Etelä-Savon ensimmäiseksi Helmi-keskittymäksi hyväksyttiin Haukiveden helmet
Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi joulukuussa 2023 Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla sijaitsevan Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi Helmi-keskittymäksi. Keskittymiä tunnistamalla tarkoituksena on parantaa ympäristön ekologista tilaa ja nostaa esiin maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuripiirteitä. Keskittymien alueille on mahdollista saada luonnonhoitotoimiin rahoitusta Helmi-ohjelmasta. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista maanomistajille.

Haukiveden helmet -keskittymä sijaitsee Etelä-Savon koillisosassa Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla. Alue on ekologisesti ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeää aluetta. Alueella sijaitsee maakunnan yksi monipuolisemmista lehtoalueista, jossa on paljon uhanalaisia eliöitä. Lisäksi keskittymään kuuluu kolme tärkeää lintuvesikohdetta, jotka ovat osittain tärkeiden perinnebiotooppien läheisyydessä.
Alueellinen yhteistyöryhmä Etelä-Savossa
Helmi-keskittymien tunnistamisesta vastaavat alueelliset yhteistyöryhmät. Etelä-Savossa yhteistyöryhmään kuuluvat muun muassa kuntien, metsänhoitoyhdistysten ja Maa- ja metsätaloustuottajain edustajat.
Yhteistyöryhmä valitsi Savonlinnan-Rantasalmen alueen, koska siellä on tunnistettu jo hoitoa vaativia lintuvesiä, uhanalaista lajistoa sekä kulttuurisia erityispiirteitä.
Haukiveden helmet -keskittymää esiteltiin vuoden 2023 aikana kuntien edustajille, yleisölle ja sidosryhmille tupaillassa Rantasalmella. Tämän jälkeen keskittymähakemus laadittiin yhteistyöryhmässä ja joulukuussa 2023 Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi keskittymäksi.
Hoitotoimilla suojataan luonnon monimuotoisuutta
Haukiveden helmet -keskittymän alueella on tunnistettu useita toimenpiteitä vaativia kohteita. Hoitotoimilla voidaan muun muassa turvata uhanalaisten eliöiden esiintymiä ja pesimispaikkoja, suojata vesien laatua sekä parantaa elinympäristöjen tilaa. Alueella on jo tehty paljon Helmi-ohjelman toimenpiteitä kuten vieraspetopyyntiä, lehdonhoitoa, sekä perinnebiotooppien kunnostusta, joten luonnonhoito on jo alueella tuttua.
Helmi-ohjelmaa tehdään vapaaehtoisuuteen ja laajaan yhteistyöhön perustuen
Helmi-ohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Sitä toteuttavat ELY-keskukset, Metsähallitus, Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus sekä kunnat ja järjestöt. Maanomistajille Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista ja töiden suunnittelu tehdään yhteistyössä maanomistajia tarkasti kuunnellen.
Helmi-keskittymiä tunnistetaan, jotta Helmi-ohjelman ennallistamis-, kunnostus- ja hoitotoimenpiteitä voidaan kohdentaa laajemmiksi, toisiaan tukeviksi kokonaisuuksiksi. Laajojen kokonaisuuksien hoitotoimet usean toimijan yhteistyönä varmistaa sen, että toimet ovat mahdollisimman vaikuttavia sekä taloudellisesti että ekologisesti. Keskittymien avulla voidaan hyödyntää ja tukea paikallista osaamista ja asiantuntijuutta.
Maanomistajat voivat ehdottaa Etelä-Savon ELY-keskukselle kunnostuskohteita, joilla voitaisiin parantaa luonnon monimuotoisuutta Etelä-Savon alueella. Erityisesti pienvesiä, kuten lähteitä ja puroja, sekä metsäisistä kohteista lehtoja kaivataan hoitokohteiksi. Kaikki luonnonhoitotoimenpiteet perustuvat aina maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Helmi-ohjelman koordinointi, p. 029 502 4138
Luonnonsuojeluasiantuntija Minna Kosonen, metsät, p. 029 502 4240
Luonnonsuojeluasiantuntija Viivi Lindholm, pienvedet, p. 029 502 4297
Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus tukee Etelä-Savon rakennusperinnön säilyttämistä 72 000 eurolla4.7.2025 08:11:36 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskus myönsi kesäkuussa noin 72 000 euroa tukea alueen rakennusperinnön ja saariston ympäristönhoidon kunnostustöihin. Hakemuksia saapui lähes 800 000 euron edestä, ja avustusta myönnettiin 21 kohteelle. Keskimääräinen avustussumma oli noin 3500 euroa, ja avustukset kohdistuivat erityisesti katon ja julkisivujen kunnostuksiin sekä hirsirunkojen korjauksiin.
Sinilevähavainnot lisääntyneet – kansalaishavaintoja tullut laajalti Etelä-Savon alueelta3.7.2025 13:10:49 EEST | Tiedote
Kuluvalla viikolla virallisilla havainnointipaikoilla sinilevää on ilmoitettu olevan viidessä paikassa. Sinilevää on ollut hieman Pieksämäen Heiniöllä ja Juvan Murtosella. Runsaasti levää on havaittu Mikkelin Ukonvedellä ja Pitkäjärvellä sekä Mäntyharjun Pyhävedellä. Edeltävään viikkoon verrattuna sinilevämäärät ovat lisääntyneet. Kansalaishavaintoja on tehty sinilevästä ympäri Etelä-Savoa. Levää on havainnoitu suurimmaksi osaksi olevan hieman tai runsaasti, mutta Puumalan Haapaselällä jopa erittäin runsaasti.
Lisko-järvelle valmistui talkoovoimin kosteikkolauttoja1.7.2025 13:45:46 EEST | Tiedote
Lisko-järven rannalla nähtiin viime lauantaina upea osoitus talkoohengestä, kun yli 40 vapaaehtoista kokoontui rakentamaan kosteikkolauttoja ja pesimälaatikoita. Tapahtuma keräsi osallistujia niin paikallisista vesiensuojeluyhdistyksistä kuin kauempaakin, ja päivän aikana syntyneet rakenteet ankkuroitiin järveen parantamaan sen tilaa ja monimuotoisuutta.
Etelä-Savon maaseudun kulttuuri vahvistuu EU:n maaseuturahoituksella30.6.2025 09:30:07 EEST | Tiedote
Etelä-Savossa on tuettu kulttuuria noin 1,3 miljoonalla eurolla EU:n maaseuturahoituksen rahoituskaudella 2023–2027.
Lomautukset vähenivät selvästi toukokuussa25.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Etelä-Savon kuntien työllisyyspalveluissa oli toukokuun lopussa noin 6 100 työtöntä eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten. Työttömien naisten määrä on noussut viime vuoden toukokuusta 18 % ja miesten 7 %.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme