkessä loppuunmyynyt R&B:n uusin supertähti RAYE, punk-rockin instituutio IDLES, vaihtoehtomusiikin ikoni Blonde Redhead sekä lukuisat muut kansainväliset ja kotimaiset huippunimet. Lisäksi festivaali vapauttaa myyntiin kaikki lipputyypit ja julkistaa päiväkohtaisen ohjelman.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye