Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ensimmäiseksi Helmi-keskittymäksi hyväksyttiin Haukiveden helmet

Jaa

Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi joulukuussa 2023 Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla sijaitsevan Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi Helmi-keskittymäksi. Keskittymiä tunnistamalla tarkoituksena on parantaa ympäristön ekologista tilaa ja nostaa esiin maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuripiirteitä. Keskittymien alueille on mahdollista saada luonnonhoitotoimiin rahoitusta Helmi-ohjelmasta. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista maanomistajille.

Kunnostettua lehtometsää.
Kunnostettua lehtometsää. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus, Tiina Hämäläinen.

Haukiveden helmet -keskittymä sijaitsee Etelä-Savon koillisosassa Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla. Alue on ekologisesti ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeää aluetta. Alueella sijaitsee maakunnan yksi monipuolisemmista lehtoalueista, jossa on paljon uhanalaisia eliöitä. Lisäksi keskittymään kuuluu kolme tärkeää lintuvesikohdetta, jotka ovat osittain tärkeiden perinnebiotooppien läheisyydessä.  

Alueellinen yhteistyöryhmä Etelä-Savossa 

Helmi-keskittymien tunnistamisesta vastaavat alueelliset yhteistyöryhmät. Etelä-Savossa yhteistyöryhmään kuuluvat muun muassa kuntien, metsänhoitoyhdistysten ja Maa- ja metsätaloustuottajain edustajat.  

Yhteistyöryhmä valitsi Savonlinnan-Rantasalmen alueen, koska siellä on tunnistettu jo hoitoa vaativia lintuvesiä, uhanalaista lajistoa sekä kulttuurisia erityispiirteitä.  

Haukiveden helmet -keskittymää esiteltiin vuoden 2023 aikana kuntien edustajille, yleisölle ja sidosryhmille tupaillassa Rantasalmella. Tämän jälkeen keskittymähakemus laadittiin yhteistyöryhmässä ja joulukuussa 2023 Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi keskittymäksi.  

Hoitotoimilla suojataan luonnon monimuotoisuutta

Haukiveden helmet -keskittymän alueella on tunnistettu useita toimenpiteitä vaativia kohteita. Hoitotoimilla voidaan muun muassa turvata uhanalaisten eliöiden esiintymiä ja pesimispaikkoja, suojata vesien laatua sekä parantaa elinympäristöjen tilaa. Alueella on jo tehty paljon Helmi-ohjelman toimenpiteitä kuten vieraspetopyyntiä, lehdonhoitoa, sekä perinnebiotooppien kunnostusta, joten luonnonhoito on jo alueella tuttua. 

Helmi-ohjelmaa tehdään vapaaehtoisuuteen ja laajaan yhteistyöhön perustuen 

Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Sitä toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Maanomistajille Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista ja töiden suunnittelu tehdään yhteistyössä maanomistajia tarkasti kuunnellen.
 
Helmi-keskittymiä tunnistetaan, jotta Helmi-ohjelman ennallistamis-, kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä voidaan kohdentaa laajemmiksi, toisiaan tukeviksi kokonaisuuksiksi. Laajojen kokonaisuuksien hoitotoimet usean toimijan yhteistyönä varmistaa sen, että toimet ovat mahdollisimman vaikuttavia sekä taloudellisesti että ekologisesti. Keskittymien avulla voidaan hyödyntää ja tukea paikallista osaamista ja asiantuntijuutta. 

Maanomistajat voivat ehdottaa Etelä-Savon ELY-keskukselle kunnostuskohteita, joilla voitaisiin parantaa luonnon monimuotoisuutta Etelä-Savon alueella. Erityisesti pienvesiä, kuten lähteitä ja puroja, sekä metsäisistä kohteista lehtoja kaivataan hoitokohteiksi. Kaikki luonnonhoitotoimenpiteet perustuvat aina maanomistajien vapaaehtoisuuteen.     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Helmi-ohjelman koordinointi, p. 029 502 4138 
Luonnonsuojeluasiantuntija Minna Kosonen, metsät, p. 029 502 4240 
Luonnonsuojeluasiantuntija Viivi Lindholm, pienvedet, p. 029 502 4297 

Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kunnostettua lehtometsää.
Kunnostettua lehtoa. Kuva: Etelä-Savon ELY-keskus, Tiina Hämäläinen. Vaapasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat Etelä-Savossa nousemassa harvinaisen korkealle15.4.2024 13:56:43 EEST | Tiedote

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

Itäsuomalaiset pk-yritykset hakevat kasvua – ELY-keskus myönsi 1,1 miljoonaa euroa kasvuselvityshankkeisiin15.4.2024 09:01:59 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi maaliskuussa 43:lle Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen yritykselle 1,1 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta kasvuselvityshankkeisiin. Näillä hankkeilla yritykset selvittävät uusia kasvumahdollisuuksia. Avustus oli haettavana tammi-helmikuun ajan. Tässä haussa avustus myönnettiin kertakorvauskustannusmallia käyttäen. Rahoitus myönnettiin Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye