Kangasalan kaupunki

Kangasalan kaupunki ottaa käyttöön 3D-kaupunkimallin

Jaa

Kangasalan kaupunki aloittaa koko Kangasalan alueen kattavan 3D-kaupunkimallin tuotantokäytön.

Kuvassa näkyy 3D-kaupunkimalli, johon on upotettu Kangasalan keskustaan torin ja uimahallin väliin rakennettavan Timanttikorttelin suunnitelma.
Kuvassa näkyy 3D-kaupunkimalli, johon on upotettu Kangasalan keskustaan torin ja uimahallin väliin rakennettavan Timanttikorttelin suunnitelma. Kangasalan kaupunki

Kangasalan kaupunki aloittaa koko Kangasalan alueen kattavan 3D-kaupunkimallin tuotantokäytön.

- Kangasala on Tampereen seudulla ensimmäisiä kuntia, jotka hyödyntävät 3D-kaupunkimallia näin laajasti ja monipuolisesti, toteaa maanmittausinsinööri Simo Veijalainen.

3D-kaupunkimalli on mahdollisimman tarkka digitaalinen kaksonen todellisesta kaupungin ympäristöstä. Kaupunkimalli on kokonaisuudessaan tarkasti koordinaatistossa, mikä mahdollista sen hyödyntämisen kaikkien paikkatietojen kanssa. Kaupunkimalliin tuodaan elävyyttä liittämällä kohteiden pintoihin valokuvatekstuureita ja ilmakuvia. 3D-kaupunkimallin kaltaisilla virtuaaliympäristöillä mahdollistetaan kaikkeen suunnitteluun mahdollisimman oikeantyyppinen lähtötieto.

Parhaimmillaan kaupunkimallia voidaan kehittää siten, että tulevaisuudessa se yhdistää kaupungin tuottamat tiedot ja palvelut yhdeksi havainnolliseksi kaupunkitietomalliksi. Tämä puolestaan mahdollistaa paremman vuoropuhelun kaupunkilaisten, päättäjien ja suunnittelijoiden kesken. Kangasalan kaupungin 3D-kaupunkimallia ylläpidetään ESRI:n ArcGIS-ohjelmistoilla.

- Kaupunkimallia on tarkoitus hyödyntää aluksi visuaalisena taustakarttana esimerkiksi kaavojen havainnekuvissa, tonttimarkkinoinnissa ja erilaisten muiden suunnitelmien esittelymateriaaleissa, kertoo Veijalainen.

Jatkossa sen käyttöä kehitetään geometriaan perustuvien analyysien tekemiseen. Tällaisia analyysejä voisi olla esimerkiksi uusien rakennuksien tuottamien varjoalueiden selvittäminen ennen rakentamista tai hulevesien luontaisen liikehdinnän selvittäminen. Kaupunkimallin aineistoja luovutetaan pyydettäessä myös muuhun suunnitteluun.

Kaupunkimallia ylläpidetään ensisijaisesti kesäaikaan ja sen ylläpidossa hyödynnetään Maanmittauslaitoksen laajojen aineistojen lisäksi kauko-ohjattavaa nelikopteria eli droonia ja maastomittauksia. Siihen on tällä hetkellä mallinnettu maanpinta, rakennukset ja puusto. Kaupunkimalli on koostettu useammasta aineistosta, minkä vuoksi se ei ole vielä täysin tasalaatuinen koko Kangasalan alueelta. Laatua parannetaan ylläpidon yhteydessä ja sitä mukaa kun parempia lähtöaineistoja on saatavilla.

3D-kaupunkimallin verkkoselainversio on kaikkien käytettävissä Kangasalan kaupungin palvelukartan yhteydessä:
Kaupunkimalli | Palvelukartta (arcgis.com)

ja versio, jossa on hieman laajemmat työkalut ja ominaisuudet, löytyy kaupungin muista kartta-aineistoista:
Kangasalan 3D kaupunkimalli (arcgis.com)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Simo Veijalainen, maanmittausinsinööri
Kangasalan kaupunki/paikkatieto
p. 044 481 3030, simo.veijalainen@kangasala.fi

Kuvat

Kuvassa näkyy 3D-kaupunkimalli, johon on upotettu Kangasalan keskustaan torin ja uimahallin väliin rakennettavan Timanttikorttelin suunnitelma.
Kuvassa näkyy 3D-kaupunkimalli, johon on upotettu Kangasalan keskustaan torin ja uimahallin väliin rakennettavan Timanttikorttelin suunnitelma.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kangasalan kaupunki

Kangasalla uusi nuorten kesäyrittäjyyspalvelu3.4.2024 16:58:50 EEST | Tiedote

Kangasalan kaupunki haluaa ensimmäistä kertaa selvittää nuorten kiinnostusta kesäyrittäjänä toimimiseen. Kaupungin työllisyyspalvelut ovat suunnitelleet yhdessä Uusyrityskeskus Ensimetri Oy:n kanssa nuorille suunnatun Kangasalan nuorten kesäyrittäjyys 2024 kampanjan. Kangasalla kesäyrittäjyyskampanja on suunnattu vuonna 1995-2009 syntyneille nuorille. Nuoret voivat osallistua työpajoihin Kangasalla tai kaupunkiseudun muissa kunnissa. Kangasalan lisäksi työpajoja järjestetään Tampereella ja Nokialla. Lisätietoa työpajoista löytyy tästä! Ilmoittautumislinkki Kangasalan työpajaan löytyy tästä! Kaupungin työllisyyspalvelut kannustaa nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä yksin tai tiiminä. Nuoret saavat Ensimetrin asiantuntijoilta neuvoja ja vinkkejä yrityksen perustamiseen ja yrittäjänä toimimiseen. Kesän aikana on mahdollisuus jatkuvaan yhteydenpitoon ja kokemusten vaihtoon yrittäjyyttä kokeilevien muiden nuorten kanssa. Nuorilla on lisäksi mahdollisuus osallistua kesäajalla Ensimetrin järjestä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye