Alvar Aalto -säätiö

16. Alvar Aalto -symposium elokuussa – Ääri-ilmiöiden ajan arkkitehtuuria

Jaa

Mikä on arkkitehtuurin ja suunnittelijan rooli ympäristökriisien, katastrofien ja poliittisen kuohunnan keskellä? Mikä on arkkitehtuurin painoarvo, kun vaa´ssa on koko planeetan tulevaisuus?

Alvar Aalto -symposium 2024, graafinen ilme © Ilkka Kärkkäinen.
Alvar Aalto -symposium 2024, graafinen ilme © Ilkka Kärkkäinen.

Kansainvälinen 16. Alvar Aalto -symposium – Weight of Architecture 22.–23.8.2024 Jyväskylässä keskittyy ajankohtaisiin ympäristökysymyksiin, ja tarkastelee niitä arkkitehtuurin näkökulmasta. Teema kumpuaa globaaleista ongelmista; ilmastonmuutoksesta ja sään ääri-ilmiöistä, biodiversiteetin supistumisesta, sekä toimintaympäristömme yhteiskunnallisista, poliittisista ja taloudellisista muutoksista. 

Esityksissä pääteemaa avataan kolmen alateeman kautta: 1. ENVIRONMENT/Ympäristö (globaalit kriisit, ihminen ja planeettamme koko ekosysteemi; sopeutuminen ja kompensaatio), 2. RESOURCES/Resurssit (materiaaliresurssit, data, tekoäly) ja 3. ARCHITECTURE/Arkkitehtuuri (työkalut, keinot ja ratkaisuehdotukset, uudet näköalat, arkkitehtuurin painoarvo ja vaikutusmahdollisuudet).

Ensimmäiset puhujat julkistetaan nyt: Yvonne Farrell ja Shelley McNamara, Pritzker -palkitut arkkitehdit ja Grafton Architects -toimiston perustajat Dublinista; Helena Mattsson, arkkitehtuurin  historian ja teorian professori Tukholman Kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolta (KTH); ja John Schellnhuber, IIASA:n (International Institute for Applied Systems Analysis) pääjohtaja Laxenburg, Wien. Lisää esiintyjiä julkistetaan lähiaikoina.

Elokuinen 16. Alvar Aalto -symposium on englanninkielinen hybriditapahtuma. Yleisöesitykset järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa (Alvar Aalto 1955). Ohjelmaa voi seurata virtuaalisesti ympäri maailman. Runsas 2-päiväinen ohjelma sisältää seminaaripäivät Jyväskylässä sekä erillistä oheisohjelmaa, mm. näyttelyitä, opastettuja arkkitehtuurikierroksia. Huom. rajoitettu osallistujamäärä osaan oheistapahtumista, varmista paikkasi ajoissa. Lisätietoja ja lipunmyyntiin alvaraalto.fi/alvaraaltosymposium

Symposiumin yhteydessä jaetaan 15. Alvar Aalto -mitali. Mitalistin näyttely on avoinna Aalto2:ssa Jyväskylässä vuoden loppuun. Kansainvälisesti arvostetun arkkitehtuuripalkinnon myöntävät Alvar Aalto -säätiö, Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo, Rakennustaiteen seura, Suomen Arkkitehtiliitto ja Helsingin kaupunki.

Alvar Aalto -symposium on nykyarkkitehtuurin ja ympäristökysymysten keskustelufoorumi, joka järjestetään vuorovuosin Alvar Aalto -tutkijaseminaarin ja -designseminaarin kanssa. Sen pyrkimyksenä on herättää kriittistä, tulevaisuuteen suuntautuvaa keskustelua ajankohtaisista arkkitehtuurin kysymyksistä; ongelmista ja ratkaisumahdollisuuksista, jotka liittyvät ympäristöön sekä yhteiskunnallisiin, taiteellisiin ja teknisiin haasteisiin. Alvar Aalto -symposium kutsuu 22.–23.8.2024 koolle arkkitehteja ja suunnittelijoita, tutkijoita, opettajia, opiskelijoita ja suurta yleisöä – kaikkia, jotka ovat kiinnostuneita ajankohtaisista ympäristön ja suunnittelun ilmiöistä.

Kaksipäiväisen Alvar Aalto -symposiumin oheistapahtumineen tuottaa Alvar Aalto -akatemia yhdessä eri  kumppaneiden kanssa. Tapahtuman pääyhteistyökumppani on Jyväskylän kaupunki. Modernin arkkitehtuurin korjauksen ja suojelun täydennyskoulutukseen sekä arkkitehtuuri- ja muotoiluseminaareihin keskittyvä Alvar Aalto -akatemia on osa Alvar Aalto -säätiötä. Säätiön tehtävänä on huolehtia Alvar Aallon aineellisen ja henkisen perinnön jatkumisesta, sekä edistää Aallon tuotannon tunnettuutta kotimaassa ja kansainvälisesti. Lue lisää Alvar Aalto -säätiön monipuolisesta toiminnasta täältä.

Varaa pian oma lippusi täältä, huom. oheistapahtumiin lippuja on saatavana rajoitettu määrä. 

   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Heikkonen, Ohjelmapäällikkö
Alvar Aalto -säätiö
+358 44 500 1257
nina.heikkonen@alvaraalto.fi

Aila Svenskberg
Tapahtumaviestintä, toimittaja
Alvar Aalto Foundation
+358 40 659 1930
aila.svenskberg@alvaraalto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye