Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaalle saatiin viime vuonna uutta suojelumetsää yli 500 hehtaaria METSO-ohjelmalla

Jaa

Vuonna 2023 Pirkanmaalle perustettiin METSO-ohjelmassa yhteensä 526 hehtaaria uusia, pysyviä luonnonsuojelualueita. Maakunnassa on nyt kaikkiaan yli 5 000 hehtaaria suojeltua metsää.

suojeltua metsää auringonvalossa
Monimuotoisuudelle merkittävät kangasmetsät ovat puustoltaan iäkkäitä, ne poikkeavat puuston rakenteeltaan hoidetuista talousmetsistä. Näissä metsissä on eri-ikäisiä puita, kuten hyvin vanhoja puita, puusto on usein syntynyt luontaisesti ja se sisältää eri puulajeja. Lahopuuta esiintyy runsaasti sekä pysty- että maalahopuuna. Kuva: Jyri Pääkkönen / Pirkanmaan ELY-keskus

Viime vuonna yksityisiä luonnonsuojelualueita perustettiin Pirkanmaalle 41 kappaletta METSO-ohjelman (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma) rahoituksella. Alueiden yhteispinta-ala oli 406 hehtaaria. Lisäksi valtion omistukseen hankittiin suojeltavaksi noin 120 hehtaaria metsää.

– Suojelualueita perustettiin ympäri Pirkanmaata, mikä on todella arvokasta, silti vain muutama prosentti alueen metsistä on suojeltu. Suojelun kannalta arvokkaita alueita katoaa vauhdilla, ja suojelutavoitteiden eteen onkin vielä tehtävä töitä. Pirkanmaa on tunnetusti aktiivista metsätalousaluetta, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen ylitarkastaja Jyri Pääkkönen.

METSO-ohjelman lisäksi Helmi-elinympäristöohjelman perusteella suojeltiin soita noin 72 hehtaaria. Suojelukorvausten ja kauppahintojen yhteisarvo METSOn ja Helmin osalta oli noin 4,4 miljoonaa.

mets%E4%E4%20ja%20joki
Vesistöjen lähimetsä on luonnon monimuotoisuudelle arvokas elinympäristö. Kuva: Jyri Pääkkönen / Pirkanmaan ELY-keskus

Uusia suojelukohteita kaivataan yhä

METSO-ohjelma on metsänomistajille suunnattu vapaaehtoinen ohjelma, jonka kautta omistajat voivat saada korvausta metsänsä suojelusta ja luonnonhoidosta. Luonnonhoidosta ei koidu kuluja.

Helmi-ohjelman tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon elintärkeitä ekosysteemipalveluja sekä samalla hillitä ilmastonmuutosta ja edistää siihen sopeutumista.

Pirkanmaan ELY-keskus on hyväksynyt yksityisiä luonnonsuojelualueita METSO-ohjelmaan kaiken kaikkiaan noin 5 500 hehtaaria vuodesta 2005 lähtien.

Koko METSO-ohjelman tavoitteena on perustaa 96 000 hehtaaria uusia suojelualueita vuoteen 2025 mennessä. Suojelutavoitteesta oli vuoden 2023 loppuun mennessä saavutettu 97 prosenttia eli yli 93 000 hehtaaria. METSO on ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteishanke.

METSO-ohjelma tarjoaa metsänomistajalle taloudellisesti kilpailukykyisen vaihtoehdon metsiensä hyödyntämiseen. Suojeluun soveltuvat esimerkiksi vanhat lahopuustoiset kangasmetsät, lehtometsät, puustoiset suot sekä muut arvokkaat metsäelinympäristöt.

– Lisäksi Helmi-ohjelman soiden suojelu jatkuu aikanaan soidensuojelun täydennysohjelman kohteiden osalta ja voi tarjota suojeluun muitakin suoalueita suokokonaisuuksina, kertoo ylitarkastaja Auli Suvanto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Ihmisillä on kiire, metsillä ei

Metsänomistaja saa suojelusta korvauksen puuston arvon perusteella. Samalla metsänomistaja voi säilyttää metsänsä metsänä ja tukea luonnon monimuotoisuutta.

– Tässä tapauksessa tekemättä mitään saavutetaan paljon − niin metsän kuin metsänomistajankin näkökulmasta. Osa metsistä tulee jättää ihmisten kiireen ja metsätalouden ulkopuolelle. Metsäluonnon prosessit etenevät omaa luontaista polkuaan, Jyri Pääkkönen sanoo.

Suojelumetsät rikastuttavat ja tukevat metsäekosysteemin, eli metsän järjestelmän toimintaa.

– Suojelumetsät ovat metsäalueiden keitaita. Luonnon monimuotoisuus on ekosysteemipalveluiden perusta, koska se auttaa luontoa sopeutumaan ja uusiutumaan. Suojeltavia kohteita tarvitaan lisää, jotta rikas elinympäristöjen kirjo ja niissä elävät metsälajit säilyvät elinvoimaisina. Tavoitteena on, että suojelumetsät ja vastuullisesti hoidetut talousmetsät muodostaisivat eheän kokonaisuuden, jossa metsäluonnolla ja sen lajistolla olisi parhaat mahdolliset edellytykset voida hyvin, kertoo Pääkkönen.

Lue lisää METSO-ohjelmasta:

lehtomets%E4%2C%20johon%20paistaa%20aurinko
Lehtipuuvaltainen lehto, joka on lajikirjoltaan ja elinympäristöltään monipuolisin metsätyyppi. Kuva: Jyri Pääkkönen / Pirkanmaan ELY-keskus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Auli Suvanto, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 0295 036 388
Ylitarkastaja Jyri Pääkkönen, Pirkanmaan ELY-keskus, p. 295 036 088

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye