Robert Bosch Oy

Bosch saavutti vuoden 2023 liikevaihto- ja marginaalitavoitteet vastatuulesta huolimatta

Jaa

Bosch-konserni saavutti tavoitteensa toimintavuoden 2023 haasteista huolimatta. Alustavien lukujen mukaan teknologiatuotteita ja ‑palveluja tarjoavan Boschin liikevaihto oli 91,6 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 5 %.

Alustavien lukujen mukaan Boschin liikevaihto oli 91,6 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 5 %.
Alustavien lukujen mukaan Boschin liikevaihto oli 91,6 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 5 %.

”Boschille vuosi 2023 oli odotettua vaikeampi. Ahkerien ponnistelujen avulla pystyimme saavuttamaan liikevaihto- ja marginaalitavoitteemme ja etenemään vahvasta vastatuulesta huolimatta”, Robert Bosch GmbH:n hallituksen puheenjohtaja Stefan Hartung sanoi esitellessään yhtiön alustavia tuloslukuja.

”Tämä on vaikuttava saavutus henkilöstöltämme. Myös tulevat vuodet vaativat meiltä kaikilta paljon. Aiomme jatkossakin investoida etupainotteisesti teknologioihin, jotka muokkaavat tulevaisuutta – erityisesti ilmastonmuutokseen liittyviin teknologioihin. Markkinan kehitys on kuitenkin hidastunut. Meidän on reagoitava heikompaan tilauskantaan ja säilytettävä kilpailukykymme”, Hartung sanoo.

Ilmastopolitiikka: epävakaus hidastaa markkinoita

Ilmastonmuutoksen hillintä on edelleen tärkeä huolenaihe Boschin kaltaisille teknologiayhtiöille, ja se myös avaa lukuisia mahdollisuuksia. Bosch esitteli äskettäin kestävään energiankulutukseen liittyviä ratkaisuja Yhdysvalloissa järjestetyillä kuluttajaelektroniikan CES-messuilla. Hartung uskoo, että nykyinen ilmastopolitiikka muuttaa monien yhtiöiden toimintaympäristöä epävakaampaan suuntaan.

”Hätiköidyt päätökset, kuten sähköautojen hankintatuen äkillinen poistaminen Saksassa, tuottavat ongelmia”, hän sanoo. ”Ailahteleva poliittinen järjestelmä rajoittaa pitkälle suuntautuvia ostopäätöksiä. Talous kaipaa enemmän ennakoitavuutta – itse asiassa mahdollisimman paljon.”

Hartung osoittaa kuitenkin myös ymmärrystä poliittisia päättäjiä kohtaan – monissa länsimaissa hallituksiin kohdistuu sekä säästöpaineita että populistista arvostelua samalla, kun ne joutuvat huolehtimaan hyvinvoinnista ja hillitsemään ilmastonmuutosta.

Kasvustrategia: innovaatiot ja investoinnit käsi kädessä

Vaikka taloustilanne onkin vaikea, Bosch pitää kiinni strategisista tavoitteistaan. Yhtiö haluaa olla yksi kolmesta suurimmasta toimittajasta omilla keskeisillä markkinoillaan ja vakiinnuttaa asemansa eri puolilla maailmaa.

”Jopa ja erityisesti muutoksen aikoina laaja läsnäolomme eri toimialoilla ja alueilla on osoittautunut korvaamattoman arvokkaaksi”, Hartung sanoi. ”Se ei kuitenkaan sulje pois tehokkaan portfolion hallinnan tarvetta.” Tähän sisältyy päätös siitä, että Building Technologies ‑liiketoiminta-alue keskittyy jatkossa järjestelmäintegraatioihin ja suurin osa tuoteliiketoiminnasta myydään.

Bosch laajentaa menestyksekkäästi määrittelemiään kasvualueita, kuten puolijohdeliiketoimintaa. Yhtiön merkittäviin investointipäätöksiin vuonna 2023 lukeutuvat investointi eurooppalaiseen ESMC-yhteistyöhankkeeseen sekä Yhdysvaltain Rosevillessä toimivan piikiekkotehtaan hankinta. Yhtiö pyrkii kasvattamaan piikarbidisirujen (SiC) tuotantoa entisestään. Näitä puolijohteita käytetään sähköautojen tehoelektroniikassa, ja ne voivat pidentää autojen toimintasädettä.

Mobility-liiketoiminta-alueen muutos: standardisointi sähköisen liikkumisen edistäjänä

Bosch vastaa autoteollisuuden murrokseen toteuttamalla historiansa suurimman ydinliiketoiminnan uudelleenjärjestelyn. Integroitu Mobility-liiketoiminta-alue aloitti toimintansa vuoden 2024 alussa. Yksi sen uusista ominaisuuksista on horisontaalinen vastuu kolmesta tärkeästä tulevaisuudenalasta: ohjelmistoista, puolijohteista ja ajotietokoneista. Kehittäessään tulevaisuuden liikkumista Bosch aikoo hyödyntää nousevia ja vakiintuneita teknologioita entistä paremmin maksimoidakseen liiketoimintamahdollisuutensa.

Esimerkiksi autonomista ja sähköistettyä ajamista tukevien uusien vikasietoisten jarrujärjestelmien kysyntä on kasvussa. Hartungin mukaan Bosch tavoittelee tällä alueella 10 prosentin vuotuista kasvua vuoteen 2030 mennessä. Hartung uskoo, että sähköisen liikkumisen alueella on yhä paljon tehtävää, kuten latausasemien lisääminen ja edullisten sähköautojen tuotanto Euroopassa. ”Kiina pystyi kasvattamaan autojen vientiä 60 prosenttia viime vuonna. Niin mittavan kasvun pitäisi antaa meille ajattelemisen aihetta”, hän sanoo. ”Tiedämme, että kiinalaiset asiakkaat suosivat standardisointia sähköisissä voimansiirtoratkaisuissa, ja tämä tuo mittakaavaetua, josta meillä ei ole Euroopassa varaa jäädä paitsi.”

Vahvin liikevaihto Mobility-liiketoiminta-alueella

Vuonna 2023 Boschin liiketoiminta-alueiden liikevaihto kehittyi vaihtelevasti. ”Liikkumis-, energia- ja rakennusteknologiatoiminnoissa kasvu oli vahvaa, mutta teollisuusteknologiassa kasvu jäi vähäiseksi ja kuluttajatuotteissa tapahtui merkittävää laskua”, Robert Bosch GmbH:n talousjohtaja Markus Forschner toteaa. Mobility-liiketoiminta-alue suoriutui vahvimmin, ja sen liikevaihto oli 56,3 miljardia euroa vuonna 2023. Liikevaihto kasvoi 7 prosenttia, valuuttakurssivaikutuksilla oikaistuna 11 prosenttia.

Industrial Technology ‑liiketoiminta-alueen liikevaihto oli 7,5 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi 8 prosenttia edellisvuodesta, valuuttakurssivaikutuksilla oikaistuna kasvua oli 10 prosenttia. Boschin arvion mukaan tilinpäätökseen kirjattava luku nousee hieman edellisvuodesta HydraForcen hankintaan liittyvien konsolidointivaikutusten seurauksena.

Consumer Goods ‑liiketoiminta-alueen liikevaihto oli 19,9 miljardia euroa. ”Kysynnän selvä heikkeneminen vaikutti merkittävästi sähkötyökalu- ja kodinkoneliiketoimintaan”, Forschner sanoi. Liikevaihto laski 7 prosenttia edellisvuodesta mutta pysyi valuuttakurssivaikutuksilla oikaistuna laskua oli 1 %.

Energy and Building Technology ‑liiketoiminta-alueen liikevaihto kasvoi peräti 9 prosenttia ja oli 7,6 miljardia euroa. Valuuttakurssivaikutuksilla oikaistuna liikevaihto kasvoi 11 prosenttia. ”Kasvua tuki energiatehokkaiden ja uusiutuvia energianlähteitä hyödyntävien lämmitysteknologioiden vilkkaan kysynnän lisäksi myös Bosch Global Service Solutions ‑divisioonan palveluliiketoiminnan laajentaminen”, Forschner sanoi.

Näkymät vuodelle 2024: kasvulle vähäistä tukea maailmantaloudesta

Boschin ennusteen mukaan maailmantalous kasvaa kuluvana vuonna ainoastaan 2–2,5 prosenttia. ”Arvioidemme mukaan maailmantalouden kasvuvauhti alkaa kiihtyä vasta vuonna 2025”, Forschner sanoo. ”Kaikkien keskeisten toimialojemme näkymät ovat synkät.”

Autoteollisuudessa Bosch odottaa, että vuoden 2024 tuotantomäärät ovat samanlaiset kuin edellisvuonna. Yhtiö ennustaa laskusuhdanteen jatkuvan konepajateollisuudessa eikä odota kuluttajatuotteiden kysynnän vilkastuvan ennen vuotta 2025.

Yhteyshenkilöt

Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com

Linkit

Bosch on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja

Boschin palveluksessa oli vuoden 2023 lopussa noin 428 000 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 91,6 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschilla on visio liikkumisesta, joka on kestävää, turvallista ja jännittävää. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.

Boschin strategisena tavoitteena on helpottaa elämää tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Bosch parantaa elämänlaatua kaikkialla maailmassa innovatiivisilla ja innostusta herättävillä tuotteillaan ja palveluillaan – yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”

Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 470 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 90 000 henkilöä 136 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 48 000 on ohjelmistokehittäjiä.

Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy

Turvallisempien teiden puolesta: Bosch ja Microsoft yhteistyöhön generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseksi29.2.2024 07:49:59 EET | Tiedote

Skenaario, jota yksikään kuljettaja ei halua nähdä: pallo vierii tielle. On todennäköistä, että pallon perässä tielle juoksee lapsi. Ihmiskuljettajat osaavat arvioida tilanteen vaarallisuuden jo tielle vierivästä pallosta, mutta myös automaatiojärjestelmien on opittava arvioimista. Nyt Bosch haluaa lisätä generatiivisen tekoälyn käyttöä, jotta automaattinen ajaminen kehittyy entisestään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye