Toimihenkilöliitto ERTO

Erton jäseniltä jälleen vahva tuki lakoille, 7 prosenttia hyväksyy hallituksen uudistukset

Jaa

Työmarkkinoille tarvitaan välirauha ja aidot neuvottelut. Työmarkkinoiden rauhattomuuden jatkuessa 85 prosenttia mielipiteensä ilmoittaneista Erton jäsenistä tukisi liiton osallistumista uusiin poliittisiin lakkoihin, ilmenee viime viikolla tehdystä jäsenkyselystä.

Jalat portaissa.
Jalat portaissa. Kuvaaja: Pia Ingberg.

Erton tavoitteena on ollut ja on yhä aidot neuvottelut hallituksen ilmoittamista uudistuksista. Vaadimme reiluutta ja kohtuutta kaikille – niin työssä oleville kuin muillekin.

”Erto ei liittona osallistu kuluvan viikon lakkoihin. Tavoittelemme työmarkkinoille lyhyttä välirauhaa, jonka aikana tulisi käydä aidot neuvottelut hallituksen uudistuksista. Jos aito yhteistyö ei etene ja työmarkkinarauhattomuus jatkuu kuluvan viikon jälkeenkin, on Erto omalta osaltaan valmis tekemään päätöksiä uusista poliittisista lakoista”, sanoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Erto toteutti 1.2.–2.2. historiansa laajimmat lakot. Lakkoaloina olivat autoliikennealat, huolinta-ala ja sosiaalialan järjestöt.

”Jos joudumme uusiin painostustoimiin, kohdentamisessa huomioimme varmaankin erityisesti jäsenmäärämme alalla, jäsenkyselyn tulokset ja sen, olemmeko sopimassa kyseisen alan työehtosopimuksesta”, arvioin Aaltonen.

Viime viikolla toteutetussa jäsenkyselyssä mielipiteensä ilmoittaneista jäsenistä 85 prosenttia tuki liiton liittymistä mahdollisiin uusiin lakkoihin. Edellisessä 1.12.2023 päättyneessä jäsenkyselyssä mielipiteensä ilmoittaneista 91 prosenttia tuki liiton liittymistä laajaan lakkoon.

Erto kysyi jäseniltään 6.2.–9.2. (n: 1741) kahta ikävintä hallituksen kaavailemaa työmarkkina- ja sosiaaliturvauudistusta.

Työmarkkinauudistuksista vastustetaan eniten työntekijän irtisanomisen mahdollistamista ilman painavaa syytä, 1. sairaspäivän palkattomuutta ja paikallisen sopimisen mahdollistamista ilman luottamusmiestä. Noin 7 prosenttia vastaajista ilmoitti kannattavansa hallituksen työelämäuudistuksia. Uudistuksia kannattavien osuus oli sama aiemmassa jäsenkyselyssä joulukuussa.  

Sosiaaliturvauudistuksista vastustetaan eniten työttömyysturvan porrastamista leikkaamalla päivärahaa 8 viikon kohdalla 20 prosentilla ja aikuiskoulutustuen lakkauttamista. Hallituksen sosiaaliturvauudistuksia kannattaa kuusi prosenttia vastaajista. Uudistuksia kannattavien osuus oli sama aiemmassa kyselyssä.  

Jos Erton jäsen työskentelee jollain alalla, jossa alan työehdoista sopiva liitto ilmoittaa poliittisesta lakosta, suosittelee Erto jäsentään osallistumaan lakkoon kollegoidensa tavoin. Erto maksaa jäsenelleen saman lakkoavustuksen kuin lakon järjestävä liitto maksaa omille jäsenilleen.  

Yllä olevat tiedot perustuvat Erton sähköisesti toteutettuun jäsenkyselyyn, joka toteutettiin 6.2.– 9.2.2024 (n: 1741). Edellinen Erton painostustoimikysely toteutettiin 28.11.–1.12.2023 (n: 1584). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimihenkilöliitto Erto on olemassa, jotta kaikilla olisi parempi työelämä. Erto on yhteiskunnallinen keskustelija ja neuvottelija, jonka 13 000 jäsentä työskentelevät yksityisillä aloilla asiantuntijatehtävissä. Erto neuvottelee ja sen jäsenet hyväksyvät vuosittain useita merkittäviä valtakunnallisia työehtosopimuksia ja palkkasuosituksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye