Taideyliopisto

Tammikuussa pois nukkuneen viulutaiteilija, professori, rehtori Tuomas Haapasen kattava elämäntyö julkaistu muistelmateoksena

Jaa

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian julkaisemissa muistelmissa Haapanen kertoo ainutlaatuisesta historiastaan suomalaisen musiikkielämän aitiopaikoilla.

Kuva: Pekka Elomaa (1999)
Kuva: Pekka Elomaa (1999)

Tuomas Haapanen (1924–2024) oli suomalainen viulutaiteilija, professori ja Sibelius-Akatemian rehtori. Hänen vanhemman poikansa Jannen kirjoittamassa elämäkerrassa tavataan visionäärinen muusikko–pedagogi ja kansainvälinen vaikuttaja, joka on saanut monissa eri rooleissaan seurata aitiopaikoilta suomalaisen musiikkielämän eri ilmiöitä ja alan nousua huipulle.

Vuosisata musiikkielämän keskipisteessä

Muistelmissa Haapanen kertoo lapsuudestaan menestyvän musiikkimiehen poikana Helsingissä, koulunkäynnin vaikeuksista, kesälomien riemuista ja matkasta kohti muusikon ammattia sotavuosina sekä niiden jälkeisinä niukkoina aikoina sekä matkoistaan Pariisiin läpi sodan runteleman Euroopan. Opinnot Pariisissa olivat Haapaselle käänteentekevä vaihe, jonka musiikintäyteisiä muistoja kirjekatkelmat elävöittävät.

Kerrontaa täydentävät anekdootit ystävistä, sukulaisista, kollegoista, oppilaista ja musiikkielämän vaikuttajista. Tarinoita riittää niin esiintymisestä Nikita Hruštšhoville kuin upseereille lentosotakoulun kosteissa illanvietoissa, kiertueesta läpi Suomen junanvaunussa asuen, vaivalloisista virantäytöistä sekä mielenkiintoisista musiikki- ja urheilukilpailuista.

Kattava perintö seuraaville sukupolville

Haapasen taiteilijaura alkoi 1940-luvulla. Solisti- ja kamarimusiikkitehtävien rinnalla kulki pitkään työ muusikkona Radion sinfoniaorkesterissa, mutta vaikuttavimman elämäntyönsä Haapanen teki arvostettuna pedagogina ja johtajana Turun musiikkiopistossa 1962-1978 sekä Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1978 alkaen.

Useat suomalaiset kilpailumenestyjät, konserttimestarit, orkesterimuusikot ja pedagogit kuten Elina Vähälä, Réka Szilvay, Pekka Kuusisto ja Petteri Iivonen ovat olleet Haapasen oppilaita. Haapanen on tehnyt myös mittavan uran kansainvälisten kilpailulautakuntien jäsenenä sekä Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliitossa ja lienee ainut, joka on kuullut kaikkien Kuopion ja Sibelius-viulukilpailujen jokaisen kilpailusuorituksen.

Haapanen, Janne:
Tuomas Haapanen - Vuosisata musiikkielämän aitiopaikoilla


Sibelius-Akatemian julkaisuja 27
Painettu: ISBN 978-952-329-340-3, ISSN: 2341-8257
PDF: ISBN 978-952-329-341-0, ISSN: 2489-7973
Helsinki 2023

Julkaisua myy nuottikauppa Ostinato.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Janne Haapanen
jannehaapanen3@gmail.com

Arvostelukappaleet:
Henri Wegelius
henri.wegelius@uniarts.fi

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye