Kunta- ja hyvinvointialan neuvotteluosapuolet saavuttivat merkittävän neuvottelutuloksen sote-alalla
Saavutettu neuvottelutulos koskee sote-alan palkkausjärjestelmää. Se tuo sote-alan ammattilaisille uusia palkkaryhmiä, joiden avulla palkkausta pystytään kehittämään.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet merkittävän neuvottelutuloksen sosiaali- ja terveydenhuollon palkkausjärjestelmästä.
Neuvottelutulos koskee sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimusta (SOTE-sopimus), joka on henkilöstömäärältään Suomen suurin työ- ja virkaehtosopimus.
Sovittujen muutosten ansiosta esimerkiksi sairaanhoitajien, lähihoitajien, sosiaalityöntekijöiden, välinehuoltajien ja muiden sote-alan ammattilaisten palkkaus uudistuu. Muutokset lisäävät palkkauksen kannustavuutta. Jatkossa palkkauksessa voidaan huomioida nykyistä paremmin erilaiset roolit ja vastuut.
Tehtävät jaetaan viiteen eri liitteeseen
Neuvotteluissa saatiin aikaan raamit, joiden mukaan SOTE-sopimuksen erilaiset tehtäväkokonaisuudet sijoittuvat viiteen eri palkkausliitteeseen. Liitteiden sisällä on erilaisia palkkaryhmiä.
Palkkaryhmissä määritellään peruspalkat eli vähintään maksettavat palkat lähes kaikille suurille ammattiryhmille. Palkkaryhmät ovat valtakunnallisia, ja niiden euromäärät velvoittavat työnantajia.
Uudet palkkaliitteet ovat:
- johto- ja esihenkilötehtävät
- erityisasiantuntijatehtävät
- asiantuntijatehtävät
- ammattitehtävät
- muut ammattitehtävät ja peruspalvelutehtävät.
Kokonaan uusia palkkaryhmiä ovat muun muassa erityisasiantuntijat, vaativat asiantuntijatehtävät ja vaativat ammattitehtävät. Sosiaalityöntekijöillä on oma palkkaryhmänsä erityisasiantuntijoiden liitteessä.
Työnjohtovastuussa olevat kuuluvat vastedes johto- ja esihenkilötason palkkaliitteeseen. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi apulaisosastonhoitajat.
Myös esimerkiksi osastonsihteerit (liite 4), välinehuoltajat ja laitoshuoltajat (liite 5) on kaikki nostettu omiksi palkkaryhmikseen.
Neuvottelut jatkuvat
Neuvottelut sote-alan palkkausjärjestelmästä jatkuvat. Seuraavassa vaiheessa osapuolet neuvottelevat eri palkkaryhmien sisällä olevista palkkatasoista, eli tarkemmasta palkanmuodostuksesta tehtävässä vaadittavan osaamisen ja vastuun perusteella. Lisäksi neuvotellaan erillisistä lisistä, joita voidaan maksaa tietyistä lisätehtävistä.
Uusi valtakunnallinen järjestelmä korvaisi nykyiset paikalliset tehtävän vaativuuden arviointiin perustuvat järjestelmät.
Seuraavan vaiheen oletetaan valmistuvan vuoden kuluessa. SOTE-sopimukseen sovittiin vuoden 2022 työmarkkinaratkaisussa monivuotiset ohjelmat, joilla tuetaan mm. palkkausjärjestelmän kehittämistä ja palkkojen yhteensovittamista. Nyt tehtyyn ratkaisuun käytettiin palkkauksen kehittämisohjelmassa sovittu keskitetty erä, joka on 0,4 prosenttia SOTE-sopimuksen palkkasummasta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimuksesta (SOTE-sopimus) sovittiin 2020. SOTE-sopimusta sovelletaan kaikilla hyvinvointialueilla, hyvinvointiyhtymissä (mm. HUS-yhtymä) ja Helsingin kaupungin sotessa. Sen piirissä on noin 180 000 palkansaajaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henrika Nybondas-KangasneuvottelujohtajaKT / Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhdeasiat
Puh:050 357 4233henrika.nybondas-kangas@kt.fiVirpi TaavitsainenJohtava työmarkkina-asiamiesKT / Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä varhaiskasvatuksen palvelussuhdeasiat
Puh:050 5703882virpi.taavitsainen@kt.fiElse-Mai KirvesniemiToiminnanjohtajaSOTE ry / Tehy ry
Puh:050 3460847Anne Sainila-VaarnoEdunvalvontajohtajaSOTE ry / SuPer ry
Puh:050 3101492Jouni VattulainenToiminnanjohtajaJUKO ry
Puh:040 5909049Tuomas HyytinenNeuvottelujohtajaJUKO ry
Puh:09 31586041Marko HeikkinenVastaava sopimusasiantuntijaJAU ry / JHL ry
Puh:040 7130150Minna PirttijärviSopimusasiantuntijaJAU ry / JHL ry
Puh:0400 885017Anniina KannelsuoTyömarkkinajuristiJAU ry / Ammattiliitto Jyty ry
Puh:020 7893712Tietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
KT ja alan palkansaajajärjestöt: Koulutuskorvauksen poisto kaventaisi osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia kunnissa ja hyvinvointialueilla18.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Lähes kaikki kunnat ja hyvinvointialueet ovat hyödyntäneet koulutuskorvausta. Korvauksen poistaminen heikentäisi julkisten työpaikkojen mahdollisuuksia henkilöstön kehittämiseen.
KT selvitti: Kolmasosa 60–70-vuotiaista on jatkanut tai aikoo jatkaa työntekoa eläkkeellä, puolet ei haikaile takaisin10.6.2025 02:00:00 EEST | Tiedote
Kolmannes (34 %) 60–70-vuotiaista eli yli 200 000 suomalaista tekee tai aikoo tehdä töitä eläkkeellä, noin puolet (48 %) ei tee, eikä se ole heillä myöskään suunnitelmissa.
Kunta- ja hyvinvointialalle lähes kolmen vuoden työrauha5.5.2025 23:30:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialan kaikki neuvotteluosapuolet ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen. Ratkaisun yleisen linjan mukaiset sopimuskorotukset ovat yhteensä 7,37 prosenttia lähes kolmelle vuodelle. Lisäksi on sovittu kunta- ja hyvinvointialan kehittämisohjelman jatkosta vuosille 2026–2028.
Sopimuskorotuksista on syntynyt yhteisymmärrys kunta- ja hyvinvointialalla30.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä alan pääsopijajärjestöt ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen kunta- ja hyvinvointialan sopimuskorotuksista. Lopullinen tulos vaatii vielä kaikkien sopimusalojen neuvottelutulokset ja osapuolten hallintojen hyväksynnän.
Aikuiskoulutukseen löydettävä pysyvä ratkaisu, pilotin kohdennuksessa muistettava osaajapula-alat16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
KT vaatii pysyvää ratkaisua aikuiskoulutuksen rahoitukseen ja muistuttaa, että tuki on kohdennettava jatkossakin aloille, joilla osaajapula on suurin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme