Taideyliopisto

Vå­rens fö­re­ställ­ning­ar vid Te­a­ter­hög­sko­lan tar dig till en Sve­rige­båt och ett skol­hem

Dela

Under vårterminen kan man ta del av sammanlagt över 20 föreställningar inom teater, dans och scenkonst.

Den 10 februari har Konstuniversitetets Teaterhögskola premiär för den nya musikteatern Homo Line, som baserar sig på bildkonstnär Edith Hammars serieroman med samma namn.

”Föreställningen berättar om hemlängtan: hur det känns att sitta fast mellan olika dimensioner och platser, hur det känns när det blir nästan omöjligt att stanna kvar”, säger Aune Kallinen, professor i skådespelarkonst på svenska, som har regisserat och dramatiserat föreställningen.

Resan till Sverige har länge symboliserat möjligheten till ett egenartat liv för sexuella minoriteter i Finland. Hemlängtan avtar dock inte och Stockholm är ingen perfekt plats. Man kommer inte undan gentrifikationen och hotet om våld – varken i Stockholm eller Helsingfors. I föreställningen är vi på Homo Line Glory, där det mellan olika dimensioner öppnas olika konstiga och härliga hål genom vilka man kan se skymtar av många slags utopier.

I den svenskspråkiga föreställningen uppträder tredje årets skådespelarstuderande.

Överlevnadskamp på skolhemmet

En annan av vårens föreställningar visar hur det finländska barnskyddssystemet ser ut ur den ungas synvinkel. Föreställningen Männistön koti – yksi pelastui baserar sig delvis på Ismael Peurasegna erfarenheter som klient inom barnskyddet och som boende på ett skolhem.

”Föreställningen behandlar tre omhändertagna ungas överlevnadskamp på ett skolhem och lyfter fram kritiska frågor om systemets funktion, etik och resurser”, berättar Peura.

Föreställningen har premiär den 6 mars görs i samarbete mellan Teaterhögskolan och Q-teatern. Föreställningen är ett konstnärligt lärdomsprov av Ismael Peura, som studerar regi.

Ny dramatik

Andra föreställningar som visas i början av våren är till exempel arbetena från kursen Från material till föreställning, som förenar flera av Teaterhögskolans utbildningsprogram. I dessa behandlas bland annat vardagen mitt i normaliserat våld (Nimby) och uppror bland gymnasieelever (Kärsimys ja ekstaasi).

I april kommer Kandidatprojekten att ha premiär. Föreställningarna grundar sig på färska texter från studerande i dramaturgi och skrivande av pjäser. I vår behandlar de till exempel den överpolitiserade atmosfären vid Teaterhögskolan på 1970-talet (Tiikeriooppera), ett rymdäventyr (Space X) och familjerelationer (Sex on the beach – Perhedraama).

I april har man också föreställningen Maratontanssit premiär. Den baserar sig på Horace McCoys roman När man skjuter hästar så. Föreställningen är en samproduktion mellan utbildningsprogrammet för skådespelarkonst och Helsingfors Stadsteater.

Teaterhögskolans repertoar för säsongen har sammanställts på Konstuniversitetets webbplats. Du kan bläddra bland universitetets alla publikevenemang i evenemangskalendern.

Kontakter

Om Konstuniversitetet

Konstuniversitetet värnar om och förnyar konsten. Konstuniversitetet erbjuder utbildning på högsta nivå i Finland inom musik, bildkonst, scenkonst och skrivande. Konstuniversitetet bildades år 2013 då Bildkonstakademin, Sibelius-Akademin och Teaterhögskolan slogs samman.

Följ Taideyliopisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Taideyliopisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye