Digi- ja väestötietovirasto

Digiasiointi läheisen puolesta sosiaali- ja terveysasioissa helpottuu vuonna 2024 – Hyvinvointialueilta ja Digi- ja väestötietovirastolta uusi palvelu

Jaa

Monilla hyvinvointialueilla voi tämän vuoden aikana antaa omalle luottohenkilölleen oikeuden asioida puolestaan apteekeissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon digipalveluissa. Toisen henkilön voi valtuuttaa hyvinvointialueen ilmoittamissa palvelupisteissä, jossa ne tallennetaan Digi- ja väestötietoviraston tuottamaan Suomi.fi-valtuuksiin.

Suomi.fi-valtuuksilla voi esimerkiksi tarkistaa etuus- ja terveystietoja, tehdä ajanvarauksia ja hakea etuuksia tai sosiaalipalveluita Kelan ja hyvinvointialueiden palveluissa. Eri hyvinvointialueiden digipalveluissa on suunnitteilla hieman erilaisia asiointimahdollisuuksia. 

Omien läheisten asioita voi hoitaa digipalveluissa 

Palvelun tavoitteena on vahvistaa eri ihmisryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia toimia digitaalisessa yhteiskunnassa. Nyt asioiden hoito saattaa vaatia käyntiasiointia virastoaikana.

–  Tilanne on työläs myös tukena toimiville omaisille ja tukihenkilöille. Uusi palvelu on yksi tärkeä askel, joka helpottaa hyvinvointiin liittyvien asioiden hoitamista läheisen puolesta ja hänen kanssaan, taustoittaa erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko Digi- ja väestötietovirastosta.

Kun perustietoja voi tarkistaa ja asioita hoitaa digipalvelussa ajasta ja paikasta riippumatta, aikaa säästyy niin kansalaisilta, heidän läheisiltään kuin hyvinvointialueiden hoitohenkilöstöltä. 

Arkea sujuvoittavien digipalveluiden ulkopuolelle on jäänyt noin puoli miljoonaa henkilöä. Heihin kuuluu esimerkiksi osa ikäihmisistä, vammaisista, edunvalvonnassa olevista henkilöistä, kielitaidottomista sekä päihde- ja mielenterveysasiakkaista.  

Vuoden 2024 loppuun mennessä uusi palvelu käynnissä kahdeksalla hyvinvointialueella – hyvinvointialueet tavoittelevat resurssisäästöjä ja laadukkaampaa palvelua 

Vuonna 2022 palvelua ehti pilotoimaan Kainuun hyvinvointialue. Suunnitelmat palvelun käynnistämiseksi jo vuoden alkupuoliskolla ovat pitkällä Keski-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pirkanmaan hyvinvointialueilla. Myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella palvelusta tehdään kokeilujakso.

Niiden lisäksi Etelä-Savon, Satakunnan ja Kymenlaakson hyvinvointialueet ovat kiinnostuneita palvelun käynnistämiseen loppuvuoden aikana. Tavoitteena on valtakunnallinen palvelumalli.

– Haluamme helpottaa puolesta asiointia ja mahdollistaa sen myös asiakkaalle, jolla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia. Kohderyhmä ei ole suuri, mutta kasvava, kun ottaa huomioon ikäihmisten määrän kasvun, kertoo hankejohtaja Tanja Witick Keskipohjanmaan hyvinvointialueen Soitesta.

Hyvinvointialueet näkevät palvelussa monia hyviä puolia. Niistä keskeisin on laadukkaampi vuorovaikutus asiakkaiden ja heidän läheistensä kanssa. Kun läheiset voivat tarkistaa sosiaali- ja terveysasioita suoraan asiointipalveluista, he ovat paremmin ajan tasalla esimerkiksi etuuspäätöksistä sekä hoitosuunnitelmista ja lääkemääräyksistä. Tämä varmistaa etuusasioiden edistämisen sekä hoidon jatkuvuuden kotioloissa. 

Palvelu nopeuttaa myös palvelukotien henkilöstön ja sosiaalitoimen tukihenkilöiden asiointia asiakkaittensa puolesta. Tukihenkilöt voivat edistää tapaamisen aikana esimerkiksi etuusasioita tai tehdä ajanvarauksia lääkärille yhdessä asiakkaan kanssa, eikä se enää vaadi käynti- tai puhelinasiointia.

Sujuvampaa asiointia toisen puolesta Suomi.fi-valtuuksilla

Suomi.fi-valtuudet on Digi- ja väestötietoviraston tuottama palvelu, jolla henkilöt voivat turvallisesti antaa valtuuksia hoitaa omia asioitaan esimerkiksi apteekeissa, Kelan ja Verohallinnon palveluissa sekä osassa hyvinvointialueiden, kuntien ja yksityisten sosiaali- ja terveysalan toimijoiden digipalveluita. 

Aiemmin valtuuden antaminen on edellyttänyt vahvoja tunnistautumisvälineitä eli käytännössä verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai kansalaisvarmennetta.
Hyvinvointialueiden lisäksi valtuuden voi antaa nykyään myös asioimalla Digi- ja väestötietovirastossa tai lähettämällä valtuushakemuksen.

Suomi.fi-valtuudet mahdollisti noin 57 miljoonaa puolesta-asiointikertaa vuonna 2023

  • Suomi.fi-valtuudet on osa Digi- ja väestötietoviraston tuottamaa digi-infraa. Palvelun tavoitteena on tarjota sujuva ja turvallinen asiointimahdollisuus toisen henkilön tai organisaation puolesta. 
  • Suomi.fi-valtuuksilla voi asioida niissä palveluissa, jotka hyödyntävät sitä asiointioikeuden tarkistamisessa.  Tällä hetkellä Suomi.fi-valtuuksilla on mahdollista   asioida noin  260 palvelussa.
  • Henkilön puolesta voi nykyään asioida noin 120 asiassa. Yleisimpiä asioita ovat terveydenhuollon ja sosiaalihuollon asioiden hoitaminen, apteekkiasiointi ja veroasioiden hoito. Organisaation puolesta voi asioida noin 450 asiassa
  • Toisen henkilön on valtuuttanut asiointiin omissa sosiaalihuollon asioissaan 84 000 ja 
    terveydenhuollon asioissaan 108 000 henkilöä.
  • Vuonna 2023 toisen puolesta asioitiin esimerkiksi OmaKannassa noin 3 miljoonaa kertaa, OmaKelassa noin 300 000 kertaa sekä apteekeissa noin 300 000 kertaa.
  • Puolesta-asiointi ei aina edellytä valtuuden antamista, vaan Suomi.fi-valtuudet tarkastaa henkilön oikeuden asioida palvelussa toisen puolesta muun muassa väestötietojärjestelmästä, kaupparekisteristä tai yhdistysrekisteristä. Esimerkiksi lapsen vanhemmat tai organisaatioiden nimenkirjoittajat eivät siten tarvitse erillistä valtuutta puolesta-asiointia varten.

Yhteyshenkilöt

Digi- ja väestötietovirasto, erityisasiantuntija Sanna Suomalainen-Ajanko, sanna.suomalainen-ajanko@dvv.fi, 0295 535 302
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen, hankejohtaja, Tanja Witick, tanja.witick@soite.fi, 044 7307 658

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Suomi.fi-mobiilisovellus uudistuu 22.4.2024 – Katso miten muutos vaikuttaa sinuun!17.4.2024 15:05:00 EEST | Tiedote

Suomi.fi-mobiilisovelluksen uudet Android- ja iOS-versiot julkaistaan 22.4.2024. Uudistuksen myötä sovelluksen ulkonäkö ja toiminnallisuudet uudistuvat. Uudessa Suomi.fi-mobiilisovelluksessa on parannettu muun muassa sovelluksen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja navigaatiorakennetta. Kun uusi sovellus on julkaistu, vanhojen sovellusversioiden käyttäminen ei ole enää mahdollista.

The new versions of Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024: See how the change affects you!17.4.2024 15:05:00 EEST | Press release

The new Android and iOS versions of the Suomi.fi mobile application will be launched 22.4.2024. As a result of the update, the appearance and functionalities of the application will change. The new application has improved usability, accessibility and navigation structure. Once the new application is published, it will no longer be possible to use older versions of the application.

Digihumaus-rapporten 2024: Åldrande och mångfald driver på förvaltningen, men man måste satsa mer på digital infrastruktur än i nuläget11.4.2024 12:15:00 EEST | Tiedote

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har idag publicerat en ny Digihumaus-rapport. I rapporten analyseras förändringar i Finlands befolkning och deras betydelse för den offentliga förvaltningen. Rapporten är en fortsättning på Digihumaus-rapporterna som publicerats under de fyra senaste åren. I rapporten har temat delats in i fyra undertrender: åldrande, invandring, differentiering av områden och mångfald.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye