Kantaverkon siirtovarmuus viime vuonna mittaushistorian paras
Fingridin hallinnoiman kantaverkon siirtovarmuus oli vuonna 2023 mittaushistorian paras. Myös useat muut kantaverkon tunnusluvut olivat ennätyksellisen hyvät.

Kantaverkon siirtovarmuus kuvaa kantaverkossa kulutukseen siirrettyä energiaa suhteessa siirrettävissä olevaan energiaan. Viime vuoden siirtovarmuus oli mittaushistorian paras, 99,99995 %. Useat muutkin kantaverkon tunnusluvut olivat ennätyksellisen hyvät. Pohjoismaisen synkronialueen taajuuden laatu pysyi edelleen hyvänä.
Ohessa kantaverkon vuoden 2023 tunnuslukuja: (Viiden edeltävän vuoden keskiarvot suluissa.)
- Kantaverkon siirtovarmuus saavutti kautta aikojen parhaan arvonsa ja oli 99,99995 % (99,99989 %).
- Fingridin verkon häiriöiden vuoksi kulutukseen siirtämättä jäänyt sähköenergia oli pienempi kuin kertaakaan aiemmin, 33 MWh (75 MWh).
- Häiriöistä aiheutuneiden sähköntoimituskeskeytysten (≥ 30 s) lukumäärä liittymispistettä kohti oli kautta aikojen pienin, vain 0,05 kpl (0,14 kpl). Häiriöistä aiheutui keskimäärin 0,82 minuutin (4,5 minuutin) sähkötön aika liittymispisteisiin.
- Voimalaitoksilta kantaverkkoon vastaanottamatta jääneen sähköenergian määrä oli pienempi kuin kertaakaan aikaisemmin, 11 MWh ja siitä aiheutunut laskennallinen haitta sähköntuottajille tuhat euroa.
- Järjestelmäminuutti oli kaikkien aikojen pienin, 0,15 min (0,41 min). Yksi järjestelmäminuutti (SM, System Minute) vastaa kaiken siirron keskeytymistä minuutiksi käyttäen laskennassa tehona järjestelmän vuosittaista kulutushuippua.
- Keskimääräinen keskeytysaika oli kaikkien aikojen pienin, 0,24 min (0,46 min). Keskimääräinen keskeytysaika minuutteina (AIT, Average Interruption Time) lasketaan jakamalla toimittamatta jäänyt sähköenergia (MWh) keskimääräisellä vuosittaisella siirretyllä energialla (MWh)
- Häiriökeskeytysten aiheuttama laskennallinen kansantaloudellinen haitta (KAH) kulutusasiakkaille oli 3,6 (4,5) miljoonaa euroa. Lukema on tilastojen kolmanneksi alin.
Pohjoismaisen synkronialueen taajuuden laatu oli hyvällä tasolla. Taajuus oli vuonna 2023 normaalin alueen (49,9–50,1 Hz) ulkopuolella noin 9 600 minuuttia. Taajuuden laatu alitti 10 000 minuuttia myös edellisvuonna. Eurooppalaisen verkkosäännön asettama yläraja on 15 000 minuuttia ja pohjoismainen tavoite 10 000 minuuttia.
Lisätietoa verkkosivuillamme osiossa Sähkön siirtovarmuus. Sieltä löytyvät myös vuosittaiset Pohjoismaiden ja Baltian vaihtosähköverkon vikatilastot ja rajayhteyslinkkien vika- ja käytettävyystiedot.
Lisätiedot:
Markku Piironen, asiantuntija, Fingrid Oyj, puh. 030 395 4172
Sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Tietoja julkaisijasta
Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle kustannustehokkaasti varman sähkön ja muovaamme tulevaisuuden puhdasta ja markkinaehtoista sähköjärjestelmää.
Fingrid välittää. Varmasti.
www.fingrid.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fingrid Oyj
Jussi Pohjanpalo Fingridin talous- ja rahoitusjohtajaksi14.7.2025 14:01:13 EEST | Tiedote
Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:n talous- ja rahoitusjohtajaksi (CFO) on nimitetty Jussi Pohjanpalo 1.8.2025 alkaen vastuualueenaan yhtiön talous ja rahoitus.
Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa30.6.2025 16:19:59 EEST | Tiedote
Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.
Uusi ehdollinen liittymissopimusmalli tukemaan suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja24.6.2025 15:11:42 EEST | Tiedote
Fingrid on ottanut käyttöön perinteisen liittymissopimuksen rinnalle ehdollisen liittymissopimuksen. Uuden mallin tavoitteena on tukea ja helpottaa suurten teollisten hankkeiden verkkoliityntä- ja investointipäätösprosesseja, ja se koskee alkuun vähintään 250 megawatin suuruisia laajoja, luvitukseltaan pitkäkestoisia kulutushankkeita. Mallia on tarkoitus kehittää kattamaan jatkossa myös suuret tuotantohankkeet.
Uusiutuvan energian hankkeita pidetään tärkeinä vihreän siirtymän mahdollistamiseksi24.6.2025 09:05:00 EEST | Tiedote
Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vihreään siirtymään ja sitä tukeviin uusiutuvan energian hankkeisiin, mutta kolmannes ei ole valmis hyväksymään merkittäviä muutoksia omassa arjessaan niiden edistämiseksi. Mitä paremmin vihreä siirtymä ymmärretään, sitä tärkeämpänä sitä pidetään. Suhtautuminen vihreän siirtymän hankkeisiin on kriittisempää, kun niitä suunnitellaan lähelle omaa elinympäristöä. Tulokset käyvät esille Fingridin teettämästä kuluttajatutkimuksesta.
EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteys palaa kaupalliseen käyttöön perjantaina18.6.2025 14:48:00 EEST | Tiedote
Suomen ja Viron välisen sähkönsiirtoyhteyden korjaustyöt ovat valmistuneet ja yhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön perjantaina 20.6. Sähkönsiirtoyhteys on ollut poissa käytöstä joulukuusta lähtien.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme