Uusi terveyden edistämisen professori Sami Kokko haluaa käynnistää monitieteisen maakunnallisen liikkumisen ja terveyden edistämisohjelman
Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala on kutsumenettelyllä ottanut TtT Sami Kokon terveyden edistämisen professorin tehtävään Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan. Kokko tutkii terveyden edistämistä toimintaympäristölähtöisesti, johtaa Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusta ja haluaa käynnistää monitieteisen, laajan ja pitkäkestoisen maakunnallisen liikunnan ja terveyden edistämisohjelman.

Sami Kokon tutkimustyön punaisena lankana on terveyden edistäminen toimintaympäristölähtöisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, miten ihmisten arkiympäristöjä kotona, kouluissa, harrastuksissa ja työpaikoilla voidaan kehittää niin, että ne edistävät liikkumista ja terveyttä. Väitöstutkimuksestaan alkaen yhtenä Kokon tutkimuksen kärkenä on ollut lasten ja nuorten urheiluseuratoiminta.
"Seuratoiminnassa lapset ja nuoret oppivat sekä tietoisesti että huomaamattaan liikkumista ja terveyttä edistäviä tapoja ja tottumuksia. Kaksi kolmasosaa lapsista ja nuorista on mukana seuratoiminnassa jossain vaiheessa, joten seuratoiminnan tavoittavuus on suuri", Kokko sanoo.
Kokko johtaa Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusta. LIITU-tutkimuksen kysely toteutettiin ensimmäisen kerran 2014 ja aineistoja on kerätty kahden vuoden välein. Tutkimusta tehdään laajassa yhteistyössä eri toimijoiden ja yhteensä yli 40 tutkijan voimin. Parhaillaan käynnissä on tiedonkeruu UKK-instituutin kanssa 7–12-vuotiaiden perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa olevien lasten liikkumisesta.
"LIITU-tutkimuksesta on kertynyt vuosien mittaan hyvät aineistot. Sen avulla hahmotetaan tilannekuva lasten ja nuorten liikkumisesta, ja tätä tietoa käytetään liikuntapoliittisessa päätöksenteossa", Kokko kertoo.
LIITU-tutkimuksen tulosten mukaan vain joka kolmas lapsi ja nuori liikkuu liikuntasuosituksiin nähden riittävästi. Kokon mukaan yhteiskunnastamme on tullut passivoiva.
"Elämme passiivista arkea, jossa yhä useammat asiat voidaan hoitaa digitaalisesti tai muuten fyysisesti passiivisesti. Työelämä on tehostunut ja teknologia kehittynyt. Meillä on enemmän vapaa-aikaa kuin aiemmin, mutta liikumme vähemmän."
Kokko on ollut mukana myös STYLE-tutkimushankkeessa, jossa tavoitteena oli lisätä arkiliikunnan määrää ja edistää kestäviä kulkutapoja, kuten pyöräilyä ja kävelyä. Hallituksen Suomi liikkeelle -ohjelmaa Kokko pitää hyvänä avauksena, joka nostaa esiin asian tärkeyden, mutta liian hajanaisena.
"Tarvitsemme maakuntasoisen väestön liikunnan ja terveyden edistämisohjelman. Tällaista toivon voivani professuurissani edistää, esimerkiksi ensin Keski-Suomessa. Maakuntatasolla voidaan huomioida alueelliset erityispiirteet ja ohjelman johtaminen on helpompaa. Resursointi pitäisi varmistaa kymmeneksi vuodeksi."
Sami Kokko on julkaissut 79 vertaisarvioitua tieteellistä julkaisua. Hän on pitänyt lukuisia esityksiä ja key note -puheenvuoroja kansainvälisissä konferensseissa ja ohjaa aktiivisesti väitöskirjatutkijoita ja maisteriopiskelijoita Jyväskylän yliopistossa. Ennen akateemista uraansa Kokko pelasi jääkiekkoa puoliammattilaisena ja toimi JYP junioreiden valmennuspäällikkönä 2000–2003.
Kokko on väitellyt terveyden edistämisestä vuonna 2010 Jyväskylän yliopistossa ja hänellä on dosentuuri Turun yliopistossa. Hän on työskennellyt Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2003 lähtien ja apulaisprofessorina (tenure track) vuodesta 2019 ja professorina 2024 lähtien.
Lisätietoja:
Sami Kokko
sami.p.kokko@jyu.fi
050 5937 733
Yhteyshenkilöt
Katri LehtovaaraViestinnän asiantuntija, Liikuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504750815katri.lehtovaara@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme