Helsingissä edellisvuotta enemmän ruokamyrkytyksiä vuonna 2023
Helsingissä tehtiin viime vuonna 3 007 elintarviketarkastusta. Elintarvikealan toimipaikkojen lukumäärä kaupungissa oli 5 789. Uusia elintarviketoimijoita koskevia ilmoituksia käsiteltiin 878. Ilmoitusten määrä kasvoi hieman edellisvuodesta.

Elintarvikenäytteitä otettiin 608 ja pintapuhtausnäytteitä 136. Näytteenotto tehtiin pääosin projektien yhteydessä. Vuonna 2023 toteutettiin sushin ja jäätelön mikrobiologista laatua koskevat projektit sekä raportoitiin pikaruokaravintoloiden puhtautta ja elintarvikkeiden hygieenistä laatua koskevien projektien tulokset.
Elintarvikeyritysten elintarviketurvallisuudesta kertovat Oiva-arviot jakautuivat seuraavasti: oivallinen 49 prosenttia, hyvä 36 prosenttia, korjattavaa 15 prosenttia ja huono 1 prosentti. Suurin osa korjattavaa- tai huono -arvioon johtaneista syistä liittyi puutteisiin omavalvonnassa, hygieniassa, pakkausmerkinnöissä tai elintarvikkeiden lämpötilan hallinnassa sekä puutteisiin tilojen soveltuvuudessa tai siisteydessä. Elintarvikehuoneistoja koskevia hallinnollisia pakkokeinoja, kuten määräyksiä ja kieltoja, annettiin 31. Elintarvikepetosepäilyjä selvitettiin yhteistyössä Ruokaviraston, tullin ja veroviranomaisen kanssa.
Ruokamyrkytysilmoituksia edellisvuosia enemmän
Ruokamyrkytysepäilyjä koskevien ilmoitusten määrä kasvoi edellisvuosiin nähden. Yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä ilmoitettiin 795 (654 vuonna 2022) ja epäilyt kohdistuivat 520:een eri toimipaikkaan. Määrän nousu saattaa liittyä ravintolaruokailun vilkastumiseen tai toisaalta toimijoiden lisääntyneeseen tietoisuuteen ilmoitusvelvollisuudesta. Yhä useampi ruokamyrkytysepäily ilmoitetaan Ruokaviraston ylläpitämän sähköisen asioinnin (ilppa.fi) kautta. Suurimmassa osassa yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä aiheuttaja jää kuitenkin epäselväksi tai sairastuminen ei liity epäiltyyn ruokailuun.
Varsinaisia ruokamyrkytysepidemioita selvitettiin 13 yhdessä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan epidemiologisen toiminnan kanssa. Norovirus aiheutti neljä ruokamyrkytysepidemiaa, joista kolmessa voitiin osoittaa oireettoman noropositiivisen keittiötyöntekijän levittäneen virusta. Yksi epidemia aiheutui saastuneesta raaka-aineesta (osterit).
Ostereista löytyi norovirusta
Saastuneet osterit aiheuttivat 150 henkilön sairastumisen. Norovirus todettiin hollantilaisissa, ranskalaisissa ja irlantilaisissa ostereissa. Epidemian yhteydessä poistettiin markkinoilta useita osterieriä. Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä noroviruksen välittäjiä, sillä ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Norovirus tuhoutuu kuumennettaessa +90 asteessa kahden minuutin ajan.
Ruokaviraston välittämien viranomaispyyntöjen (95 kpl) perusteella selvitettiin terveydelle vaarallisten tai määräysten vastaisten elintarvike- tai kontaktimateriaalierien esiintyvyyttä Helsingissä. Markkinoilta poistetut elintarvikkeet sisälsivät muun muassa torjunta-aineita tai haitallisia vierasaineita yli sallittujen raja-arvojen, kiellettyjä lisäaineita tai lisäaineiden raja-arvojen ylityksiä, ilmoittamattomia allergeeneja tai muita virheitä pakkausmerkinnöissä tai tautia aiheuttavia bakteereita tai viruksia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö
yksikön päällikkö Riikka Åberg
puh. 09 31032010, riikka.aberg@hel.fi
Kuvat

Linkit
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611
http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 9.10.20259.10.2025 18:37:33 EEST | Tiedote
Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 9.10.2025 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 23.10.2025.
Helsingfors har som mål att spara en energimängd som motsvarar den årliga förbrukningen i 36 000 enrummare9.10.2025 13:02:19 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stad fortsätter målmedvetet sitt energieffektivitetsarbete genom att ansluta sig till energieffektivitetsavtalet för den offentliga sektorn 2026–2035. Flera av stadens ägda bolag ansluter sig till energieffektivitetsavtal inom sin egen sektor.
Helsingin tavoitteena säästää 36 000 yksiön vuosikulutuksen verran energiaa9.10.2025 13:02:19 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki jatkaa määrätietoista energiatehokkuustyötään liittymällä julkisen alan energiatehokkuussopimukseen vuosille 2026–2035. Myös useat kaupungin omistamat yhtiöt liittyvät oman alansa energiatehokkuussopimuksiin.
Helsingfors fick en ny bro mellan Barnhemsgatan och Mariaområdet8.10.2025 15:06:24 EEST | Pressmeddelande
Gång-och cykelbron över Banan samt gatuarbetena på Mechelingatan och i södra ändan av Banan blir färdiga i oktober 2025. Byggarbetena förbättrar gång- och cykelförbindelserna och stöder utvecklingen av det tidigare Maria sjukhusområdet, vilket beräknas pågå fram till 2030.
Helsinki sai uuden sillan Lastenkodinkadun ja Marian alueen väliin8.10.2025 15:06:24 EEST | Tiedote
Baanan ylittävä jalankulku- ja pyöräilysilta sekä katutyöt Mechelininkadulla ja Baanan eteläpäässä valmistuvat lokakuussa 2025. Rakennustöillä parannettiin jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä ja ne tukevat entisen Marian sairaala-alueen kehittämistä, joka jatkuu arviolta vuoteen 2030.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme