Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

ELY-keskuksen kautta aluetalouteen yli 384 miljoonaa euroa vuonna 2023

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toimii alueen kehittäjäviranomaisena ja merkittävänä aluetaloudellisena rahoittajana. ELY-keskuksen hallinnonalan kautta kanavoitui sen toiminta-alueelle vuonna 2023 yli 384 miljoonaa euroa. Rahoituksella edistetään alueen elinkeinojen, maaseudun, liikenteen ja työmarkkinoiden kehitystä ja turvataan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia. ELY-keskuksen myöntämään rahoitukseen liittyy usein yksityisten ja muun julkisen hallinnon rahoitusta, joten ELY-keskuksen rahoitus on generoinut aluetaloutta moninkertaisesti käytettyyn rahoitukseen verrattuna.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen rahoitus 2023
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hallinnonalan rahoitus Pohjois-Pohjanmaalle vuonna 2023

Taloudellinen kehitys hidastui Pohjois-Pohjanmaalla viime vuonna johtuen mm. korkojen ja kustannustason noususta. Työmarkkinoilla tämä on näkynyt lomautusten ja työttömyyden kasvuna. Yrityksillä on kuitenkin alueella kehittämishalukkuutta ja Europan unionin aluekehitysrahastosta myönnettiin kehittämisavustusta vuonna 2023 yli 24 miljoonaa euroa 105 hankkeeseen. Toimialoista painottuivat matkailun ohjelmapalvelut sekä puutuote- ja metalliteollisuus. Tavanomaisesta poiketen ict-ala ei noussut suurimmaksi avustusta saaneeksi toimialaksi, jonka seurauksena Oulun seudun osuus rahoituksesta oli aiempia vuosia pienempi.  Työllisyyttä ja osaamista edistettiin yli 50 miljoonalla, josta Euroopan unionin sosiaalirahaston hankkeita rahoitettiin lähes 25 miljoonalla. ESR-rahoituksella edistettiin mm. työmarkkinoiden kohtaantoa, nuorten opintoja ja jatkuvaa oppimista sekä työelämän kehittämistä. Työvoimakoulutuksia hankittiin 3,6 miljoonalla. Kotoutumiskoulutukseen sidottiin 5,2 milj. euroa, sillä ulkomaalaisten työnhakijoiden määrä kasvoi Pohjois-Pohjanmaalla merkittävästi mm. ukrainalaisten maahantulijoiden myötä. Maaseudun ja maatalouteen kanavoitui kehittämisrahoitusta yli 26 miljoonaa ja lisäksi kunnat maksavat maatiloille viljelijätukia yli 150 miljoonaa euroa ELY-keskuksen tekemän valvonnan perusteella.

Vihreän siirtymän suunnitelmat ja investoinnit ovat edenneet Pohjois-Pohjanmaalla vauhdilla. ELY-keskus tukee muutosta ympäristöön liittyvin menettelyin ja kiertotalouden investointeja edistämällä.   Luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja vesien hoitoon sekä vesitalouden tehtäviin ELY-keskus käytti viime vuonna lähes 13 miljoonaa euroa. Hituran kaivoksen jälkitoimiin kului edelleen varoja, viime vuonna noin 1,6 miljoonaa euroa.  ELY-keskuksen ilmastonmuutoksen hillintään sekä hyvään ympäristön ja vesistöjen tilaan liittyvä kehittämistyö on usein luonteeltaan ohjaavaa asiantuntija- ja hanketyötä ja ELY-keskuksessa onkin meneillään useita hankkeita teeman edistämiseksi.  Nykyisellä EU-ohjelmakaudella on mahdollista myös saada rahoitusta ympäristöhankkeisiin ja sitä myönnettiinkin viime vuonna Pohjois-Pohjanmaalle reilut miljoona euroa. Myös Euroopan unionin JTF-rahoituksella lievennetään ilmastosiirtymän haitallisia vaikutuksia. ELY-keskukseen perustettiin myös valtakunnallinen ilmastoyksikkö.

Euroopan tilanteen aiheuttamat muutokset kuljetusvirroissa, huoltovarmuuteen kohdistuvat kysymykset sekä alueemme uudet teolliset investoinnit ovat nousseet keskeisiksi asioiksi liikennejärjestelmän näkökulmasta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kustannustason nousu on vaikuttanut merkittävästi tienpidon toimenpiteiden toteuttamiseen. Tienpitoon käytettiin viime vuonna lähes 87 miljoona euroa toimialueella. Tie- ja siltahankkeiden toteuttamisen osalta kesä 2023 oli kohtuullisen vilkas, mutta päällystyksiä sen sijaan pystyttiin poikkeuksellisen vähän. Yksityistieavustuksiin oli käytettävissä poikkeuksellisen hyvin rahoitusta, noin 13,4 milj. €.  Joukkoliikennettä hankittiin noin 8,5 miljoonalla eurolla.

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kesäkuussa palkkatukityössä lähes 2 700 henkilöä23.7.2024 08:07:57 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli kesäkuun lopussa 23 200 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 400 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien määrä kasvoi toukokuusta 10,5 %, mikä selittyy osittain kesäkuukausien aikana oppilaitoksista valmistuneiden tulosta TE-palveluiden asiakkaiksi. Kesäkuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 640. Toteutuneet lomautukset kohdistuivat erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin, talonrakentajiin sekä putkiasentajiin.

Oulun entinen kuulovammaisten koulu sekä Ahtelan ja Törmäsen tilat rakennuksineen tulee suojella kaavoituksen keinoin2.7.2024 13:02:53 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt olla suojelematta rakennusperintölailla Oulun entisen kuulovammaisten koulun sekä on hylännyt Ahtelan ja Törmäsen tiloja koskevan rakennussuojeluesityksen. Molemmat kohteet sijaitsevat Oulun kaupungin asemakaava-alueella. Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Työttömyyden trendi Pohjois-Pohjanmaalla laskeva26.6.2024 08:15:05 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaalla oli toukokuun lopussa 21 000 työtöntä työnhakijaa, mikä on 1 800 työtöntä enemmän kuin vuosi sitten, mutta vajaa pari tuhatta vähemmän kuin edelliskuussa. Kesää kohti tultaessa työttömien määrä perinteisesti vähenee ja kasvaa hetkellisesti kesäkuukausiksi. Isossa kuvassa työttömyyden trendi on laskeva. Toukokuussa lomautettuja oli 1 800. Toteutuneet lomautukset ovat kohdistuneet erityisesti rakennusalalle kirvesmiehiin ja rakennuspuuseppiin sekä talonrakentajiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye