Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee
Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.

Maailman talousfoorumi listasi viime vuoden Future of Jobs -raportissaan luovuuden tärkeimmäksi työelämätaidoksi. Aalto-yliopisto kannustaakin nyt suomalaisia työpaikkoja kehittämään luovuusosaamistaan. Ensimmäinen askel on tehty helpoksi: kuka tahansa voi järjestää tunnin mittaisen Radical Creatives -elokuvan näytöksen omalla työpaikallaan tai yhteisössään.
Emilia Hernesniemen ohjaama Radical Creatives -dokumenttielokuva on tutkielma ihmisistä, jotka ovat päättäneet muuttaa nykytilaa.
Miten luovuutta käytetään aivotutkijan, kasvuyrittäjän, muotoilijan, jäätutkijan, rauhanneuvottelijan, filosofin tai taloustieteen professorin työssä? Elokuvassa yli 30 ihmistä pohtii radikaalisti luovan toiminnan ominaisuuksia – ja löytää niistä paljon yhdistäviä tekijöitä.
Käytämme luovuuttamme, kun kokeilemme uusia tapoja tehdä tuttua asiaa. Radikaali luovuus taas muuttaa vallitsevan toimintamallin, kuten esimerkiksi kännykät korvasivat lankapuhelimet.
Vahva elektroniikkaosaaminen mahdollisti piensatelliitit
Yksi elokuvan tarinoista kertoo suomalaisesta piensatelliittiteollisuudesta, joka on kasvanut vauhdilla viidentoista vuoden aikana vahvan elektroniikkaosaamisen päälle.
Vuonna 2010 professori Jaan Praks tarttui ideaan Suomen ensimmäisen satelliitin rakentamisesta, koska avaruustekniikan erikoistyökurssille kaivattiin haastavaa projektia. Seitsemän vuotta myöhemmin, juhannusaattona 2017, neljän kilon painoinen nanosatelliitti Aalto-1 laukaistiin vihdoin avaruuteen. Vuonna 2024 opiskelijoiden perustama Iceye on Nasan ja ESA:n virallinen alihankkija.
”Radikaalin luovuuden ytimeen kuuluu rajojen rikkominen”, Jaan Praks sanoo.
”Eikä ytimessä kuulu miettiä, miltä toiminta näyttää ulkoapäin, kun työskentelee tärkeäksi kokemansa asian puolesta.”
Radical Creatives -elokuvan viesti on inhimillinen ja toiveikas. Elokuva tuo esiin luovaa ja kokeilevaa työskentelykulttuuria, joka on avoin, monikulttuurinen ja hierarkialtaan matala. Tutkimusten mukaan juuri tällaisissa olosuhteissa luovuus kukoistaa. Isotkin muutokset muuttuvat mahdollisiksi.
Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti opiskelijat. Kannustavan yhteisön tuella elokuvan ihmiset uskaltavat tehdä asioita, joita he eivät voineet kuvitella tekevänsä.
Aalto-yliopisto haastaa työpaikat kehittämään luovuustaitoja
Radical Creatives -elokuva on keskustelunavaaja.
”Haluamme hälventää luovuuteen liittyvää salaperäisyyttä. Luovuutta voi oppia, ja sen lainalaisuuksia tulisi ymmärtää yhteiskunnan kaikilla aloilla. Ytimessä ovat kokeilut, yritteliäisyys, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen sekä vastuun ottaminen omasta työstään”, sanoo Aalto-yliopiston radikaalista luovuudesta vastaava johtaja Riikka Mäkikoskela.
Luovuuden kehittäminen on tunnistettu kriittiseksi osaamiseksi monella yhteiskunnan alueella. Organisaation luovuuden ja muutoskyvyn kasvattamiseen ovat ensimmäisten joukossa sitoutuneet Fiskars-konserni ja Espoon kaupunki.
Fiskars juhlistaa tänä vuonna 375-vuotista taivaltaan.
”Tavoitteemme on luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Luovuus on tämän tavoitteen liikkeellepaneva voima. Kannustamalla työntekijöitämme luovuuteen voimme paitsi kehittää uusia tuotteita ja palveluita, myös vastata muutoksiin nopeammin. Luovuutta vaaliva yrityskulttuuri antaa yksilöille mahdollisuuden löytää koko potentiaalinsa – ja olla sitoutuneempia työhönsä”, sanoo Anna Mindelöf, Fiskars-konsernin henkilöstöjohtaja.
Espoon kaupunki haluaa olla julkisen sektorin uudistumisen kärjessä ja kehittää kansainvälistä innovaatioverkostoaan.
”Espoossa on paljon kansainvälisiä ammattilaisia perheineen, mutta haasteet oman yhteisön ja työpaikan löytymisessä sekä suomen kielen oppimisessa vaikuttavat heidän halukkuuteensa jäädä Suomeen. Viime vuonna pidetyssä radikaalin luovuuden kesäkoulussa haimme keinoja, miten voimme auttaa heitä kiinnittymään Espooseen. Saamamme ideat vievät työtämme eteenpäin”, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen kertoo.
Syksyllä 2024 Aalto-yliopisto julkaisee avoimen verkkokurssin luovan työskentelyn perusteista. Vuonna 2024 käynnistyi myös Business Finlandin rahoittama Luova loikka -tutkimus, jossa kehitetään työkaluja organisaatioiden luovuuden mittaamiseen ja kehittämiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Luovan osaamisen kehityshaaste:
Riikka Mäkikoskela, Head of Radical Creativity
riikka.makikoskela@aalto.fi
+358 45 131 3562
Radical Creatives -elokuvaan liittyvät tiedustelut:
Milla Kokko, vastaava tuottaja
milla.kokko@aalto.fi
+358 40 8600277
Kuvat







Linkit
Tietoa julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Metsähovin radio-observatorioon rakennetaan maailman laajakaistaisin vastaanotinjärjestelmä8.5.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Kahden kansainvälisen yrityksen tuki tuo parhaan mahdollisen tekniikan suomalaistutkijoiden käyttöön avaruuden mysteerien ratkomiseksi Aalto-yliopistoon kuuluvassa Metsähovin radio-observatoriossa.
Uusi painovoimateoria voi antaa vastauksia maailmankaikkeuden syntyyn7.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden kehittämä ratkaisu painovoiman kvanttiteoriaan auttaisi löytämään vastauksia fysiikan suurimpiin kysymyksiin.
Kutsu: Tuotekehityskurssin loppugaala esittelee opiskelijoiden hienoimmat ratkaisut aina laajennettavasta minisaunasta muovimiinoja havaitsevaan drooniin7.5.2025 11:00:00 EEST | Kutsu
Huippusuositulla tuotekehityskurssilla opiskelijat kehittävät luovia ratkaisuja yritysten antamiin aitoihin haasteisiin. Monialaisilla tiimeillä on yhdeksän kuukautta aikaa ja 10 000 euron budjetti.
Tähtitieteilijät kuvasivat maailmankaikkeuden varhaisimpia galakseja29.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
James Webb -avaruusteleskoopin tuoreet kuvat tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen näkymän galaksien kehitykseen siitä lähtien, kun maailmankaikkeus oli alle miljardin vuoden ikäinen.
Ainutlaatuinen tutkimus kartoitti satelliittitietojen avulla elinoloja: ahma palaamassa Etelä-Suomeen23.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, minkälaisissa metsätyypeissä ahma viihtyy. Suomen ahmapopulaatio on kasvanut tasaisesti viime vuosina, mutta laji on edelleen erittäin uhanalainen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme