Veripalvelu aloitti jälleen plasman keräämisen
Veripalvelussa voi vuosien tauon jälkeen jälleen luovuttaa plasmaa. Plasmasta erotellaan tärkeitä raaka-aineita lääkevalmistukseen, ja plasmaperäisille lääkkeille on kasvava tarve Euroopassa.
Veriplasmasta valmistettavat lääkkeet ovat elintärkeitä lääkevalmisteita, joita käytetään laajasti eri sairauksissa. Esimerkiksi vakavista vasta-ainepuutoksista kärsivillä potilailla ne ovat ainoa hoitovaihtoehto.
Plasmaa luovutetaan plasmafereesissä eli laitteella, joka kerää plasmaa mutta palauttaa muut veren osat (punasolut ja verihiutaleet) takaisin luovuttajan verenkiertoon. Plasmanluovutus kestää noin 30-45 minuuttia.
Myös tavallisessa verenluovutuksessa plasma otetaan talteen ja hyödynnetään, mutta plasmankeräyksellä saadaan yhdeltä luovuttajalta noin kolminkertainen määrä.
Veripalvelu toimittaa kerätyn plasman sopimuskumppanilleen Takedalle, joka käyttää sen lääkkeiden valmistukseen.
Matkustaminen ei aiheuta estettä plasmanluovutukselle
Plasmaa voi luovuttaa, jos on aiemmin luovuttanut vähintään kerran kokoverta. Plasmanluovutuksessa pätevät samat perusedellytykset luovutussoveltuvuudelle kuin kokoveriluovutuksessa, mutta esimerkiksi matkustukseen liittyviä varoaikoja ei tarvitse plasmanluovutuksessa huomioida lainkaan.
Plasmanluovuttajan tulee painaa vähintään 60 kg ja painoindeksin (BMI) tulee olla alle 40. Edellisestä verenluovutuksesta/afereesiluovutuksesta tulee olla kulunut riittävä aika (kokoveriluovutuksesta miehillä 30 vrk ja naisilla 45 vrk, afereesiluovutuksesta 14 vrk).
Veriryhmällä ei ole merkitystä lääkevalmistuksessa
Plasmanluovutuksessa veriryhmällä ei ole merkitystä silloin, kun plasmasta erotellaan komponentteja ja ne käytetään lääkkeiden raaka-aineeksi – toisin kuin kokoveriluovutuksessa. Sen vuoksi plasmanluovuttajiksi toivotaan erityisesti AB+ ja B+ -veriryhmän luovuttajia, joiden verta tarvitaan potilaskäytössä muita veriryhmiä vähemmän.
Muille veriryhmille (esim. A+, O+, O-) suositellumpi tapa auttaa potilaita on jatkaa tavallisia kokoveriluovutuksia.
Plasmaa voi luovuttaa Veripalvelun uusimmassa toimipisteessä kauppakeskus Jumbo-Flamingossa arkisin klo 11-17. Plasmanluovutukseen tulee varata aika etukäteen osoitteessa ajanvaraus.veripalvelu.fi/afereesi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iira HartikainenViestinnän asiantuntija
Puh:+358293001422iira.hartikainen@veripalvelu.fiKuvat
Linkit
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä2.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
”Kantasolusiirteen saaminen merkitsee koko elämää”18.9.2024 11:50:00 EEST | Tiedote
Maailman kantasoluluovuttajien päivää vietetään lauantaina 21.9.2024. Vuosittain Suomessa noin 100 potilasta tarvitsee veren kantasoluja vapaaehtoiselta luovuttajalta. Heistä noin joka kuudes on lapsi. Yksi vapaaehtoisen kantasoluluovuttajan avulla pelastuneista potilaista on 21-vuotias Rasmus Virolainen.
Hengenpelastajaliigan kuudes kausi alkaa – Nouseeko Jokerit kärkikamppailuun?16.9.2024 12:00:00 EEST | Tiedote
Mestiksen ja Veripalvelun Hengenpelastajaliigan kuudes kausi käynnistyy maanantaina 16.9.2024. Mielenkiinto kohdistuu erityisesti viime kauden tulokkaaseen Jokereihin, joiden kannattajien odotetaan tänä vuonna taistelevan kärkipaikoista entistä kovemmin.
Verisolujen tuottama vesikkeli auttaa lääketieteellistä tutkimusta12.9.2024 08:08:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun tuotekehitystiimi on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan eristää verisolujen tuottamia ulkoisia kalvorakkuloita eli vesikkeleitä (extracellular vesicles, EV). Vesikkeleitä voidaan käyttää apuna lääketieteellisessä tutkimuksessa esimerkiksi sairauksien tunnistamisessa ja uusien hoitomuotojen kehitystyössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme