Tampereen Energia Oy

Tampereen Energia modernisoi kaukolämmön, jäähdytyksen ja kaasun etäluentalaitteet

Jaa

Uuden sukupolven etäluentalaite seuraa energiankulutusta entistäkin luotettavammin myös haastavissa olosuhteissa.

Tampereen Energia uusii kaikkien asiakkaidensa kaukolämmön, jäähdytyksen ja kaasun etäluentalaitteet Tampereella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Etäluentalaitteet seuraavat kiinteistön lämmönkulutusta, ja raportoivat tiedot laskutukseen.

– Haluamme varmistaa, että laitteisto on aina ajan tasalla. Vanhat etäluentalaitteet alkavat tulla teknisen käyttöikänsä päähän, minkä vuoksi vaihdamme ne ennakoivasti. Samalla otamme käyttöön uuden sukupolven laitteiston, joka siirtää tietoja entistäkin luotettavammin, toteaa etäluentalaitteista vastaava palvelupäällikkö Kati Saarinen.

Uudet etäluentalaitteet toimivat IoT-teknologialla, minkä ansiosta tieto siirtyy aiempaa paremmin myös haastavissa kuuluvuusolosuhteissa, kuten hyvin tiiviissä rakennuksissa. Vanhoissa mittareissa heikko kuuluvuus on voinut johtaa siihen, että yksittäisten kiinteistöjen kulutustietoja ei ole voitu lukea etänä, vaan ne on pitänyt tarkistaa paikan päällä.

Yhteensä uusia etäluentalaitteita asennetaan 6000 kappaletta.

– Pilotti pienemmällä asiakasryhmällä on osoittanut, että uusi teknologia toimii erittäin hyvin, Saarinen kertoo.

Ensimmäisenä vuorossa kerrostalot ja yrityskiinteistöt

Etäluentalaitteet asennetaan porrastetusti vuoden 2024 aikana. Tarkka aikataulu ilmoitetaan kiinteistön omistajalle tai isännöitsijälle lähempänä varsinaista asennusajankohtaa. Asennus ei aiheuta katkoa lämmityksessä tai jäähdytyksessä, ja vaihto on maksuton.

– Alussa uusimme yritysten ja kerrostalojen laitteet. Sen jälkeen vuorossa ovat omakotitalot, rivitalot ja muut kotitalouskiinteistöt. Omakotitalojen kohdalla sovimme asennusajankohdan henkilökohtaisesti, sillä vaihtoa varten meidän on päästävä tekniseen tilaan. Etäluentalaitteiden vaihdon yhteydessä tarkistamme myös omakotitalojen lämmönjakolaitteiston silmämääräisesti, Kati Saarinen kertoo.

Taloyhtiöiden ja yrityskiinteistöjen teknisiin tiloihin asentaja pääsee yleensä rakennuksen avainsäilössä olevalla niin kutsutulla reittiavaimella. Saarisen mukaan nyt onkin hyvä hetki tarkistaa, että taloyhtiön reittiavain on avainsäilössä tallessa. Jos taloyhtiössä on tehty esimerkiksi lukitusmuutoksia, hallituksen tai isännöitsijän vastuulla on varmistaa, että avain on ajan tasalla.

Kulutustietoa seurataan lakkaamatta

Laskutuksen lisäksi etäluentalaitteista saatavaa kulutustietoa käytetään lämmitys- ja jäähdytyslaitteiden kunnon arviointiin. Mittausdataa käsittelevä automaatiojärjestelmä vertailee historiatietoa nykyhetkeen ja tunnistaa, jos lukemat poikkeavat merkittävästi aiemmasta.

– Jos mittausdatassa huomataan poikkeuksia, olemme aina yhteydessä asiakkaaseen laitteiden toimintakunnon selvittämiseksi, Kati Saarinen toteaa.

Uusi laitteisto avaa myös uusia mahdollisuuksia energiankulutuksen reaaliaikaisempaan seurantaan, mitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa muun muassa Sähkis-itsepalvelukanavan kehitystyössä.

Lisätietoja etäluentalaitteiden uusinnasta

www.tampereenenergia.fi/etaluentauudistus

Yhteyshenkilöt

Myötävoimalla muutamme maailmaa

Tampereen Energia on monipuolinen energiatalo, jossa työskentelee lähes 400 uusiutuvan energian ammattilaista. Tehtävämme on etsiä ratkaisuja, joiden avulla lämpöä, jäähdytystä ja sähköä tuotetaan, jaellaan ja käytetään vastuullisesti. Visiomme mukaan tamperelaiset kodit ja kiinteistöt lämpiävät hiilinegatiivisesti viimeistään vuonna 2040.

Tampereen Energia on kaupungin omistama energiayhtiö. Konserniin kuuluvat emoyhtiö Tampereen Energia Oy:n lisäksi Tampereen Energia Sähköverkko Oy, Tampereen Vera Oy sekä Tammervoima Oy, jonka toinen omistaja on Pirkanmaan Jätehuolto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen Energia Oy

Sähkön ennätyshinnat näkyvät energiaremonteissa – viime vuonna lämmitysjärjestelmiä vaihdettiin aiempaa vähemmän taloyhtiöissä25.1.2024 08:26:55 EET | Tiedote

Kaukolämmöstä maalämpöön vaihtaneiden taloyhtiöiden määrä tippui vuonna 2023 vuoteen 2022 verrattuna jopa 60 % Tampereella. Taustalla vaikuttavat muun muassa nousseet korot ja kallistunut sähkön hinta, jotka saavat kustannustietoiset taloyhtiöt valitsemaan vaihtoehtoisia keinoja energiakustannusten pienentämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye