Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Älä tuo lutikkaa tuliaisena

Jaa

Lutikka on syöpäläinen, jota esiintyy yhä useammin myös helsinkiläisissä kodeissa. Matkailu on lisännyt ongelmaa, kun lutikoita päätyy koteihin matkatavaroiden mukana. Lutikoiden leviämistä on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä.

Mikroskooppikuva lutikasta. Aikuinen lutikka on litteä, ovaalin muotoinen ja ruskea.
Mikroskooppikuva lutikasta. Lutikan koko vaihtelee 2–8 millimetrin välillä sen kehitysasteesta riippuen. Marjut Räsänen

Lutikka on yksi tunnetuimmista asuntojen syöpäläisistä. Lutikat eivät levitä tauteja, mutta ne käyttävät ravinnokseen ihmisen verta, ja puremakohtaan voi muodostua kutiava paukama. Lutikat leviävät helposti ja siksi niiden nopea tunnistus ja torjunta on tärkeää.

Suomessa on jo pitkään ollut oma lutikkakanta, mutta matkailu on lisännyt ongelmaa lutikoiden siirtyessä matkatavaroiden mukana paikasta toiseen. Lutikoiden päätymistä matkatuliaisena kotiin on kuitenkin mahdollista ennaltaehkäistä.

Säilytä matkatavarat huolellisesti

Matkailija voi estää lutikoiden leviämisen pakkaamalla mukaansa vain välttämättömät tavarat ja vaatteet, jotka voi pestä 60 asteen lämpötilassa. Hotellihuone – erityisesti sänky ja sen pohja – kannattaa tarkistaa lutikoiden varalta heti sinne saapuessa. Matkatavarat tulee säilyttää huolellisesti joko kaapissa tai matkalaukussa. Myös matkalaukku kannattaa säilyttää lattian yläpuolella.

”Jos löydät huoneesta lutikoita tai tummia pisteitä sängyn pohjassa eli lutikoiden ulostetta, ilmoita asiasta heti hotellin vastaanottoon”, Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Hanna Vatanen sanoo.

Kotiin palatessa lutikoita voi ennaltaehkäistä joko pakastamalla matkatavarat -15 asteessa tai saunottamalla ne 60 asteessa. Omatoiminen ennaltaehkäisy on kuitenkin vain varotoimi tilanteessa, jossa lutikoita ei ole havaittu, eikä se korvaa ammattilaisen tekemää tuholaistorjuntaa.

Tunnista lutikka

Aikuinen lutikka on litteä, ovaalin muotoinen ja ruskea. Lutikan toukka-asteet muistuttavat aikuista, mutta ne ovat pienempiä ja vaaleampia. Koko vaihtelee 2–8 millimetrin välillä kehitysasteesta riippuen. Veriateria on välttämätön jokaiselle kehitysasteelle. Verta imettyään hyönteisen väri muuttuu punaruskeaksi.

Lutikat liikkuvat yleensä öisin. Päivisin ne ovat piilossa esimerkiksi huonekalujen raoissa, taulujen takana, patjan saumoissa tai runkopatjan rakenteissa. Ne jättävät tummia ulostepilkkuja sänkyjen ja sängynjalkojen alapinnoille ja veripilkkuja lakanoihin.

Toimi nopeasti

Jos kotiin saavuttuasi epäilet löytäneesi lutikan, sulje se tiiviiseen purkkiin tunnistamista varten. Ota välittömästi yhteys isännöitsijään, jonka kannattaa tilata paikalle tuholaistorjunnan ammattilainen.

Lutikat leviävät helposti asunnosta toiseen ja siksi torjunta on aloitettava nopeasti. Lutikoiden torjunta ei onnistu kotikonstein ja siksi se kannattaa aina jättää ammattilaisten hoidettavaksi.

Ruotsin- ja englanninkieliset versiot tiedotteesta julkaistaan osoitteessa hel.fi/uutiset 14.2.2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Vatanen
ympäristötarkastaja
Helsingin kaupunki
ympäristöpalvelut
puh. 040 1832171
hanna.vatanen@hel.fi

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye