HSY

Liikenteen pakokaasujen ilmanlaatuhaitat vähentymässä – katupöly ja puunpoltto edelleen haasteita pääkaupunkiseudulla

Jaa

HSY:n mittausten mukaan liikenteen pakokaasujen aiheuttamat ilmanlaatuhaitat ovat vähentyneet. Pakokaasujen pitoisuudet laskivat hieman pääkaupunkiseudun mittausasemilla vuonna 2023 verrattuna edelliseen vuoteen. Katupöly ja puunpolton päästöt heikentävät edelleen ilmanlaadun ajoittain huonoksi.

Luminen maisema pientaloalueelta, jossa on paljon omakotitaloja.
Ilmanlaadun kannalta haasteellisimpia alueita ovat kerrostalojen reunustamat vilkasliikenteiset kadut, vilkasliikenteisten väylien lähialueet sekä tiiviisti rakennetut pientaloalueet, joilla käytetään paljon puuta lisälämmönlähteenä. Kuva: HSY / Tero Pajukallio

Pakokaasut vähenevät autokannan uudistuessa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa ilmanlaatua eri puolilla pääkaupunkiseutua erityyppisissä ympäristöissä. Mittausten mukaan pakokaasuista peräisin olevan typpidioksidin pitoisuudet laskivat vuonna 2023.

- Pakokaasujen pitoisuudet laskivat viime vuonna kaikilla ilmanlaadun mittausasemillamme. Autokannan uudistuminen ja sähköistyminen vähentävät edelleen tulevaisuudessa typpidioksidin pitoisuuksia, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Saija Korhonen.

HSY:n mittausten mukaan typpidioksidin EU:n vuosiraja-arvo ei ole ylittynyt viime vuosina millään ilmanlaadun mittausasemalla. Sen sijaan tiukempi Maailman terveysjärjestö WHO:n vuosiohjearvo typpidioksidille ylittyy lähes kaikilla mittausasemilla. 

Katupöly aiheuttaa haasteita sekä katujen että väylien varsilla

Hengitettävät hiukkaset eli katupöly heikentää ilmanlaatua pääkaupunkiseudulla varsinkin kuivina kevätpäivinä. Viime vuonna hengitettävien hiukkasten raja-arvotaso ylittyi liikenneympäristöissä useilla HSY:n mittausasemilla. Raja-arvotaso saa ylittyä enintään 35 päivänä vuodessa. Hämeenlinnanväylän varrella mitattiin eniten raja-arvotason ylittäviä päiviä, joita oli 29. Helsingin keskustassa Mäkelänkadulla näitä pölyisiä päiviä oli 27. 

-Vaikka katupölyä oli eniten ilmassa keväällä, myös syksyllä talvirengaskauden alettua mitattiin useita pölyisiä päiviä vilkkaiden katujen ja väylien varsilla. Nastarenkaat kuluttavat asfaltin pintaa ja tuottavat katupölyä selvästi enemmän kuin kitkarenkaat, Korhonen kertoo.

Hengitettävien hiukkasten EU:n vuorokausiraja-arvo ei ole ylittynyt viime vuosina missään. Sen sijaan tiukempi WHO:n vuorokausiohjearvo ylittyy kaikissa vilkasliikenteisissä paikoissa.

Puunpoltto heikentää pientaloalueiden ilmanlaatua

Puunpoltosta syntyy muun muassa terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja mustaa hiiltä eli nokea. Hyvillä puunpolttotavoilla voi kuitenkin vähentää merkittävästi puunpolton päästöjä.

- Mittasimme viime vuonna pientaloalueilla kohonneita pienhiukkasten ja mustan hiilen pitoisuuksia erityisesti iltaisin. Pitoisuudet kohosivat toisinaan tyyninä pakkasiltoina korkeammiksi kuin vilkasliikenteisillä alueilla ruuhka-aikoina, Korhonen sanoo.

Puunpoltossa syntyy myös syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä, kuten bentso(a)pyreeniä. Pientaloalueilla mitattiin niin tavoitearvon tasolla olevia kuin myös sen alittavia bentso(a)pyreenin pitoisuuksia. Pitoisuudet vaihtelevat paljon pientaloalueiden välillä ja sisällä. Sääoloilla on myös suuri vaikutus pitoisuuksiin. 

HSY julkaisee Pääkaupunkiseudun ilmanlaatu vuonna 2023 -raportin kesäkuussa 2024. Pääkaupunkiseudun ja muun Uudenmaan ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

Tietoa ilmansaasteista

  • Hengitysilmassa olevat typen oksidit ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typen oksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi. Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.

  • Hengitettävät hiukkaset ovat suurimmaksi osaksi liikenteen nostattamaa katupölyä, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle. Katupölyn pitoisuuksien kohoaminen heikentää erityisesti hengityssairaiden hyvinvointia.

  • Mustaa hiiltä eli nokea vapautuu ilmaan epätäydellisestä palamisesta. Tärkeimmät päästölähteet pääkaupunkiseudulla ovat suorat pakokaasupäästöt, puunpoltto tulisijoissa, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Palamisessa ilmaan vapautuvien nokihiukkasten pinnoille on kiinnittynyt terveydelle haitallisia orgaanisia yhdisteitä, kuten PAH-yhdisteitä, muita orgaanisia yhdisteitä ja metalleja.

  • Pienhiukkasia syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka. Herkimpiä ilmansaasteiden terveyshaitoille ovat pienet lapset ja ikääntyvät sekä hengitys- ja sydänsairaat.

  • PAH-yhdisteitä, joihin bentso(a)pyreeni kuuluu, syntyy epätäydellisessä palamisessa. Kohonneita bentso(a)pyreenin pitoisuuksia esiintyy erityisesti asuinalueilla, joilla on paljon talokohtaista puulämmitystä. Liikenteen päästöjen vaikutus PAH-pitoisuuksiin on vähäinen. Bentso(a)pyreeni ja monet muut PAH-yhdisteet lisäävät syöpäriskiä.


Lisätietoa:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Typpidioksidin vuosipitoisuudet eri ilmanlaadun mittausasemilla vuosina 2005–2023.
Typpidioksidin vuosipitoisuudet eri ilmanlaadun mittausasemilla vuosina 2005–2023. Pitoisuudet ovat laskeneet alle EU:n vuosiraja-arvon, mutta WHO:n vuosiohjearvo ylittyy lähes kaikilla mittausasemilla.
Lataa
Luminen maisema pientaloalueelta, jossa on paljon omakotitaloja.
Ilmanlaadun kannalta haasteellisimpia alueita ovat kerrostalojen reunustamat vilkasliikenteiset kadut, vilkasliikenteisten väylien lähialueet sekä tiiviisti rakennetut pientaloalueet, joilla käytetään paljon puuta lisälämmönlähteenä. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 26.4.202426.4.2024 10:24:32 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Espoon kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen, joka koskee Finnoon jätevedenpuhdistamon purkua ja alueen ennallistamista vuokrasuhteen päätyttyä. Hallitus pitää tärkeänä, että vanhoja rakenteita purettaessa toimitaan varoen, jotta kansainvälisesti arvokkaan Finnoon lintukosteikon vedenkorkeus ja vedenlaatu eivät häiriinny purkutyöstä. Hallitus päätti myös hyväksyä HSY:n osallistumisen Vantaan ratikan alliansseihin. Vantaan ratikan raitiolinjan rakentamisen yhteydessä rakennetaan merkittävä määrä vesihuoltoa. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Espoon Tapiolan urheilupuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Länsi-Pakilan vesihuollon saneerauksen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma - Vantaan Myyrmäen vesitornin ja Kivistön paineenkorotusaseman välisen yhdysvesijohdon rakentamisen hankesuunnitelma - Espoon Sinimäentie – Kalevalantie vesihuoltoverkoston rakentamisen

HSY jalostaa biojätteestä lannoitetta maatalouden käyttöön24.4.2024 08:46:00 EEST | Tiedote

HSY kehittää biojätteen käsittelyä entistä tehokkaammaksi rakentamalla uuden laitoskokonaisuuden, jolla yhä suurempi osa biojätteestä saadaan jalostettua suoraan maatalouden käyttöön. Biojätteen uuden käsittelymenetelmän myötä saavutetaan myös merkittäviä ympäristöhyötyjä, sillä ravinteiden talteenotto tehostuu ja biokaasun tuotanto lisääntyy. Ympäristöministeriö on myöntänyt hankkeelle investointiavustuksen, jonka tavoitteena on edistää yhdyskuntien ravinteiden hyödyntämistä.

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 26.4.202424.4.2024 07:43:09 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 26.4.2024 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Espoon kaupungin kanssa tehtävän sopimuksen hyväksymisestä. Sopimus koskee Finnoon jätevedenpuhdistamon purkua ja alueen ennallistamista vuokrasuhteen päätyttyä. Hallitus päättää myös HSY:n osallistumisesta Vantaan ratikan alliansseihin. Vantaan ratikan raitiolinjan rakentamisen yhteydessä rakennetaan merkittävä määrä vesihuoltoa. Hallitus päättää seuraavien hankesuunnitelmien ja hankintojen hyväksymisestä: - Espoon Tapiolan urheilupuiston vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Länsi-Pakilan vesihuollon saneerauksen ensimmäisen vaiheen hankesuunnitelma - Vantaan Myyrmäen vesitornin ja Kivistön paineenkorotusaseman välisen yhdysvesijohdon rakentamisen hankesuunnitelma - Espoon Sinimäentie - Kalevalantie vesihuoltoverkoston rakentamisen ja saneerauk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye