Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Naisten oikeudet etenevät - mutta eivät riittävästi

Jaa

EU:ssa sopu VAW-direktiivin kolmikantaneuvotteluissa. 

Joka kuudes tunti nainen kuolee väkivallan seurauksena EU-maissa. Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, joka on kitkettävä pois lainsäädännön avulla. Eilen EU:ssa saavutettiin sopu VAW-direktiivistä, joka puuttuu naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja sen eri muotoihin. Direktiivi tunnistaa  ensimmäistä kertaa esimerkiksi naisiin kohdistuvan verkkoväkivallan eri muotoja, kuten vainoamista, intiimin sisältöjen lähettämistä ja kostopornoa, sekä määrittää niille tiukempaa lainsäädäntöä .

-On hyvä asia, että direktiivistä saavutettiin sopu ennen parlamenttikauden loppua. Suomalaismeppinä olen kuitenkin pettynyt ettemme saaneet suostumus-perustetta raiskauksen kriteeristöön. On surullista, että kaikki jäsenmaat neuvostossa eivät kannattaneet edistyksellistä linjaa. Euroopan parlamentin neuvottelijat ajoivat vahvasti parlamentin kannan mukaisesti suostumusta lainsäädäntöön. Suomikin oli valmis sitä tukemaan, mutta valitettavasti neuvostossa ei löytynyt sille riittävää enemmistöä,” europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri toteaa.

Vaikka direktiivin keskeisimmistä kohdista jouduttiin joustamaan neuvotteluiden loppumetreillä, on lakiesitys kuitenkin tärkeä edistysaskel naisten oikeuksien vahvistamiselle. Istanbulin sopimusta ei ole ratifioitu kaikissa EU-maissa, joten direktiivi tuo tarvittavaa velvoittavaa lainsäädäntöä jokaiseen jäsenmaahan. Direktiivi sisältää esimerkiksi pakkoavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen kiellon. 

-  Vaikka lopputulos on pettymys. On silti tärkeää että esityksen muista tärkeistä kokonaisuuksista päästiin sopuun. Silpomisen- ja pakkoavioliittojen kieltäminen suojelevat erityisesti tyttöjä väkivallalta. Pidän myös hyvänä asiana, että direktiiviin saatiin  sisällytettyä lauseke, jossa komissiolla on mahdollisuus tarkastella kokonaisuutta sekä  tehdä täydentävää lainsäädäntöä. 

Tasa-arvo ja ihmisoikeudet ovat EU:n perusarvojen ytimessä. Tarvitsemme lainsäädäntöä, joka vahvistaa tasa-arvoa ja suojelee tyttöjä ja naisia väkivallalta. Taistelu naisten oikeuksien eteen jatkuu, tulevaisuudessa suostumus-peruste on saatava velvoittavaksi jokaisen jäsenmaan lainsäädäntöön .

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Kumpula-Natri: Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi valmiiksi - lopputuloksessa korostuu oikeudenmukaisuus13.3.2024 10:50:41 EET | Tiedote

Suomessa paljon viime kesänä uutisoitu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tiistaina. Direktiivin sisältö on muuttunut paljon alkuperäisestä, sillä nyt yksittäiselle asunnolle ei aseteta suoraa velvoitetta siirtyä energialuokasta toiseen tiettyyn päivämäärään mennessä. Jäsenmaat päättävät itse keinoista, joilla energiatehokkuustavoitteeseen, 16 prosentin vähentämiseen rakennuskannan energiankulutuksesta päästään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye