Sähköalan ammatilliseen koulutukseen syytä panostaa

Jaa

Sähköurakoitsijat ovat huolissaan ammattikoulujen opetuksen vaihtelevasta laadusta, lisääntyneistä opintojen keskeytyksistä ja valmistuneiden pätevyydestä. 

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n saaman palautteen mukaan opetuksen heikko laatu vähentää toisen asteen opintojen houkuttelevuutta, mikä puolestaan asettaa haasteita osaavien sähköurakoitsijoiden saatavuudelle tulevaisuudessa.

”Syyt opetuksen tason laskuun löytyvät opettajien resurssien kasvaneesta käytöstä muihin kuin opetustehtäviin sekä budjettien kanavoitumisesta vääriin kohteisiin”, sanoo STUL ry:n oppilaitosyhteistyöstä vastaava koulutusasiantuntija Mauri Moilanen

”Sähköalalla tilanne on kuitenkin pääsääntöisesti hyvä. Valtaosa opiskelijoista hakeutuu alalle ensisijaisena vaihtoehtona, ja hakijamäärät ovat olleet kasvussa jo 2000-luvun alusta lähtien”, Moilanen jatkaa.

Sähköalan peruskoulutuksen vetovoima on vahva, koska se tarjoaa laaja-alaiset työllistymismahdollisuudet. Hakijat voivat erikoistua sähköautomaatioon, aurinko- ja tuulivoimaan, tietoliikenteeseen ja moniin muihin osa-alueisiin.

”Vihreä siirtymä lisää sähkön merkitystä tulevaisuudessa entisestään. Vaikka monilla alan oppilaitoksilla menee nyt hyvin, siihen ei voi tuudittautua. On tärkeää, että opetukseen panostetaan”, Moilanen sanoo.

STUL ja sen alueosastot haluavat tukea etenkin toisen asteen oppilaitoksia ja esimerkiksi tiedottavat urakoitsijoita työssäoppimisjaksojen ajoituksesta. Tämä parantaa työssäoppimispaikkojen saatavuutta ja laatua opiskelijoille.

Toisen asteen koulutus toimii usein väylänä jatko-opintoihin, mutta urakoitsijat pitävät kaksoistutkintoa ongelmallisena. Toisen asteen koulutuksen suorittaneita, päteviä tekijöitä ei haluta päästää karkaamaan korkeakouluihin.

Sähköalan koulutustarjontaan voi tutustua Opopäivillä Rovaniemellä 8.-10.2.2024: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/opopaivat2024/

Lisätietoja:

Taija Merisalo, verkkotoimittaja, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ja Sähköinfo Oy
taija.merisalo@sahkoinfo.fi, 050 300 0365

Mauri Moilanen, koulutusasiantuntija, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
mauri.moilanen@stul.fi , 040 922 6490

Avainsanat

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä. stul.fi - http://www.stul.fi/ Löydä sähkömies on verkkopalvelu, joka auttaa löytämään ammattitaitoisen sähköasentajan omalta paikkakunnalta tai lähialueelta. Palvelussa mukana olevat sähköasennusyritykset ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä ja mukana myös Luotettava kumppani -palvelussa. Tavoitteena on parantaa sähköturvallisuutta, energiatehokkuutta ja asumismukavuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Kehysriihessä voidaan tukea talotekniikan uutta kasvua12.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Rakennus- ja talotekniikka-alan taloudellinen potentiaali on merkittävä. Esimerkiksi talotekniikka-ala on markkina-arvoltaan vuositasolla noin 6,5 miljardia euroa. Talotekniikkaliiton toteuttaman kevään suhdannekyselyn mukaan tällä hetkellä hankealoitukset viivästyvät, tilauskannat laskevat, tarjouspyynnöt vähenevät ja kannattavuudet heikkenevät. Suhdannekyselyn perusteella uudisrakentaminen ja korjausrakentaminen vajoavat molemmat samaan aikaan. Sähkö- ja lvi-urakoitsijat sekä sähkösuunnittelijat pelkäävät, että vaikein aika on vielä edessä.

Talotekniikka-ala: Hankealoitusten viivästyminen, tilauskannan heikkeneminen sekä korjausrakentamisen laskuvire vaativat välittömiä tukitoimia14.3.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Asuntorakentamisen hyytyminen jatkuu ja asuntoaloitukset ovat jäämässä historiallisen alhaiselle tasolle huolimatta mm. hallituksen lisäämistä korkotukivaltuuksista Ara-asuntotuotannolle. Alan pinnalla pitäminen jää korjausrakentamisen harteille, jotka ilman tarvittavia tukitoimia, ovat vaarassa kaventua. Nyt tarvitaan hallitukselta konkreettisia tukitoimia huhtikuun kehysriihestä, jotta korjausrakentaminen kantaa ja työllistää.

EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivin hyväksyminen on voitto modernille talotekniikalle13.3.2024 13:01:39 EET | Tiedote

Talotekniikkaliitto on tyytyväinen, että EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on hyväksytty europarlamentissa 12.3.2024 äänin 370 puolesta, 199 vastaan. Olimme yhteydessä suomalaisiin meppeihin siitä, että esitys direktiivistä kannattaa hyväksyä. Euroopan neuvosto hyväksyy vielä muodollisesti rakennusten energiatehokkuusdirektiivin laiksi huhtikuussa ja direktiivin kahden vuoden saattamisaika osaksi jäsenmaiden kansallista lainsäädäntöä käynnistyy kesällä.

Talotekniikka-ala: Julkinen rakentaminen käyntiin ja asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausta vahvistettava5.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Talotekniikka-alan toimijat ovat rakentamisalan näkymiä ennustaneiden tahojen kanssa samoilla linjoilla: ei kovin hyvältä näytä. Joitakuita tuleva kevät suorastaan hirvittää; nähdäänkö samanlainen konkurssien tsunami kuin 1990-luvulla? Nyt tarvitaan nopeita toimia, jotta korjausrakentaminen saadaan vauhtiin ja pahimmat skenaariot torjuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye