Tampereen yliopisto

Euroopan musiikillinen aarreaitta aukeaa tutkijoille ja kulttuurin harrastajille tekoälyn avulla

Jaa

REPERTORIUM on EU:n Horizon-hanke, jonka tavoitteena on arvokkaan eurooppalaisen musiikkiperinnön säilyttäminen. Eurooppalaisessa yhteishankkeessa muun muassa esitetään ja tallennetaan gregoriaanisia lauluja, joita ei ole kuultu yli tuhanteen vuoteen. Uuden teknologian avulla eurooppalainen klassisen musiikin rikas perintö säilyy, mutta voi tuottaa myös uusia ansaintamahdollisuuksia musiikkiteollisuudelle.

Professori Tuomas Virtasen johtama audiotutkimusryhmä kehittää tekoälyyn perustuvia reaaliaikaisia äänilähteiden erottelutyökaluja REPERTORIUM-hankkeessa.
Professori Tuomas Virtasen johtama audiotutkimusryhmä kehittää tekoälyyn perustuvia reaaliaikaisia äänilähteiden erottelutyökaluja REPERTORIUM-hankkeessa. Kuva: Mika Kanerva

REPERTORIUM-hankkeessa hyödynnetään tekoälyä ja syväoppimista musiikin tunnistamiseen ja hakuun eri nuottiarkistoista. Digitalisoituna nuotinnukset ja käsikirjoitukset voidaan liittää erilaisiin maailmanlaajuisiin tietokantoihin ja näin tuoda ammattilaisten ja harrastajien ulottuville.

Jotta musiikkiaarteisto saadaan julki ja jakoon, tekevät tutkijat ja yritykset kahdeksassa Euroopan maassa hartiavoimin työtä. Esimerkiksi Ranskassa Sainte Madeleinen luostarissa äänitetään yli kaksituhatta tuntia gregoriaanisia lauluja. Espanjalaisesta tietokannasta taas saadaan digitoitavaksi jopa kolmetuhatta käsin kirjoitettua ooppera-aariaa.

Tampereen yliopistossa professori Tuomas Virtasen johtama audiotutkimusryhmä kehittää tekoälyyn perustuvia reaaliaikaisia äänilähteiden erottelutyökaluja. Niiden avulla musiikkitallenteista, esimerkiksi sinfoniaorkesterin esityksestä, pystytään erottamaan yksittäisten soittimien äänet toisistaan reaaliajassa. Hankkeessa kehitetyt työkalut, mukaan lukien optisen musiikintunnistuksen ja äänikentän uudelleenrakennuksen työkalut, tulevat julkisesti saataville.

Klasari-karaokea ja 3D-konserttielämyksiä

Kun orkesterin jokainen yksittäinen instrumentti voidaan eristää kokonaisuudesta, avautuu valtavasti uusia teknologisten innovaatioiden mahdollisuuksia.

–Voimme toteuttaa suoratoistettavia virtuaalisia sinfoniakonsertteja ja todentuntuisia akustisia tiloja, jossa yleisö voi kokea immersiivisen 3D-musiikkielämyksen. Aitouden tunne syntyy siitä, että yksittäisen instrumentin ääntä muokataan sen mukaan, miten kuulija liikkuu virtuaalisessa äänimaisemassa, Tuomas Virtanen sanoo.

Teknologia mahdollistaa myös yksittäisten soittimien mykistämisen tai soolon luomisen reaaliajassa. Näin syntyvät kappaleiden niin sanotut karaokeversiot. Musiikinopiskelija voi hyödyntää tätä harjoittelussaan soittaen tai laulaen mykistetyn osuuden itse, toteaa hankkeessa työskentelevä tutkijatohtori David Diaz Guerra.

Ennen REPERTORIUM-hanketta audiotutkimusryhmä on tehnyt jo vuosia pioneerityötä signaalinkäsittelyn menetelmien parissa äänilähteiden erottelemiseen toisistaan. Menetelmiä on sovellettu musiikin lisäksi esimerkiksi automaattiseen puheentunnistukseen, kuulolaitteiden äänenlaadun parantamiseen ja yksityisyyden suojan saavuttamiseen akustisessa valvonnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Tuomas Virtanen
Professori Tuomas Virtanen
Kuva: Virpi Andersin
Lataa
Professori Tuomas Virtasen johtama audiotutkimusryhmä kehittää tekoälyyn perustuvia reaaliaikaisia äänilähteiden erottelutyökaluja REPERTORIUM-hankkeessa.
Professori Tuomas Virtasen johtama audiotutkimusryhmä kehittää tekoälyyn perustuvia reaaliaikaisia äänilähteiden erottelutyökaluja REPERTORIUM-hankkeessa.
Kuva: Mika Kanerva
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

13,6 miljoonan euron rahoitus Lynchin oireyhtymän syöpien varhaiseen havaitsemiseen15.5.2025 13:10:00 EEST | Tiedote

Lynchin oireyhtymän aiheuttamien syöpien varhaiseen havaitsemiseen tähtäävä PREDI-LYNCH-hanke on saanut huomattavan Horisontti Eurooppa -rahoituksen. Hankkeessa kehitetään edullinen ja potilasystävällinen seulontamenetelmä. Monikansallisen hankkeen Suomen osuutta johtaa Tampereen yliopiston tenure track -professori ja Tampereen yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Toni Seppälä.

Väitös: Suomalaisnuorten yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä elämäntapoihin ja opiskeluvaikeuksiin15.5.2025 09:30:45 EEST | Tiedote

Psykologian maisteri ja valtiotieteiden maisteri Kati Kajastus tutki väitöskirjassaan suomalaisnuorten yleistynyttä ahdistuneisuutta, joka ilmenee kohtuuttomana murehtimisena ja kehollisina oireina. Tutkimuksen tulosten mukaan nuoren yleistynyttä ahdistuneisuutta voidaan mitata luotettavasti lyhyellä kyselyllä. Yleistynyt ahdistuneisuus on yhteydessä nuorten opiskeluvaikeuksiin sekä elämäntapoihin, kuten liialliseen internetin käyttöön.

Väitös: Kuivaelektrodit ovat kustannustehokas ja toimiva tapa seurata sydänterveyttä sairaalan ulkopuolella14.5.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Sydänsairaudet aiheuttavat maailmanlaajuisesti 32 prosenttia kaikista kuolemista. Väitöskirjassaan tekniikan lisensiaatti Atte Joutsen kehitti kuivaelektrodeja puettaviin laitteisiin, jotka mahdollistavat pitkäaikaisen sydämen seurannan sairaalaympäristön ulkopuolella. Teknologialla voi havaita ja seurata terveysriskejä jopa ennen oireiden alkamista, mikä auttaa hoidon oikea-aikaisessa aloittamisessa.

Neljän miljoonan euron SECHA-hanke kehittää sähköajoneuvojen latausratkaisuja ja palveluja13.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikenteen ja logistiikan sähköistyminen haastaa sähköverkon kapasiteetin riittävyyden. Laajan SECHA-konsortiohankkeen tavoitteena on kääntää haasteet mahdollisuuksiksi ja tutkia, miten sähköistyvä liikenne voi toimia joustoresurssina energiajärjestelmälle ja siten edistää myös energiajärjestelmän kestävyyttä ja resilienssiä. SECHA-hanke myös selvittää, miten kehittyvistä uusista ratkaisuista ja palveluista voi syntyä uutta liiketoimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye