Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistolle 21,7 miljoonan euron rahoitus tohtorien kouluttamiseen

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö osoittaa yliopistoille yhteensä 255 miljoonaa euroa tohtorikoulutuksen uusien käytänteiden pilotointiin vuosina 2024–2027. Lisärahoitus suunnataan 1 000 väitöskirjatutkijalle, jotka otetaan yliopistoihin määräaikaisiin, kolmen vuoden työsuhteisiin suorittamaan tohtorin tutkintoa. Jyväskylän yliopisto sai rahoituksesta 21 657 000 euroa, jolla koulutetaan 85 uutta tohtoria.

Tohtoriopiskelijoita Ruusupuistossa.
Tohtoriopiskelijoita Ruusupuistossa.

Määrärahalla toteutetaan 15 tutkimusalakohtaista tohtorikoulutuksen pilottia. Niistä yhdeksän on lippulaiva-alojen ja kuusi vapaasti valittujen alojen pilotteja. Väitöskirjatutkijoista 800 kohdistuu lippulaiva-aloille ja 200 muille aloille. Alakohtaisten pilottien toteutuksesta vastaavat yliopistojen suunnittelemat konsortiot. Laajassa yhteistyössä on mukana myös tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.

Pilotteja rahoitetaan laajasti eri aloilla ja alueellisesti kattavasti. Nyt rahoitetaan tohtorikoulusta muun muassa matematiikan, tekoälyn ja sosiaalipalveluiden aloilla. Pilottihankkeiden joukossa on muun muassa Suomen lippulaiva-aloihin lukeutuva koulutusalan tohtorikoulutuspilotti, jonka 78 väitöskirjatutkijaa jakautuvat yhdeksään yliopistoon ja jonka konsortiossa on mukana yhteensä 31 julkista ja yksityistä tahoa. Konsortiota johtaa Jyväskylän yliopisto, jossa koulutetaan 22 tohtoria alalle.

Jyväskylän yliopisto on mukana myös Suomen kvanttilippulaivassa, jonka pilotissa koulutetaan 17 tohtoria JYU:ssa. Matemaattisen mallinnuksen, havainnoinnin ja kuvantamisen lippulaivassa Jyväskylän osuus on puolestaan 8 tohtoria. Jyväskylä on mukana myös tekoälyyn keskittyvässä konsortiossa sekä kiertotalouden ja fotoniikan tohtoripiloteissa.

Vapaasti haettavien alojen haussa suurin rahoitettava alakohtainen pilotti on ohjelmistotuotannon tohtorikoulutuspilotti, jossa aloittavat 49 väitöskirjatutkijaa sijoittuvat konsortion yhdeksään eri yliopistoon. Jyväskylän yliopistoon paikkoja saatiin 5. Jyväskylän yliopisto koordinoi ydinfysiikan pilottia, jonka puitteissa Jyväskylään saatiin 7 tohtorikoulutuspaikkaa. JYU on mukana myös sosiaalialan ja kestävyysmurroksen piloteissa.

- Saatu rahoitus ylitti odotuksemme, kertoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Henrik Kunttu. Olemme mukana kuudessa yhdeksästä lippulaivahankkeesta ja neljässä muussa. Tämä kertoo siitä, että tutkijamme ovat erittäin haluttuja yhteistyökumppaneita. Ilahduttavaa on myös se, että rahoitus jakautui laaja-alaisesti monelle alalle. Haluan kiittää lämpimästi kaikkia haussa mukana olleita.

Pilotit valittiin Suomen Akatemian toteuttaman kansainvälisen arvioinnin perusteella.

Tohtorikoulutusta kehitetään piloteissa

Pilotissa yliopistot tekevät yhteistyötä tohtorikoulutuksen kehittämiseksi ja käytäntöjen uudistamiseksi. Pilotilla tavoitellaan tohtorikoulutettujen liikkuvuuden lisäämistä yliopistojen, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden välillä. Tavoitteena on myös ohjauksen kehittäminen ja tohtoreiden työllistymisen edistäminen yhteiskunnan eri sektoreille.

Ensimmäiset väitöskirjatutkijat aloittavat alakohtaisissa piloteissa elokuussa 2024. Jyväskylän yliopistossa suoritti tohtorintutkinnon vuonna 2023 151 henkilöä.

Rahoitetut pilottihankkeet

Lisätietoja:

Vararehtori Henrik Kunttu, puh. 050 599 6134, henrik.m.kunttu@jyu.fi

Erityisasiantuntija Timo Taskinen, puh. 0400 648 504, timo.taskinen@jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoululle tunnustusta laadukkaasta opetuksesta ja tutkimuksesta - AACSB-akkreditointi myönnettiin kuudeksi vuodeksi eteenpäin3.7.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu on saanut arvostetun tunnustuksen korkealaatuisesta opetuksestaan ja tutkimuksestaan, kun sille myönnettiin AACSB-akkreditointi kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Kauppakorkeakoulun vahvuuksina pidettiin erityisesti sitoutumista vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylästä valmistunut diplomi-insinööri – heti perään valmistuu myös oma puoliso2.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote

Susanna Lähde on ensimmäinen Jyväskylän yliopistosta diplomi-insinööriksi valmistunut opiskelija. Susanna opiskeli Jyväskylässä tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmassa ja työskentelee tällä hetkellä Valmetilla. Myös Susannan puoliso Aatu Laitinen valmistuu tänä keväänä diplomi-insinööriksi ensimmäisten joukossa. Tekniikan alan koulutus alkoi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye