Taideyliopisto

40 vuotta kansanmusiikin koulutusta Sibelius-Akatemiassa

Jaa

Kansanmusiikin soittaminen, opettaminen ja tutkiminen Taideyliopistossa toimivat keskeisenä voimana kansallisen muistin, kulttuuriperinnön ja perinteen säilymisessä ja välittymisessä uusille sukupolville.

Kuvassa SIbA Folk Big Band
SibA Folk Big Band Janne Björn

Kansanmusiikin soittaminen, opettaminen ja tutkiminen Taideyliopistossa toimivat keskeisenä voimana kansallisen muistin, kulttuuriperinnön ja perinteen säilymisessä ja välittymisessä uusille sukupolville.

Sibelius-Akatemia oli 1980-luvulla suuren ja kauaskantoisen asian äärellä ottaessaan kansanmusiikin ja jazzin osaksi koulutustarjontaansa klassisen musiikin rinnalle. Taustalla vaikutti 1960-luvulla alkanut kansanmusiikin uusi tuleminen eli Revival-liike, kun maaseutu heräsi kulttuuriperintönsä säilyttämiseen. Samassa aallossa perustettiin Kaustisen kansanmusiikkijuhlat vuonna 1968.

”Revival-liike toimi moottorina perinteisen kansanmusiikin uudelleenarvioinnille ja arvostuksen nostamiselle. Sibelius-Akatemian rohkea päätös ja kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitisen idearikkaus mahdollistivat kansanmusiikin opetuksen, kehittämisen ja integroimisen osaksi musiikin korkeakoulutusta”, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin koulutusohjelmajohtaja Sirpa Lahti sanoo.

Syntyi kansanmusiikin ammattilaisten kenttä ja aivan uudenlainen kulttuuri suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttämiselle ja välittämiselle tuleville sukupolville.

’’Kansanmusiikki on luonut nahkansa uudelleen, muuntautunut rahvaan musiikista omaksi taidemuodoksi, vahvaksi ja ainutlaatuiseksi osaksi suomalaista korkeakulttuuria, kansainvälistä taidetta ja musiikkibisnestä. Tämä on hämmentävä transformaatio, ja Sibelius-Akatemialla on ollut siinä merkittävä rooli’’, Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori Kristiina Ilmonen sanoo.

Kansanmusiikin koulutuksen peruspilareita ovat traditio ja luovuus. Soittotaito ja repertuaari siirtyvät soittajalta toiselle edelleen pitkälti kuulonvaraisesti, yhdessä soittaessa. Oma tyyli saa siis kuulua. Tärkeä erityispiirre on myös se, että soitto, laulu ja tanssi kuuluvat kaikille, eivät vain ammattilaisille. Nuoret ja vanhat, harrastajat ja ammattilaiset voivat musisoida yhdessä.

”Esittävälle musiikille tyypillinen hierarkia esiintyjän ja yleisön välillä on myös usein matalampi. Kansanmusiikki on parhaimmillaan osa arkea ja yhteisöä rakentava voima. Opiskeluun kuuluu paljon ryhmässä soittamista ja laulamista”, Sirpa Lahti kertoo.

40-vuotiaan kansanmusiikkikoulutuksen juhlallisuudet valtaavat Musiikkitalon 9.-10. helmikuuta. Sibelius-Akatemian dekaani Emilie Gardberg kannustaa tulemaan paikan päälle kuulemaan ja oppimaan kansanmusiikista.

’’Juhlaviikonlopun ohjelma antaa mahtavan läpileikkauksen kansanmusiikista. Siihen kuuluu kansanmusiikintutkijoiden juhlasymposiumi ja juhlakonsertti. Juhlakonsertin esiintyjinä kuullaan kansanmusiikin opiskelijoita, alumneja ja opettajia. Konsertin päättää SibA Folk Big Band, joka julkaisee samassa yhteydessä kolmannen albuminsa’’, Gardberg kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa Lahti
kansanmusiikin koulutusohjelmajohtaja
sirpa.lahti@uniarts.fi
040407384736

Riikka Hänninen
viestintäsuunnittelija
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
0504420278
riikka.e.hanninen@uniarts.fi

Kuvat

Kuvassa SIbA Folk Big Band
Siba Folk Big Band
Lataa
Lataa

Linkit

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye