YTK

Työsuhteisiin liittyvän neuvonnan tarve kasvanut – YTK Työelämä on tarjonnut oikeudellista apua jäsenille jo yli kymmenen vuotta

Jaa

Kymmenen vuotta sitten YTK Työttömyyskassan jäsenille tarkoitettu yhdistys, YTK Työelämä, alkoi tarjota jäsenilleen työsuhteisiin liittyvää neuvontaa puhelimitse. Puheluita on vuosien mittaan puhuttu kiihtyvällä tahdilla, vuonna 2023 yli 16 000 kertaa. Matalalla kynnyksellä saatavalle palvelulle on tarvetta, koska työelämään liittyvät ongelmatilanteet tuntuvat vaikeilta ja tulevat usein yllättäen.

Työelämä on helppoa, kun työsopimus on tarkasti sovittu ja palkanmaksu on ammattilaisten käsissä. Näin voisi olettaa niiden yhteydenottojen pohjalta, joita YTK Työelämän oikeudelliseen neuvontaan vuosittain tulee. Mikäli sopimukset on tehty huolimattomasti, ongelmat kasautuvat nopeasti esimerkiksi työnantajan ajautuessa taloudellisiin vaikeuksiin. Positiivista on se, että suurimpaan osaan asioista saadaan ratkaisu jo puheluiden aikana.

”Varsinkin palkkoihin ja työsuhteiden päättämisiin liittyvät puhelut ovat nousseet vuoden 2023 aikana useisiin tuhansiin. Lähes puolet kaikista kysymyksistä liittyy näihin aiheisiin”, kertoo YTK Työelämän johtaja Ilona Kangas. ”Erityisesti tuotannollisin ja taloudellisin perustein päättyneet työsuhteet sekä päättämissopimukset lisääntyivät viime vuonna. Syksyn aikana on nähty lomautuksia ja epävarmuutta työmarkkinoilla. Tämä heijastuu yhteydenottoihin”, hän lisää.

Tavoitteena nopea sovinto

Puhelinneuvonnan lisäksi YTK Työelämän jäsenen on mahdollista saada maksutta juristi hoitamaan työoikeudellista ongelmaa laajemminkin kuin vain neuvoen. Pari vuotta käytössä ollut palvelu on merkittävä etu jäsenelle, joka tarvitsee rinnalleen osaavan juristin usein yllättävässä ja ahdistavassakin tilanteessa.

”Me pyrimme palvelullamme siihen, että stressaavissa tilanteissa löydettäisiin mahdollisimman nopeasti sovinto. Usein se edellyttää sitä, että työnantajalle ja työntekijälle saadaan yhteinen ymmärrys siitä, mistä kenkä puristaa ja järkevä ehdotus puristuksen poistamiseksi. Jäsenille on myös helpottavaa, jos tukena on osaava juristi, koska työnantajalla on usein omansa”, Kangas toteaa. Palvelu kuuluu ehtojen toteutuessa jäsenten 24 euron vuosimaksuun, joten kyseessä on merkittävä etu. ”Joissain tapauksissa jäsen on saanut vaikka maksamatta jääneitä palkkoja kymmeniä tuhansia euroja palvelumme avulla. Se on aikamoinen hyöty parinkympin jäsenmaksulla”, Kangas toteaa.

YTK Työelämä vakuuttaa jäsenensä myös oikeustapauksia varten, eli mikäli asioita joudutaan ratkomaan tuomioistuimessa, vakuutus kattaa osan kuluista. Oikeusturvavakuutus on ollut osana palvelua alusta saakka.

”Olemme vuosien varrella nähneet, että suurin osa epäselvyyksistä selviää jo ensimmäisellä puhelinsoitolla ja vain häviävän pieni määrä asioita edellyttää riitelyä tuomioistuimessa. Siksi laajensimme palvelumme kattamaan kokonaisuudessaan yksilöllisen palvelun ennen oikeusistuinta. Mitä nopeammin asiat ratkotaan kaikille sopivalla tavalla, sitä nopeammin myös kaikkien työelämä jatkuu. Se on aina paras ratkaisu yksilölle, työyhteisölle ja lopulta koko yhteiskunnalle”, Kangas sanoo.

YTK Työelämän Lakikaveri-palvelu

 • Puhelinneuvontaa noin 15 000 kertaa vuodessa.
 • Yli tuhat toimeksiantoa juristeille avustaa sovinnon löytämisessä työntekijän ja työnantajan välillä.
 • YTK Työelämän kumppanina OpusLex-asianajoverkosto, jolla toimipisteet 15 paikkakunnalla.
 • Yleisimmät tapaukset:
  • palkkasaatavat
  • työsuhteen päättämiset
  • päättämissopimukset
 • Lakikaveri-palvelu ei kuulu YTK Työttömyyskassan jäsenyyteen, vaan edellyttää jäsenyyttä YTK Työelämässä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista. www.ytkkassa.fi

YTK Työttömyyskassan jäsenet voivat halutessaan liittyä myös YTK Työelämä ry:hyn. YTK Työelämä ry on Suomen suurimpia yhdistyksiä yli 250 000 jäsenellään. YTK Työelämä tarjoaa jäsenilleen muun muassa Lakikaverin työsuhteen pulmatilanteisiin, vakuutuksia työhön ja vapaa-aikaan sekä tukea työnhakuun ja työkaluja osaamisen kehittämiseen. https://www.ytkpalvelut.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Taija Numminen johtavaksi juristiksi – YTK Työelämä vahvistaa omaa työoikeusosaamistaan22.4.2024 07:35:00 EEST | Tiedote

Suomen suurimmasta yhdistyksestä, YTK Työelämä ry:stä on kasvanut merkittävä työoikeuden asiantuntija jäsenilleen Lakikaveri-palvelun kautta. Työoikeus-, palkka- ja päättämissopimusasioissa neuvontaa ja asianhoitoa tarvitsee vuosittain jopa noin 20 000 henkilöä. Kysynnän kasvaessa työoikeusasioiden kehityksestä ja neuvontapalvelusta vastaa johtavana juristina aloittanut varatuomari Taija Numminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye