Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta kanavoitiin noin 350 miljoonaa euroa alueellemme
Vuoden 2023 aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta rahoitettiin muun muassa elinkeinotoimintaa, liikenneverkkoa ja erilaisia ympäristötehtäviä noin 350 miljoonalla eurolla kolmen pohjalaismaakunnan eli Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella. Etelä-Pohjanmaan maakuntaan myönnettiin rahoitusta elinkeinojen, työvoiman ja osaamisen kehittämiseen yhteensä noin 270 miljoonaa euroa, joista suurin osa oli maaseudun ja maatalouden rahoitusta. Kaikkien kolmen pohjalaismaakunnan alueelle jakaantuvat liikenteeseen ja ympäristötehtäviin käytettävä rahoitus. Liikenneverkon ja liikenteen rahoitus oli reilut 64 miljoonaa euroa. Ympäristö- ja luonnonvaratehtäviin panostettiin lähes 16 miljoonaa euroa. ELY-keskukselle on keskitetty myös valtakunnallisia tehtäviä, joiden rahoitus ohjautuu koko Suomeen.

Yrityksille myönnettiin 12,2 miljoonaa euroa uudistumiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen
Eteläpohjalaisia yrityksiä tuettiin jälleen varsin mittavassa määrin erilaisissa uudistumiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyvissä hankkeissa ja investoinneissa. Yhteensä tukea myönnettiin yritysten hyväksi 12,2 miljoonaa euroa EU-rahastoista sekä kansallisista määrärahoista. Maaseudun yritystukien osalta uusi rahoituskausi käynnistyi, ja haut avattiin 21.6.2023. Päätöksenteko käynnistyi loppuvuodesta, ja maaseudun yritystukea myönnettiin viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa. Tuetuilla investoinneilla ovat yritykset tähdänneet tuotannon kasvuun, uudistamiseen sekä tehokkuuden lisäämiseen ja automatisointiin.
Yrityksen kehittämisavustuksella rahoitettiin alueen pk-yritysten investointeja ja kehittämishankkeita EU-rahoitusohjelmien erityistavoitteiden mukaisesti tavoitteena yritysten resurssiviisaan kasvun, tuottavuuden, kansainvälistymisen ja TKI-toiminnan lisääminen. Vuonna 2023 määrärahoja yritysten kehittämiseen oli käytettävissä poikkeuksellisen paljon sekä EAKR- (Euroopan aluekehitysrahasto) että JTF-rahastojen (Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto) puolella. Vuonna 2023 haut suuntautuivat pääsääntöisesti JTF-rahastoon, jolla tavoiteltiin liiketoiminnan uudistamista ja alueiden elinvoiman lisäämistä korvaamaan energiaturvetuotannon alasajon kielteisiä vaikutuksia. Yrityksen kehittämisavustusta yrityksille myönnettiin yhteensä noin 9,3 miljoonaa euroa, josta JTF-rahaston osuus oli reilut 5,9 miljoonaa euroa.
Yritysten kehittämispalveluiden analyysejä ja konsultointeja myönnettiin viime vuonna ennätyksellinen määrä 204 kappaletta, joihin käytettiin 806 644 euroa. Konsultoinnit kohdistuivat eniten kasvun, uudistumisen, kansainvälistymisen sekä markkinoinnin kehittämiseen. Kehittämispalveluiden avainhenkilövalmennuksia käynnistettiin vuoden aikana neljä kappaletta ja niihin käytettiin noin 216 218 euroa. Kesällä 2023 tehtyjen valtion budjetin leikkauspäätösten takia kehittämispalvelu lakkautettiin.
Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma
Valtakunnallisesta maa- ja metsätalousministeriön rahoittamasta väliaikaisesta Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelmasta, jota Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hallinnoi, myönnettiin tukea yhteensä 6,4 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu pääasiassa pk-yrityksille ravinnekierrätykseen liittyviin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeisiin sekä tuotannollisen toiminnan aloittamiseen liittyviin investointeihin. TKI-hankkeisiin tukea myönnettiin 1,2 miljoonaa euroa ja investointeihin 5,2 miljoonaa euroa.
Maatalouden rakennetuet
Nuorten viljelijöiden aloitustukia myönnettiin 34 maatilalle. Avustusta myönnettiin 1,2 miljoonaa euroa ja korkotukea 5,2 miljoonaa euroa. Maatalouden investointituet painottuivat rahamäärällisesti lypsykarjatalouden investointeihin sekä maatilojen energiainvestointeihin. Avustusta myönnettiin 11,8 miljoonaa euroa ja korkotukea 5,2 miljoonaa euroa kokonaisinvestointien ollessa yli 35 miljoonaa euroa. Kappalemääräisesti tuet painottuivat maatilojen energiantuotantoon sekä salaojitusinvestointeihin. Maatilojen energiainvestoinnit ovat merkittäviä kehittämisen kohteita, niillä turvataan tilojen energiaomavaraisuutta ja kansallista huoltovarmuutta.
Viljelijä- ja ympäristötuet
Vuonna 2023 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueen aktiivimaatilojen määrä oli 5035, joka on reilut 11 prosenttia koko Suomen tilamäärästä. Viljelyksessä olevaa peltoa yli 266 000 hehtaaria, josta luonnonmukaisessa viljelyssä yli 33 000 hehtaaria. Eläinmäärältään Etelä-Pohjanmaa on valtakunnan tilastoissa kolmen suurimman ELY-keskuksen joukossa.
Vuonna 2023 maksettujen viljelijätukien määrä Etelä-Pohjanmaalla on 205,5 miljoonaa euroa. Ohjelmakauden vaihdoksen myötä osa viljelijätukien maksatuksesta siirtyi seuraavan vuoden puolelle. Pääosa viljelijätukipotista maksetaan kuntien maatalouden yhteistoiminta-alueiden kautta. Kunnat voivat maksaa tuen sen jälkeen, kun ELY-keskus on suorittanut tarvittavat valvontatoimet. ELY-keskus maksaa ympäristökorvausjärjestelmän sopimukset ja luomukorvauksen.
Viljelijätuilla on varmistettu aktiivisen elintarviketuotannon säilyminen ja puhtaan kotimaisen raaka-aineen saatavuus alueen elintarvikejalostukseen. Ympäristökorvauksella on edistetty vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta ja hillitty osaltaan maatalouden hiilipäästöjä. Tärkeimpiä toimenpiteitä ovat olleet vesistöjen varsien nurmipeitteisyydet, peltojen talviaikainen kasvipeitteisyys ja karjanlannan levitykseen liittyvät toimenpiteet ja rajoitteet.
Työllisyys ja osaaminen
Työllisyystilanne alueellamme oli hyvä. Työllisyysmäärärahoja kohdennettiin useille eri toimenpiteille edellisvuosien tapaan. TE-palveluissa pääpaino oli työvoimakoulutuksessa ja etenkin kotoutumiskoulutuksissa (1,7 milj. euroa), joita toteutettiin useilla eri paikkakunnilla. Työvoimakoulutuksen määrärahoissa ei ole mukana OKM:n koulutuksen järjestäjille kohdennetut valtionosuuskoulutukset (tutkintotavoitteinen koulutus). Yhteishankintakoulutuksia rahoitettiin noin 450 000 eurolla, pääpainon olleen yritysten kanssa toteutetuissa RekryKoulutuksissa. Palkkatuen ja starttirahan kysyntä oli edelleen korkealla tasolla. Palkkatukea myönnettiin 10,8 miljoonaa euroa ja starttirahoja miljoona euroa. Muihin työllistymistä edistäviin palveluihin varattiin 1,9 miljoonaa euroa, joista valmennuspalveluiden osuus oli selkeästi suurin.
Panostusta vesirakenteisiin ja vesien tilaan
Maa- ja metsätalousministeriön kautta rahoitettiin vuonna 2023 vesitehtäviä (vesitalous) noin 7 miljoonalla eurolla. Suurin osa tästä rahoituksesta meni valtion vesistörakenteiden ylläpitoon ja hydrologiseen tiedontuotantoon, jotka ovat Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle keskitettyjä valtakunnallisia tehtäviä. Valtion vesistörakenteiden rahoitusta käytettiin erityisesti rakenteiden aiheuttamien haittojen vähentämiseen, kalojen vaellusmahdollisuuksien parantamiseen ja patoturvallisuuden edistämiseen. Suurin yksittäinen hanke (2 milj. euroa) oli Patanan tekojärven aiheuttamien haittojen vähentäminen Vetelin Haapajärvellä. Hanke jatkuu vuonna 2024. Hydrologiseen tiedontuotantoon ja mittausasemien automatisointiin käytettiin 1,3 miljoonaa euroa.
Ympäristöministeriön kautta rahoitettiin vesien- ja merenhoitoa yhteensä vajaalla miljoonalla eurolla. Pääosa rahoituksesta käytettiin vesien tilaa parantavien hankkeiden avustamiseen ja verkostoitumiseen. Suurin yksittäinen avustushanke oli jo edellisenä vuonna alkanut Lintuvuoren pohjavesialueen kunnostaminen Mustasaaressa. Vesien tilan seurantaa ostettiin 0,2 miljoonalla eurolla.
Vihreän siirtymän vauhdittaminen
Erillisrahoitukseen sisältyy Työ- ja elinkeinoministeriön myöntämä erillismääräraha, 0,8 miljoonaa euroa, jolla on vauhditettu vihreän siirtymän hankkeita monenlaisissa tehtävissä ja prosesseissa. Tämä on mahdollistanut mm. vihreän siirtymän mukaisten YVA-hankkeiden, kuten useiden maa- ja merituuli- sekä aurinkovoimahankkeiden käsittelyn sekä mm. akkuarvoketjun kehittämisen ja vetytaloushankkeiden edistämisen. Vihreän siirtymän mukaisia YVA-hankkeita on viime vuonna käsitelty yli 60. Rahoituksella on myös edistetty lupamenettelyssä olevia hankkeita sekä priorisoitu kärkeen niiden valvontakysymyksiä. Lisäksi rahoitus on mahdollistanut yritysten ja asiakkaiden neuvonnan ja ohjaamisen erityisesti ympäristönsuojelun ja vesilain mukaisissa moninaisissa hankkeissa. Valtakunnallinen tuulivoimaneuvonnan tehtävä on ollut myös mahdollista vihreän siirtymän rahoituksella. Alueidenkäytön kaavoitusta ja luonnonsuojelua koskevat erityiskysymykset vihreän siirtymän hankkeissa on voitu käsitellä ripeästi.
Muu erillisrahoitus sisältää lisäksi mm. ympäristöalan kehityshankkeiden (ns. OHKE-hankkeet), erilaisten kansainvälisten hankkeiden, alueellisen ilmastotyön ja valtakunnallisen ympäristövahinkopäivystyksen. Suurimpia hankkeita olivat Ilmastomuutokseen liittyvä Kliva-hanke (0,5 milj. euroa) ja Pohjoismaiden ministerineuvoston talousryhmän avustukset (0,3 milj. euroa).
Vapaaehtoisten suojeluohjelmien kautta panostusta vanhojen metsien ja soidensuojeluun
Suojeluohjelmia toteutettiin pohjalaismaakunnissa vuonna 2023 yhteensä 1540 hehtaaria 3,5 miljoonalla eurolla. Vapaaehtoisten ohjelmien (METSO ja HELMI) osuus tuosta kokonaissummasta oli yli 3 miljoonaa euroa. HELMI-rahoituksella (1,5 milj. euroa) on inventoitu, suunniteltu ja kunnostettu runsaasti mm. perinnebiotooppeja, pienvesiä, lintuvesiä ja rantaluontoa.
Rauhoitettujen harvinaisten eläinten aiheuttamia vahinkoja maksettiin yhteensä 200 000 eurolla. Saariston ympäristönhoitoavustuksilla tuettiin saaristoluonnon inventointeja ja saaristokulttuuria yhteensä 28 500 eurolla.
Rakennetun kulttuuriympäristön ja maisema-alueiden tuet
Vuonna 2023 jaettiin rakennusperintöavustuksia yhteensä 100 000 euroa. Avustettaviin kohteisiin on kuulunut kaava- ja erityissuojeltuja asuin- ja talousrakennuksia sekä kaava-alueiden ulkopuolisia kulttuuri- tai rakennushistoriallisilta arvoiltaan paikallisesti- ja maakunnallisesti arvokkaita kohteita. Kulttuuriympäristön hoitoon tarkoitettua avustusta myönnettiin Hyypänjoen maisemanhoitoalueella tehtäviin hoitotöihin 10 000 euroa.
Päällysteohjelma oli 2023 ennätyslyhyt
Kolmen pohjalaismaakunnan maanteitä päällystettiin viime vuonna yhteensä 117 kilometriä. Lisäksi päällystettiin kävely- ja pyöräteitä 7,7 kilometriä ja sorateiksi parannettiin huonokuntoisia päällystettyjä teitä noin 6,6 kilometriä. Korjauksen rahalla tehtiin myös paikkauksia ja tiemerkintöjä. Päivittäisen liikennöinnin turvaamiseen eli esimerkiksi lumenauraukseen, liukkauden torjuntaan, tienvarsien niittoihin ja sorateiden hoitoon käytettiin noin 22 miljoonaa euroa. Yksityistieavustuksia myönnettiin noin 50 hankkeelle. Pääosa ELY-keskuksen myöntämistä joukkoliikenteen valtionavustuksesta kohdistuu Kokkolan ja Seinäjoen kaupungin sisäiseen liikenteeseen.
Isoja suunnitteluhankkeita on myös meneillään:
- Vt 3 Helsingby–Laihia: ympäristövaikutusten arviointi ja yleissuunnitelma
- Kt 67 Ilmajoki–Seinäjoki: ympäristövaikutusten arviointi ja yleissuunnitelma
- Vt 8 Kokkola–Haavistonkangas: tiesuunnitelma
- Vt 18 Laihia–Seinäjoki
- Vt 19 Seinäjoki–Lapua
- Vikby–Martoinen maantien rakentaminen: tiesuunnitelma
- Vt 8 Vaasa–Kokkola ohituskaistojen suunnittelu
Yhteyshenkilöt
Timo SaariYlijohtaja, johtaja elinkeinot, työvoima ja osaaminen -vastuualueEtelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Puh:0295 028 501timo.saari@ely-keskus.fiAnders Östergårdjohtaja, liikenne ja infrastruktuuri –vastuualue
Puh:0295 027 766anders.ostergard@ely-keskus.fiKaroliina Laakkonen-Pöntysjohtaja, ympäristö ja luonnonvarat –vastuualue
Puh:0295 027 560karoliina.laakkonen-pontys@ely-keskus.fiKuvat
Tietoa julkaisijasta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15
0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.
ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset
NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.
NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaalla epävarmat ja sumuiset näkymät29.4.2025 09:19:53 EEST | Tiedote
Alueelliset kehitysnäkymät on julkaistu. Useilla alueilla talouden elpyminen on alkanut, mutta Yhdysvaltojen asettamat tullit ja niiden aiheuttamat vastatoimet ovat vieneet maailmankaupan sekasortoiseen tilaan, jossa tulevaisuuden ennakointi on erittäin vaikeaa. Epävarmuutta lisää myös Venäjän käymä sota Ukrainassa. Etelä-Pohjanmaalla epävarmuus ja sumuisuus luonnehtivat maakunnan suhdanneodotuksia. Usko käänteeseen on kuitenkin hiljalleen vahvistumassa, vaikka geopoliittinen tilanne ja protektionistiset politiikkatoimet ovat tuottaneet uudenlaista hämmennystä.
Kyrkösjärven rannoilla olevat luvattomat veneet on poistettava 15.6.2025 mennessä24.4.2025 10:35:15 EEST | Tiedote
Kyrkösjärven rannoilla Seinäjoen kaupungin mailla on ollut luvatta kymmeniä veneitä pitkäaikaisessa säilytyksessä. Veneitä ei voi säilyttää kenenkään maalla ilman maanomistajan lupaa. Seinäjoen kaupunki ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus poistavat alueelta luvattomasti säilytetyt veneet tänä kesänä.
Etelä-Pohjanmaalla maaliskuun lopussa 7419 työtöntä työnhakijaa24.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Etelä-Pohjanmaan alueella 8,6 prosenttia, joka oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin. Koko maassa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 11,8 prosenttia.
Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen suunnitelma on valmistunut23.4.2025 15:35:58 EEST | Tiedote
Alavuden Sydänmaalla sijaitsevan Kuorasjärven säännöstelyn muuttamisen ja kalatien rakentamisen lupahakemussuunnitelma on valmistunut. Suunnitelma sisältää ns. kevätkuopan loiventamisen vähälumisina talvina, kesäaikaisen säännöstelyn ylärajan 10 cm:n noston ja teknisen kalatien rakentamisen säännöstelypadon yhteyteen. Näille toimenpiteille Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus hakee vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta
ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän EPV Energia Oy:n energiavarastohankkeen, Laihia ja sähkönsiirron ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta15.4.2025 15:21:04 EEST | Tiedote
EPV Energia Oy suunnittelee CO2-akkuteknologiaan perustuvaa energiavarastointilaitosta Laihian Jokiperään Klipinnevalle Ritarin Hautamaan alueelle, noin 20 kilometrin etäisyydelle Laihian keskustasta kaakkoon. Laitoksella varastoidaan energiaa hyödyntämällä hiilidioksidia varastoimisen väliaineena. Energiavarasto muodostuu CO2-akkuyksiköistä, joiden toiminta perustuu hiilidioksidin olomuodon muutokseen. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme